Καφές: Πώς Πίνουν τον Καφέ στον Κόσμο; Μια Παγκόσμια Τελετουργία!
Ο καφές μπορεί να έχει κοινά χαρακτηριστικά, αλλά αποτελεί μια μοναδική τελετουργία που αντικατοπτρίζει τον πολιτισμό και την κουλτούρα κάθε χώρας. Από τις ιστορικές καφετέριες της Ευρώπης μέχρι τις μίνιμαλ προσεγγίσεις της Ιαπωνίας, η κατανάλωση καφέ είναι γεμάτη παραδόσεις και ενδιαφέροντα έθιμα.
Αυστρία – Wiener Melange
Η Αυστρία έχει αναγάγει την κατανάλωση καφέ σε πολιτιστική εμπειρία, με τα περίφημα καφέ της Βιέννης να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης. Τα ιστορικά καφέ της Βιέννης, όπως το Cafe Central, είναι χώροι όπου συναντώνται λογοτέχνες, καλλιτέχνες και φιλόσοφοι, διατηρώντας ζωντανή την παράδοση του διαλόγου και της δημιουργικότητας. Το Wiener Melange, ένας συνδυασμός ελαφρώς γλυκού καφέ με αφρόγαλα και σαντιγί, αποτελεί πολύ χαρακτηριστικό ρόφημα. Το ρόφημα αυτό, που περιλαμβάνει ίσες ποσότητες καφέ και γάλακτος, αντικατοπτρίζει τη μοναδική καλλιτεχνική και πνευματική παράδοση των βιεννέζικων καφέ, τα οποία
έχουν αναγνωριστεί από την UNESCO ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά.
Ιταλία – Espresso και Cappuccino
Η Ιταλία είναι συνώνυμη με τον espresso, έναν πυκνό και δυνατό καφέ που σερβίρεται γρήγορα και καταναλώνεται όρθιος σε μπαρ-καφέ. Οι Ιταλοί δίνουν έμφαση στην απλότητα και την αυθεντικότητα, με την κουλτούρα του espresso να αντικατοπτρίζει την έντονη και συγκεντρωμένη προσέγγιση της ζωής τους. Το Cappuccino, προτιμάται το πρωί, συνδυάζοντας καφέ, γάλα και πλούσιο αφρόγαλα. Οι Ιταλοί καταναλώνουν τον καφέ τους γρήγορα και συνήθως χωρίς ζάχαρη, αντικατοπτρίζοντας την άμεση και πρακτική κουλτούρα τους.
Ελλάδα – Ελληνικός Καφές και Φραπές
Ο παραδοσιακός ελληνικός καφές είναι γνωστός για το πλούσιο καϊμάκι του και την έντονη γεύση του. Σερβίρεται σε μικρά φλιτζάνια και συνοδεύει χαλαρές συζητήσεις σε καφενεία ή οικογενειακά τραπέζια. Παράλληλα, ο φραπές, που παρασκευάζεται με στιγμιαίο καφέ και πάγο, αποτελεί τη “μοντέρνα πρόταση” του ελληνικού καφέ, που αγαπήθηκε από νεότερες γενιές, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι δύο αυτοί τύποι καφέ αντικατοπτρίζουν τη συνύπαρξη παράδοσης και μοντέρνου τρόπου ζωής στην ελληνική κουλτούρα.
Βραζιλία – Cafezinho
Στη Βραζιλία, ο καφές είναι περισσότερο από ένα ρόφημα -είναι σύμβολο φιλοξενίας. Ο Cafezinho, ένα μικρό φλιτζάνι καφέ με πολλή ζάχαρη, προσφέρεται σε επισκέπτες ως ένδειξη ευγένειας και φιλοξενίας. Οι Βραζιλιάνοι δίνουν μεγάλη έμφαση στη φρεσκάδα και την ποιότητα του καφέ, καθώς η χώρα τους είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς καφέ στον κόσμο.
Ιαπωνία – Cold Brew
Η Ιαπωνία έχει ενσωματώσει τον καφέ στην καθημερινότητά της, με έμφαση στην ακρίβεια, την ισορροπία και τη δεξιοτεχνία. Ο cold brew, που παρασκευάζεται με αργή εκχύλιση κρύου νερού, είναι μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές. Η διαδικασία αυτή αναδεικνύει τις γλυκές νότες του καφέ, αντικατοπτρίζοντας τη φιλοσοφία της ισορροπίας και της τελειότητας που χαρακτηρίζει την ιαπωνική κουλτούρα.
Άρθρο από το τεύχος No13 του
CABARE – Cafe Bar Restaurant Magazine,
Περιοδικό για τον επαγγελματία της Καφεστίασης.
Πατήστε εδώ για να το διαβάσετε δωρεάν:
https://cabare.gr/food-drink-