Τα ιταλικά cocktails ή διαφορετικά aperitivo, όλο και περισσότερο, κυριαρχούν στην εστίαση. Πρόκειται για μια τάση που διευρύνει την ποικιλία της και καθιερώνεται σε κάθε μπαρ και χώρο εστίασης.

aperitivo

Η Ιταλία έχει τον δικό της μοναδικό τρόπο να προσεγγίζει τα cocktails. Άλλοτε είναι γλυκόπικρα, άλλοτε με αρώματα σύνθετα, άλλοτε αναβράζοντα, άλλοτε με ιστορία σημαντική, όλα είναι ξεχωριστά. Οι χρωματικοί τους τόνοι, συνήθως είναι κόκκινοι ή πορτοκαλί. Τα aperitivo ξεχωρίζουν για την ευκολία παρασκευής τους και τον ήπιο χαρακτήρα τους. Αυτός ο χαρακτήρας, λοιπόν, είναι που τα καθιστά ιδανικά ακόμη και μετά το μεσημεριανό φαγητό, δίπλα στη θάλασσα αλλά και νωρίς το απόγευμα αντί για καφέ.

Τα πιο γνωστά aperitivo που δεν πρέπει να λείπουν από κανέναν κατάλογο.

Spritz
Εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στο Βένετο. Ήταν η περίοδος που βρισκόταν υπό την αυστριακή κατοχή. Οι αυστριακοί δεν μπορούσαν να καταναλώσουν τα ιταλικά κρασιά και ζητούσαν να τους τα αραιώσουν με νερό. Και έτσι γεννήθηκαν τα spritz. Για την αυθεντική συνταγή, χρειάζεται μίξη prosecco με ένα ιταλικό πικρό λικέρ και ανθρακούχο νερό, σε αναλογία: 3 μέρη κρασιού, 2 μέρη λικέρ και 1 μέρος σόδας ή ανθρακούχου νερού.

Aperol spritz
Το πιο γνωστό spritz είναι το Aperol spritz με καταγωγή από τη Βενετία. Η παρασκευή του χρειάζεται μόνο ένα ποτήρι κρασιού με πάγο, 3 μέρη prosecco, 2 μέρη Aperol και 1 μέρος σόδα και για διακόσμηση μια φλούδα πορτοκαλιού.

Americano
Φέρει την υπογραφή του Gaspare Campari και δημιουργήθηκε το 1800 και αποτελείται και αυτό από 3 μόνο συστατικά. Σε χαμηλό ποτήρι με πάγο, προστίθεται ίση ποσότητα Campari και κόκκινου βερμούτ μαζί με λίγη σόδα και μια φλούδα λεμονιού.

Negroni
Το 1919, ο κόμης Camillo Negroni ζήτησε από τον υπεύθυνο του café Casoni ένα δυνατό Americano. Με την οδηγία να αντικαταστήσει τη σόδα με gin και τη φλούδα λεμονιού με φλούδα πορτοκαλιού. Επομένως, για την παρασκευή του χρειάζονται ίσες ποσότητες από Campari, γλυκό βερμούτ και gin.

Boulevardier
Το Boulevardier είναι ίσως λιγότερο γνωστό αλλά είναι πολύ απολαυστικό και σοφιστικέ. Αναμειγνύει το bourbon με βερμούτ και Campari. Χρειάζονται ενάμιση μέρος ουίσκι bourbon, ένα μέρος Campari και ένα μέρος Martini Rosso.

Bellini
Σερβίρεται σε ποτήρι σαμπάνιας και πρόκειται για το πιο ντελικάτο aperitivo cocktail. Είναι βασισμένο στο prosecco cocktail το οποίο ανακαλύφθηκε στο Harry’s Bar στη Βενετία. Αρκεί στο ένα μέρος κρασιού prosecco να προστεθεί ενάμιση μέρος φρέσκου χυμού ροδάκινο.

Πηγή: www.metrocashandcarry.gr