Ο καφές, ένα αγαπημένο ρόφημα, υφίσταται διάφορες μεταμορφώσεις ανάλογα με τις ατομικές προτιμήσεις και τις πολιτιστικές παραδόσεις.

Είδη ζάχαρης ή γλυκαντικά μπορούν να προστεθούν, για να δώσουν μια πινελιά γλύκας, ενώ το γάλα ή η κρέμα
δίνει κρεμώδη υφή και έναν πιο ήπιο χαρακτήρα. Ορισμένοι ενδέχεται να επιλέξουν εναλλακτικές μη γαλακτοκομικές επιλογές, όπως σόγια ή γάλα αμυγδάλου. Επίσης, αρωματικά όπως βανίλια, κανέλα ή σοκολάτα μπορούν να αναβαθμίσουν το προφίλ αρώματος και γεύσης.

Τέλος, ο καφές μπορεί να σερβιριστεί με πάγο για μια πιο δροσερή και αναζωογονητική εμπειρία καφέ. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιοι πιο ιδιαίτεροι συνδυασμοί, που τελευταία έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλείς, σε όσους θέλουν να προσαρμόσουν τα συστατικά του καφέ τους, σύμφωνα με τον μοναδικό τους ουρανίσκο και να δημιουργήσουν ένα εξατομικευμένο ρόφημα.

+ΑΝΘΡΑΚΙΚΟ

Είναι μια απλή ιδέα: αντί να παρασκευάζεται ο καφές με απλό νερό, παρασκευάζεται με ανθρακούχο. Ο ανθρακούχος καφές έχει μοναδική γεύση και υφή και επιτρέπει στους πελάτες να απολαμβάνουν ανθρακούχα καφεΐνη. Επιπλέον, οι περισσότερες καφετέριες προσφέρουν ήδη ανθρακούχα αναψυκτικά και χυμούς, οπότε πρακτικά πρόκειται για μία ακόμη ανθρακούχα επιλογή, απλώς λίγο πιο ιδιαίτερη. Η προσθήκη ανθρακικού έχει ένα ισχυρό πλεονέκτημα σε σχέση με πολλές άλλες σύγχρονες τάσεις του καφέ: είναι φθηνό! Είτε με τη χρήση σόδας είτε ανθρακούχου νερού, μπορεί να παρασκευαστεί ένας διαφορετικός καφές με σχεδόν μηδενικό πρόσθετο κόστος.

+ΒΟΥΤΥΡΟ

Ο βουτυρωμένος καφές ή bulletproof είναι μια δημοφιλής τάση. Η προσθήκη μιας κουταλιάς της σούπας βούτυρο σε ένα φλιτζάνι μαύρο καφέ υποτίθεται ότι κάνει την καφεΐνη πιο δυνατή. Επιπλέον, αναδεικνύει τα φυσικά θρεπτικά συστατικά της παρασκευής, ενώ ταυτόχρονα, το βούτυρο που προστίθεται στον καφέ, δρα ως δευτερεύον κατασταλτικό της όρεξης, διευκολύνοντας την παράλειψη του πρωινού. Την ιδέα συνέλαβε ο Dave Asprey, ύστερα από ένα ταξίδι του στο Θιβέτ. Έμπνευσή του ήταν ένα ρόφημα που σέρβιραν οι ντόπιοι, το οποίο στην ουσία ήταν τσάι με φρέσκο βούτυρο και αλάτι και το οποίο, όπως υποστήριζαν, τους χάριζε απίστευτη ενέργεια. Αναμφίβολα, πρόκειται για έναν πρωτότυπο συνδυασμό, αλλά το αν αυτή η τάση ήρθε για να μείνει, είναι δύσκολο να πει κανείς.

