Ο καφές δεν είναι απλώς ένα ρόφημα, αλλά μια παγκόσμια γλώσσα που ενώνει πολιτισμούς, γεφυρώνει κοινωνικές διαφορές και δημιουργεί αξέχαστες εμπειρίες. Εδώ και αιώνες, ο καφές έχει κατακτήσει τον κόσμο, λειτουργώντας ως σύμβολο φιλοξενίας, δημιουργίας και σύνδεσης.

Από την Αιθιοπία, όπου λέγεται ότι ανακαλύφθηκε, μέχρι τη σημερινή εποχή της τεχνολογίας και των σύγχρονων τάσεων, ο καφές αποτελεί σημείο αναφοράς για κάθε γενιά. Εξελίσσεται συνεχώς, αγγίζοντας τις καρδιές των ανθρώπων και επηρεάζοντας τον τρόπο ζωής, τις κοινωνικές συνήθειες και την παγκόσμια οικονομία. Αυτό το αφιέρωμα ρίχνει φως στις διάφορες πτυχές του καφέ, από την ιστορία του και τις παραδόσεις του σε διαφορετικές χώρες, μέχρι τις νέες τάσεις που αλλάζουν το μέλλον της βιομηχανίας του καφέ.

Η Ιστορία του Καφέ:

9ος αιώνας: Ξεκινά στην Αιθιοπία η ιστορία του καφέ. Λέγεται ότι τότε ένας βοσκός, ο Καλντί, ανακάλυψε τον καφέ όταν παρατήρησε ότι οι κατσίκες του έγιναν ασυνήθιστα ενεργητικές αφού έφαγαν τα κόκκινα φρούτα του φυτού καφέ.

13ος αιώνας: Ο καφές μεταφέρεται στην Υεμένη, όπου ο αραβικός κόσμος ανακάλυπτει τη διαδικασία καβουρδίσματος και εκχύλισης. Ο καφές, πλέον, γίνεται κεντρικό στοιχείο της ισλαμικής κουλτούρας.

15ος αιώνας: Ο καφές γίνεται αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής ζωής των Αράβων, με τα πρώτα καφενεία να ανοίγουν στην Κωνσταντινούπολη και τη Μέκκα.

16ος αιώνας: Ο καφές εξαπλώνεται στην Ευρώπη και στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, και σύντομα τα καφενεία γίνονται κέντρα πολιτικής και κοινωνικής ζωής.

17ος αιώνας: Ο καφές φτάνει στην Ιταλία μέσω εμπορικών οδών και σταδιακά διαδίδεται σε όλη την Ευρώπη. Ανοίγουν καφενεία σε μεγάλες πόλεις, όπως η Βενετία, το Λονδίνο και το Παρίσι, και γίνονται κέντρα εμπορίου και διανόησης.

18ος αιώνας: Οι Ευρωπαίοι αποικιοκράτες εισάγουν καλλιέργειες καφέ στη Νότια Αμερική, την Ασία και την Καραϊβική. Ο καφές γίνεται ένα από τα σημαντικότερα εμπορεύματα στον κόσμο.

19ος αιώνας: Εφευρίσκονται μηχανές για την επεξεργασία καφέ, καθιστώντας την παραγωγή πιο αποτελεσματική. Ο καφές γίνεται πιο προσιτός σε όλες τις κοινωνικές τάξεις.

20ος αιώνας: Εισάγεται ο στιγμιαίος καφές, καθιστώντας την κατανάλωση ακόμα πιο εύκολη, ενώ παράλληλα αναπτύσσεται το κίνημα για υψηλής ποιότητας καφέδες και εξειδικευμένες ποικιλίες.

21ος αιώνας: Οι καταναλωτές εστιάζουν στην ποιότητα, τη βιωσιμότητα και την προέλευση του καφέ.

Άρθρο από το τεύχος  No13 του
CABARE – Cafe Bar Restaurant Magazine,
Περιοδικό για τον επαγγελματία της Καφεστίασης.
Πατήστε εδώ για να το διαβάσετε δωρεάν:
https://cabare.gr/food-drink-trends/cabare-magazine-no13/