olivemagazine.gr*

ποικιλιες καφε

Πολλά έχουν ακουστεί για την καφεΐνη, ενοχοποιώντας την αγαπημένη συνήθεια του καθημερινού μας καφέ. Πριν τον αποκλείσετε όμως από τη διατροφή σας, διαβάστε παρακάτω…

Στην ερώτηση «Ποια φυσική ουσία -που ανήκει στις μεθυλοξανθίνες και κατέχει διεγερτική δράση- παρασκευάζεται συνθετικά προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σε φαρμακευτικά σκευάσματα;», μόνο κάποιοι εξειδικευμένοι επιστήμονες θα μπορούσαν να απαντήσουν. Αν όμως κάναμε μια παραλλαγή και ρωτούσαμε ποια είναι η βασική δραστική ουσία του αγαπημένου μας καφέ -που συναντάμε και σε άλλα ροφήματα- τότε σίγουρα η απάντηση θα μπορούσε να δοθεί από τον καθένα και δεν είναι άλλη από την καφεΐνη!

Μας κάνει καλό;
Η καφεΐνη αποτελεί ουσία που όλοι λίγο – πολύ καταναλώνουμε, κυρίως μέσα από τον καφέ αλλά και από αναψυκτικά τύπου cola, από το τσάι (της ποικιλίας camellia sinensis, που δίνει το κλασικό «ευρωπαϊκό» τσάι κι όχι από το τσάι του βουνού), το κακάο και από κάποια ποτά που χαρίζουν ενέργεια. Το μικροσκόπιο των ερευνητών έχει εστιάσει εδώ και πολλά χρόνια στην καφεΐνη, καθώς προσπαθούν να αποδείξουν τις σημαντικές ευεργετικές επιδράσεις της, πέρα από την ήπια τόνωση και διέγερση που προσφέρει. Μελέτες σε πειραματόζωα έδειξαν ότι η καφεΐνη μπορεί να μειώσει το ενδεχόμενο εμφάνισης σκλήρυνσης κατά πλάκας, αλλά και να προφυλάξει τον εγκέφαλο από την επιρροή βλαβερών ουσιών. Πιο συγκεκριμένα, ο εγκέφαλος περιβάλλεται από τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, ένα «πέπλο» -θα λέγαμε- που φιλτράρει ό,τι εισέρχεται. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Neuroinflammation έδειξε ότι η καφεΐνη (σε πειραματόζωα) βοηθά στην ενίσχυση της ακεραιότητας αυτού του «φίλτρου» του εγκεφάλου.

Τα πιο ελπιδοφόρα, όμως, ερευνητικά αποτελέσματα σχετικά με τη δράση της καφεΐνης φαίνεται να αφορούν τη νόσο του Πάρκινσον. Η καφεΐνη μπορεί πράγματι να συμβάλει στην πρόληψη της νόσου του Πάρκινσον ή ακόμη και να μειώσει την ένταση των συμπτωμάτων σε όσους ήδη πάσχουν, σύμφωνα με έρευνα αμερικανών επιστημόνων. Ο μηχανισμός δράσης της αφορά τη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων ντοπαμίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που συμμετέχει στον έλεγχο και το συντονισμό των κινήσεων και παράγεται σε χαμηλά ποσά στον εγκέφαλο των ατόμων με Πάρκινσον. Η ποσότητα καφεΐνης στην εν λόγω μελέτη αντιστοιχούσε σε δύο φλιτζάνια περίπου καφέ φίλτρου την ημέρα.

(*) Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: olivemagazine.gr