+ΠΑΓΩΤΟ

Το espresso Affogato είναι ιταλικής προέλευσης και συνδυάζει δύο παραδόσεις της Ιταλίας: τον espresso και το gelato. Η τάση του καφέ με παγωτό έχει αποκτήσει δημοτικότητα για τον απλό και -παράλληλα- απολαυστικό συνδυασμό ζεστού espresso, που ρίχνεται πάνω σε μία μπάλα κρεμώδους παγωτού. Το γλυκό, του οποίου το όνομα σημαίνει “πνιγμένο” στα ιταλικά, δημιουργεί έναν υπέροχο αντιθετικό συνδυασμό θερμοκρασιών και γεύσεων, καθώς ο ζεστός καφές λιώνει το κρύο παγωτό. Ενώ η κλασική εκδοχή χρησιμοποιεί βανίλια, υπάρχουν πολλές
παραλλαγές με διάφορες γεύσεις παγωτού και επιπλέον στρώσεις, όπως σοκολάτα, κόκκοι καφέ, φρέσκα φρούτα, ξηροί καρποί ή λικέρ.

+ΣΚΟΝΗ ΠΡΩΤΕΪΝΗΣ

Ο καφές πρωτεΐνης ή αλλιώς Proffee, είναι απλώς καφές αναμεμειγμένος με σκόνη πρωτεΐνης. Καθώς η πρωτεΐνη βοηθά στον κορεσμό, θεωρείται μία λύση για εκείνους που δεν προλαβαίνουν να φάνε πρωϊνό ή για λόγους δίαιτας θέλουν να παραλείψουν ένα γεύμα. Όταν συζητάμε για σκόνη πρωτεΐνης η επιλογή εξαρτάται πραγματικά από τη μάρκα και τα συστατικά της (μη ΓΤΟ ή vegan ή ζωική πρωτεΐνη). Επίσης, ορισμένες μάρκες περιλαμβάνουν πρόσθετη ζάχαρη και άλλα γλυκαντικά χαμηλών θερμίδων. Μερικές είναι ενισχυμένες με βιταμίνες και μέταλλα και άλλες με φυτικές ίνες. Οι περισσότερες μάρκες περιέχουν τουλάχιστον 20 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα.

+ΜΕΛΙ

Το μέλι είναι ένας νέος και υγιής τρόπος για να γλυκάνετε τον καφέ. Αν και ένα κουταλάκι του γλυκού λευκή ζάχαρη περιέχει περίπου 16 θερμίδες, ενώ ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι περιέχει περίπου 23, το μέλι επεξεργάζεται από τον οργανισμό πολύ γρηγορότερα από τη ζάχαρη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καίγονται αμέσως οι θερμίδες
αντί να μετατρέπονται σε λίπος. Επίσης, το μέλι έχει πολύ πιο γλυκιά γεύση από τη ζάχαρη, επομένως, απαιτείται λιγότερο από ένα κουταλάκι του γλυκού για να επιτευχθεί το ίδιο επίπεδο γλυκύτητας με ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη. Τέλος, το μέλι περιέχει πολλές βιταμίνες και μέταλλα, είναι αντιοξειδωτικό και άρα βοηθά στην πρόληψη της βλάβης των κυττάρων, ενώ δρα επίσης ως αντιμυκητιασικός και αντιβακτηριακός παράγοντας.

+ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Τα εναλλακτικά γάλατα είναι ιδιαίτερα δημοφιλή τα τελευταία χρόνια, ωστόσο υπάρχει ένα φυτικό συστατικό καφέ, που εντυπωσιάζει περισσότερο σε όλο τον κόσμο, το ελαιόλαδο! Πλέον διαφημίζεται ως η επόμενη μεγάλη καινοτομία καφέ. Η Starbucks, η μεγαλύτερη αλυσίδα καφέ στον κόσμο, έχει ήδη λανσάρει τον καφέ με ελαιόλαδο, τον «Oleato», στην Ιταλία και τώρα τον προωθεί και στις αμερικανικές αγορές. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα πρωτότυπη προσθήκη στον καφέ, που έχει αναμφίβολα κάνει παγκόσμια εντύπωση. Το ελαιόλαδο έχει διάφορες βιταμίνες και μέταλλα που κανένα άλλο φυτικό γάλα δεν έχει, καθιστώντας το ίσως μία καλύτερη -ως προς τη θρεπτική αξία- επιλογή.

Άρθρο από το τεύχος “ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2023-2024” του
CABARE – Cafe Bar Restaurant Magazine,
Περιοδικό για τον επαγγελματία της Καφεστίασης.
Πατήστε εδώ για να το διαβάσετε δωρεάν:
https://cabare.gr/food-drink-trends/cabare-magazine-winter-2024/