Η McDonald’s πουλάει τεράστιες ποσότητες τροφίμων ετησίως. Μόνο στις ΗΠΑ πουλάει περίπου 450.000 τόνους βοδινού κρέατος και πάνω από 500 εκατομμύρια φλιτζάνια καφέ. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η εταιρεία αγοράζει 1.500.000 τόνους πατάτες κάθε χρόνο και σερβίρει καθημερινά περίπου 4.000 τόνους τηγανιτές πατάτες!

Όπως είναι αναμενόμενο, όλα αυτά τα τρόφιμα έρχονται μαζί με το χαρτί και άλλα περιτυλίγματα και δοχεία, μέσα στα οποία συσκευάζονται. Στην πραγματικότητα, εκτιμάται ότι η McDonald’s χρησιμοποιεί περίπου 1,5 εκατομμύρια τόνους συσκευασίας παγκοσμίως κάθε χρόνο, και ότι μόνο το 50% αυτής της συσκευασίας προέρχεται από ανακυκλωμένα, ανανεώσιμα ή πιστοποιημένα υλικά. Περαιτέρω, μόνο το 10% των εστιατορίων της McDonald’s προσφέρει κάδους στους πελάτες, για την ανακύκλωση των σκουπιδιών τους.

Ωστόσο, αυτό πρόκειται να αλλάξει, καθώς η McDonald’s μόλις ανακοίνωσε ότι μέχρι το 2025, το 100% των συσκευασιών τροφίμων και ποτών (περιτυλίγματα, κύπελλα καφέ και άλλες συσκευασίες) θα προέρχεται από ανανεώσιμες, ανακυκλωμένες ή πιστοποιημένες πηγές. Επιπλέον, η εταιρεία έθεσε ως στόχο την ανακύκλωση των συσκευασιών στο 100% των εστιατορίων της έως το 2025 και την απαλλαγή όλων των εστιατορίων της παγκοσμίως από συσκευασίες αφρού έως το τέλος του 2018.

Η Francesca DeBiase, στέλεχος της McDonalds, δήλωσε “Οι πελάτες μας μας έχουν πει ότι τα απορρίμματα συσκευασίας είναι το κορυφαίο περιβαλλοντικό ζήτημα που θέλουν να αντιμετωπίσουμε. Φιλοδοξία μας είναι να κάνουμε τις αλλαγές που θέλουν οι πελάτες μας, και να χρησιμοποιήσουμε λιγότερες συσκευασίες, οι οποίες θα έχουν σχεδιαστεί για επαναχρησιμοποίηση”.

Καθώς πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες fast-food στο κόσμο, αναμένεται ότι και άλλα αντίστοιχα εστιατόρια fast-food θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της εταιρείας, θέτοντας τους δικούς τους φιλόδοξους στόχους όσον αφορά στη συσκευασία, κάτι που θα είχε πάρα πολύ σημαντικό θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.