ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ & ΚΑΦΕΣ: Πώς μπορεί η κλιματική αλλαγή να επηρεάσει την καθημερινή μας συνήθεια;
*της Αγγελικής Γηραλέα
Αδιαμφισβήτητα, μία από τις αγαπημένες μας συνήθειες είναι ο καφές. Είτε προτιμάμε έναν espresso, έναν cappuccino είτε μία κούπα καφέ φίλτρου, ο καθημερινός μας καφές μπορεί να διατρέξει κίνδυνο λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Σε μία εποχή, που ο πλανήτης θερμαίνεται ολοένα και περισσότερο, πώς θα μπορούσαν οι καλλιέργειες του καφέ να μείνουν ανεπηρέαστες;
Η απότομη αύξηση της θερμοκρασίας, η οποία ευνοεί την ανάπτυξη και την εξάπλωση μυκήτων, έχει ως αποτέλεσμα την αλλοίωση της ποιότητας του καφέ. Οι έντονες βροχοπτώσεις οδηγούν σε μείωση της παραγωγής, αφού οι καρποί του καφέ, είτε πέφτουν στο έδαφος πριν ωριμάσουν, είτε μουχλιάζουν.
Τέλος, με την αποψίλωση των δασών, τα καφεόδεντρα δεν προστατεύονται από αυτά τα φαινόμενα, ενώ παράλληλα προκαλούνται σημαντικές απώλειες για τη βιοποικιλότητα, τόσο των ζώων, όσο και των φυτών.
Σύμφωνα με μία βρετανική έρευνα, από τις 124 ποικιλίες καφέ, οι 75 απειλούνται να εξαφανιστούν στις επόμενες δεκαετίες. Συγκεκριμένα, οι 13 βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο, οι 40 είναι απειλούμενες, μία εκ των οποίων είναι η Arabica, και οι 20 ευάλωτες. Ο φυσικός πληθυσμός των καφεόδεντρων της ποικιλίας Arabica, η οποία σήμερα αποτελεί το 60% της παγκόσμιας κατανάλωσης καφέ, αναμένεται να μειωθεί κατά 50% έως το 2088 !
Ο Δρ. Αάρον Ντέιβις, επικεφαλής των μελετών για τον καφέ στο Κιου, αναφέρει ότι “μεταξύ των ειδών που απειλούνται συμπεριλαμβάνονται και εκείνα που έχουν τη δυναμική για να χρησιμοποιηθούν στην αναπαραγωγή και την ανάπτυξη νέων ειδών στο μέλλον, συμπεριλαμβανομένων των πιο ανθεκτικών στις ασθένειες και την επιδείνωση των κλιματικών αλλαγών”.
Επίσης, η ερευνητική ομάδα προτείνει τη λήψη άμεσων και έκτακτων μέτρων για την προστασία των ειδών του καφέ, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί, είτε στη φύση, είτε σε ειδικές εγκαταστάσεις, όπως η τράπεζα σπόρων. Σήμερα, λιγότερο από το ήμισυ των ειδών φυλάσσεται, ενώ πάνω από το ένα τέταρτο δεν βρίσκεται σε προστατευμένη ζώνη. Η κλιματική αλλαγή δεν επηρεάζει, όμως, μόνο τις φυτείες του καφέ αλλά και τους μικρό-καλλιεργητές, οι οποίοι παράγουν το 70% της παγκόσμιας κατανάλωσης με εκτάσεις των δύο εκταρίων ή λιγότερο. Με την αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1ο C, κάθε καλλιεργητής οδηγείται σε ετήσια απώλεια της τάξεως των 137 κιλών ανά εκτάριο.
Αυτή η μείωση επηρεάζει το ΑΕΠ της εκάστοτε χώρας, καθώς και μερικά από τα πιο ευάλωτα άτομα σε αυτούς τους πληθυσμούς. Μία λύση θα μπορούσε να είναι η μεταφορά των καλλιεργειών σε υψηλότερα υψόμετρα, για να ευδοκιμήσει η παραγωγή της ποικιλίας Arabica. Οι μικρό-καλλιεργητές, όμως, δεν έχουν τα μέσα και τους πόρους, για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Επίσης, οι νέες καλλιέργειες καφέ, για να αποδώσουν καρπούς, χρειάζονται έως και πέντε χρόνια, κάτι το οποίο διατρέχει τεράστιο κίνδυνο.
Τέλος, οι καταναλωτές δεν έχουν επηρεαστεί ακόμα. Η ποσότητα είναι άφθονη σε αποθέματα στις καφετέριες, εταιρείες καφέ και super market. Πολλές είναι και οι ποικιλίες, που έχουν στη διάθεσή τους να επιλέξουν.
Στα επόμενα χρόνια, όμως, οι λάτρεις του καφέ θα αισθανθούν, δυστυχώς, το αντίκτυπο, αφού οι τιμές θα αυξηθούν και η ποιότητα του καθημερινού τους καφέ θα μειωθεί.
(*) Αγγελική Γηραλέα,
Υπεύθυνη Marketing της All about Coffee,
Αποκλειστικός αντιπρόσωπος της Mokasirs στην Ελλάδα
Άρθρο από το 1ο τεύχος του
CABARE – Cafe Bar Restaurant Magazine,
Περιοδικό για τον επαγγελματία της Καφεστίασης.
Πατήστε εδώ για να το διαβάσετε δωρεάν:
https://cabare.gr/food–drink–trends/cabare–cafe–bar–restaurant–magazine-1/