CortesΟι Ευρωπαίοι έμαθαν για το κακάο τον 16o αιώνα όταν Ισπανοί κατακτητές ήρθαν στην Μέση Αμερική. Συγκεκριμένα, το 1519, ο Hernán Cortés και το πλήρωμά του παρακολούθησαν για πρώτη φορά το μεγάλο ηγεμόνα των Αζτέκων, Moctezuma, κατά τη διάρκεια τελετουργιών, να προετοιμάζει με επιμέλεια το ρόφημα κακάο του.

Δεν πέρασε πολύς καιρός μέχρι οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι να αρχίσουν να πίνουν αυτό το μαγικό ελιξίριο, προσαρμόζοντάς το στα ευρωπαϊκά γούστα με την προσθήκη ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο και άλλων υλικών, όπως κανέλα και τσίλι. Βρήκαν επίσης έναν τρόπο παρασκευής στιγμιαίας ζεστής σοκολάτας, με την κατασκευή ενός δισκίου κακάο, που μπορούσε να διαλυθεί με ζάχαρη και ζεστό νερό. Το κακάο θεωρήθηκε τόσο πολύτιμο, που το χρησιμοποιούσαν ως νόμισμα και μάλιστα είχε μεγαλύτερη αξία και από τον χρυσό!

Στα μέσα του 16ου αι., στην Κεντρική Αμερική, ο εθισμός στη σοκολάτα ήταν σύνηθες φαινόμενο. Σύμφωνα μάλιστα με μία ιστορία, όταν στην Chiapas του Μεξικού οι κυρίες επέμεναν ότι έπρεπε να πίνουν ζεστή σοκολάτα μέσα στην εκκλησία κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, ο επίσκοπος ενοχλήθηκε και απαγόρευσε στο ποίμνιό του την κατανάλωση σοκολάτας μέσα στην εκκλησία, κάτι που δυσαρέστησε πολύ τους σοκολατομανείς πιστούς. Απρόθυμες να αποχωριστούν τη σοκολάτα τους, οι κυρίες άρχισαν να πηγαίνουν στα μοναστήρια, αντί του καθεδρικού ναού, μέχρι που η εκκλησία άδειασε τελείως.  Παρ΄όλα αυτά ο επίσκοπος δεν υποχωρούσε, ακόμη και όταν έγιναν απειλές κατά της ζωής του. Ώσπου μία μέρα βρέθηκε νεκρός, αφού είχε πιει σοκολάτα, η οποία περιείχε δηλητήριο. Ωστόσο, δεν ήταν η μόνη φορά στην ιστορία που δολοφονήθηκε κάποιος από δηλητηριασμένη σοκολάτα. Την ίδια τύχη είχε και ο Πάπας Clement XIV, που  δολοφονήθηκε με ένα φλιτζάνι πικρής ζεστής σοκολάτας, που επίσης περιείχε δηλητήριο. Ακριβώς επειδή η σοκολάτα είχε σκούρο χρώμα, πλούσια γεύση και πικάντικο άρωμα, ήταν ένας αποτελεσματικός τρόπος για να καλυφθεί η πικρή γεύση του δηλητηρίου.

Η σοκολάτα ήρθε επίσημα στην Ευρώπη το 1544, όταν μια ομάδα Δομινικανών έφερε μία προσφορά από τους Μάγια στον Πρίγκιπα Φίλιππο της Ισπανίας. Το πρώτο σπίτι της σοκολάτας άνοιξε στο Λονδίνο το 1657 και έγινε αμέσως επιτυχία. Το 17ο αι. τα σπίτια της σοκολάτας ήταν πολύ δημοφιλή σε όλες τις πρωτεύουσες της Ευρώπης. Είχαν χώρους συνάντησης για την ανταλλαγή ειδήσεων και κουτσομπολιών και προσέφεραν ζεστή σοκολάτα, κατασκευασμένη από 100% κακάο.

cupΤο 18ο αι. μια ολόκληρη βιομηχανία περιστρεφόταν γύρω από την κατανάλωση του κακάο. Δημιουργήθηκαν ειδικά δοχεία και κουπάκια για το ρόφημα, όπως ακριβώς στην κίνα η πόση του τσαγιού περιελάμβανε μία σειρά από συγκεκριμένα σκεύη, που είχαν σχεδιαστεί για την τελειοποίηση της απόλαυσής του. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κεραμικά σκεύη της σοκολάτας ήταν τα “trembleuse”, τα οποία επινοήθηκαν για άτομα με τρεμάμενα χέρια. Επρόκειτο για ένα ειδικό πιατάκι με ποτηροθήκη που σταθεροποιούσε το κύπελλο. Δεδομένου ότι η σοκολάτα συχνά χορηγούνταν ως ρόφημα για τους ηλικιωμένους και τους αρρώστους, το σκεύος ήταν απαραίτητο.

Η βιομηχανική επανάσταση, που σάρωσε την Ευρώπη τον 19ο αιώνα, άλλαξε τα δεδομένα και στη σοκολάτα. Πρωτοπόροι στα τρόφιμα πειραματίστηκαν με τρόπους εκχύλισης του κακάο, μετατρέποντάς το σε σκόνη και αφαιρώντας την πίκρα του. Το 1828 ο Ολλανδός χημικός και σοκολατοποιός Conrad Van Houten, κατασκεύασε ένα υδραυλικό πιεστήριο, που διαχώρισε το στερεό από το βούτυρο κακάο και δημιούργησε τη σκόνη κακάο, η οποία στη συνέχεια υποβαλλόταν σε επεξεργασία με αλκαλικά άλατα για να εξουδετερωθεί η οξύτητά της και για να γίνει ευκολότερη η ανάμειξη με το νερό. Η διαδικασία αυτή έγινε γνωστή ως «Dutching». Η ζεστή σοκολάτα ξαφνικά έγινε δύο φορές πιο εύπεπτη και πολύ πιο εύκολο να προετοιμαστεί. Στη συνέχεια, η σκόνη κακάο αποτέλεσε το βασικό συστατικό πολλών σοκολατένιων προϊόντων μαζικής παραγωγής.

Frys_chocolateΟ Joseph Fry δημιούργησε την πρώτη μπάρα σοκολάτας το 1847 και άνοιξε το πρώτο εργοστάσιο σοκολάτας. Η πρώτη σοκολάτα γάλακτος δημιουργήθηκε το 1875 από τον Ελβετό σοκολατοποιό Daniel Peterο, όταν ο Henri Nestle παρήγαγε συμπυκνωμένο γάλα. Μέχρι τότε η δημιουργία της σοκολάτας γάλακτος δεν ήταν εφικτή, καθώς το πολύ νερό στη σοκολάτα άλλαζε την υφή της, ενώ χάλαγε γρήγορα το προϊόν.

Η σοκολάτα, όμως, βελτιώθηκε ακόμη περισσότερο όταν ένας υπάλληλος της Lindt ξέχασε να κλείσει το μηχάνημα λείανσης της σοκολάτας και λειτουργούσε όλη τη νύχτα. Δεν γνωρίζουμε εάν αυτός ο υπάλληλος απολύθηκε ή πήρε προαγωγή, πάντως το λάθος του κατάφερε να αλλάξει για πάντα τα δεδομένα στην παραγωγή της σοκολάτας σε όλον τον κόσμο.