eggplant

Μία σημαντική αλλαγή σημειώνεται στα μενού κορυφαίων εστιατορίων τους τελευταίους μήνες. Η ταπεινή μελιτζάνα βρίσκει τη θέση της στα πιάτα και πλέον το αβοκάντο θεωρείται… ξεπερασμένο, ενώ το κουνουπίδι τουλάχιστον… ξενέρωτο.

Οι σεφ ανά τον κόσμο ανακαλύπτουν ξανά τη μελιτζάνα και την προτιμούν για να αναδείξουν τα πιάτα τους, όπως έγραψε πρόσφατα η Βρετανική Telegraph.

Ήδη πήρε τη θέση της σε μαγαζιά της Νέας Υόρκης, αλλά και στο Λονδίνο σε μια νέα τάση που ξεκίνησε με την κουζίνα της Μέσης Ανατολής, της οποίας ηγήθηκε ο Yotam Ottolenghi, ένας σεφ από το Ισραήλ, με μεγάλη επιρροή στα γαστρονομικά δρώμενα.

Ο Ottolenghi έχει μεγάλο πάθος με τις μελιτζάνες. Είναι μια τροφή, η οποία μπορεί να είναι γνωστή ως «το κρέας των φτωχών», αλλά είναι η «πλούσια λιχουδιά του χορτοφάγου».

Ο διάσημος σεφ αναφέρεται σε πιάτα όπως το κλασικό ιμάμ μπαϊλντί αλλά και στον πουρέ καπνιστής μελιτζάνας με τόπινγκ αρνιού.

Στα 5 επιτυχημένα εστιατόρια του Ottolenghi στο Λονδίνο, οι μελιτζάνες πρωταγωνιστούν και σερβίρονται ψητές, γλασαρισμένες με miso, γεμιστές με τυρί ή ως κροκέτες. Με κάθε τρόπο δηλαδή…

Η εφημερίδα γράφει ακόμη ότι η Βρετανίδα σεφ, Sabrina Ghayour, συγγραφέας του Persiana and Sirocco, που βρίσκεται ανάμεσα στα βιβλία μαγειρικής με τις υψηλότερες πωλήσεις των 2 τελευταίων χρόνων, λατρεύει να ψήνει τις μελιτζάνες και να τις πασπαλίζει με κύμινο, συνοδεύοντάς τες με γιαούρτι με σαφράν ή να χρησιμοποιεί τηγανητό σιμιγδάλι για κρούστα. Τα τσιπς μελιτζάνας με ντιπ γιαουρτιού με μάραθο είναι επίσης ιδιαιτέρως δημοφιλή στο εστιατόριο Spuntino στο Soho του Λονδίνου, ενώ στο εστιατόριο Morito τις τηγανίζουν μαζί με χουρμάδες και φέτα.

Οι μελιτζάνες είναι στη μόδα και τα μενού των εστιατορίων βρίσκουν συνεχώς τρόπους να την αξιοποιήσουν.

Πηγή: Supply.gr, o 1ος Online Οδηγός Προμηθευτών για την αγορά της Μαζικής Εστίασης και της Φιλοξεν