Πως η θερμοκρασία επηρεάζει τη γεύση του καφέ σας

Η θερμοκρασία και ο χρόνος μπορούν να αλλάξουν τη γεύση του καφέ καθώς επηρεάζουν τον βαθμό οξείδωσης, δηλαδή τον ρυθμό με τον οποίο τα έλαια, τα οξέα και τα σάκχαρα στον καφέ διαλύονται. Ανάλογα με το πόσο γρήγορα επιτυγχάνεται αυτή η διαδικασία, το άρωμα, η γεύση και η υφή κάθε κούπας καφέ μπορεί να διαφέρει σε μεγάλο βαθμό. Τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται από τη γνώση του να αντλήσεις τις αγαπημένες σου γεύσεις του καφέ συνδυάζοντάς τα με την κατάλληλη θερμοκρασία και άλεσμα για την επιλεγμένη μέθοδο παρασκευής καφέ.

Ο ίδιος καφές, διαφορετική γεύση. Αυτό είναι το μυστήριο της γεύσης που  θα ξεδιπλωθεί αν προσπαθήσετε να παρασκευάσετε μια συγκεκριμένη ποικιλία καφέ με ζεστή και κρύο μέθοδος παρασκευής καφέ. Γιατί η θερμοκρασία δημιουργεί τέτοια διαφορά; Η ReneeFrenchin,Starbuckspartner, χημικός και CoffeeMaster μας βοηθάει  να ξεδιπλώσουμε τις λεπτομέρειες αυτού του φαινομένου με ένα πείραμα γιατί όπως λέει και η ίδια: «Ο καφές είναι Χημεία».

Ανεβάζοντας τη θερμοκρασία

Ο καφές διαλύεται ευκολότερα στους 90 – 96 °C. Αυτό σημαίνει ότι η θερμότητα διαλύει το άρωμα και τη γεύση γρήγορα, προσδίδοντας στον ζεστό καφέ το χαρακτηριστικό άρωμα και μια πινελιά πικρότητας στη γλώσσα.
Κρυώστε  τον καφέ
Η μέθοδος παρασκευής κρύου καφέ απαιτεί υπομονή καθώς ο χρόνος παρασκευής κυμαίνεται από ώρες σε μέρες. Το κρύο νερό εξάγει το άρωμα και γεύση από τον καφέ πολύ πιο αργά από το ζεστό νερό, με αποτέλεσμα μια πιο γλυκιά και απαλή γεύση.

Πηγή: www.starbucks.com.gr