Κορεάτικη Κουζίνα: Δυναμική είσοδος στη γαστρονομική σκηνή
Η δημοτικότητα του Κορεάτικου ρεύματος (K-Wave ή Hallyu) ξεκίνησε από τη δεκαετία του 1990. Τα K-dr amas έκαναν την αρχή, με την τεράστια παγκόσμια επιτυχία της K-pop στη βιομη χανία της μουσικής να ακολουθεί. Τα τελευταία χρόνια η κορεάτικη κουζίνα (K-cuisine) έχει κάνει δυναμική είσοδο στη γαστρονομική σκηνή και όπως όλα δείχνουν το 2023 θα είναι η χρονιά της. Η ταξιδιωτική εταιρεία The Bucket List Company συνέλεξε τον αριθμό των θετικών
αντιδράσεων που έκαναν οι χρήστες στα social m e di a, αναφορικ ά με την αγαπημένη τους κουζίνα, ανακοινώνοντας πως την πρώτη θέση κατέκτησε η Κορεάτικη κουζίνα ως η πιο δημοφιλής στον κόσμο για φέτος, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τη διάσημη Ιταλική κουζίνα.
Η άνοδος της δημοτικότητας των νοτιοκορεάτικων πιάτων αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι οδήγησε στην ανάδειξη της λέξης “swicy food” ως μία από τις πιο δημοφιλείς foodie buzzword του 2023, που αναμένεται να ενταχθεί στο μενού των εστιατορίων. Πρόκειται για ένα γαστρονομικό όρο που αναφέρεται στη σύγκρουση ανάμεσα στα γλυκά κα ι τα πι κάντικα στοιχεία σε ένα μόνο ορεκτικό, επιδόρπιο ή συνοδευτικό, κάτι που σίγουρα χαρακτηρίζει την κουλτούρα του K-food.
ΦΑΓΗΤΑ
Ας γνωρίσουμε λοιπόν καλύτερα την ιδιαίτερη και γεμάτη αντιθέσεις Κορεάτικη κουζίνα.
Kimchi
Αδιαμφισβήτητα, το kimchi είναι το σήμα κατατεθέν της κορεάτικης κουζίνας. Πρόκειται για λάχανο τουρσί με μία «γερή» δόση μπαχαρικών, το οποίο έχει υποστεί ζύμωση και αποτελεί το παραδοσιακό τους ορεκτικό. Ωστόσο, συχνά χρησιμοποιείται και ως βασικό συστατικό για την παρασκευή σούπας ή τηγανητού ρυζιού. Η γεύση του δεν διαφέρει από τα υπόλοιπα πιάτα της κορεάτικης κουζίνας. Είναι ιδιαίτερα όξινη και συνήθως πικάντικη λόγω της προσθήκης κορεάτικης καυτερής πιπεριάς που «ακούει» στο όνομα gochu. Το kimchi μπορεί να χαρακτηριστεί και ως superfood, καθώς διαθέτει υψηλή θρεπτική αξία και
αποτελεί πηγή βιταμινών, ιχνοστοιχείων και φυτικών ινών.
Bibimbap
To bibimbap είναι το πιο δημοφιλές comfort food της Κορέας. Πρόκειται για ένα μπολ με λευκό ρύζι αναμειγμένο με σοταρισμένα λαχανικά, πλούσια σε καρυκεύματα και με τη γνωστή πάστα καυτερής πιπεριάς gochujang. Στην πλήρη εκδοχή του, εμπεριέχει επίσης μαριναρισμένο μοσχάρι και τηγανητό αυγό στην κορυφή.
Gimbap
Το gimbap (ή kimbap) είναι γνωστό ως το κορεάτικο «σούσι» λόγω της οπτικής ομοιότητάς του με το αντίστοιχο ιαπωνικό. Είναι ρολάκια από καρυκευμένο λευκό ρύζι, τυλιγμένα σφικτά με φύλλο από αποξηραμένα κορεάτικα φύκια (gim). Αν και η γέμισή τους ποικίλλει, η συνηθέστερη επιλογή περιλαμβάνει εκτός από ρύζι, λαχανικά, όπως γλυκό ραπανάκι τουρσί και κομμάτια κρέατος. Τα ρολά ρυζιού γαρνίρονται με λευκό σουσάμι και συνοδεύονται είτε με dipping sauce είτε με kimchi.
Bulgogi
Το bulgogi ή αλλιώς “κρέας της φωτιάς” εκπροσωπεί το παραδοσιακό κορεάτικο μπάρμπεκιου. Πρόκειται για λεπτές λωρίδες (φέτες) μοσχαρίσιου ή χοιρινού
κρέατος που μαρινάρονται σε ένα μείγμα από σάλτσα σόγιας, ζάχαρης και διάφορων άλλων υλικών προτού ψηθούν στη σχάρα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει
το γεγονός ότι στην Κορέα τα εστιατόρια διαθέτουν ειδικά τραπέζια με εστία στο κέντρο, δίνοντας τη δυνατότητα στους θαμώνες να ψήσουν το δικό τους
κομμάτι κρέας όπως οι ίδιοι επιθυμούν. Φυσικά, αυτή η κορεάτικη ιδέα έχει υιοθετηθεί και από κορεάτικα εστιατόρια που βρίσκονται εκτός συνόρων, επιθυμώντας να προσφέρουν στους επισκέπτες τους μία αυθεντική εμπειρία κορεάτικου μπάρμπεκιου. Το λεπτοκομμένο αυτό κρέας συνηθίζουν να το τυλίγουν
με μαρουλόφυλλα και να το συνοδεύουν με ρύζι και πικάντικη πάστα πιπεριάς τσίλι (ssamjang).
Tteokbokki
Το tteokbokki είναι το αγαπημένο street food των Κορεατών. Ετυμολογικά, το tteokbokki σημαίνει τηγανητό κέικ ρυζιού (Τtteok = κέικ ρυζιού, bokki = τηγανητό). Αυτό λοιπόν το ιδιαίτερο σνακ αποτελείται από κέικ ρυζιού με κυλινδρικό σχήμα, τα οποία μαγειρεύονται με κρεμμύδι, πάστα σόγιας, ζωμό γαύρου και λαχανικά σε μία πικάντικη σάλτσα με βασικό συστατικό την πάστα gochujang. Τα tteokbokki γαρνίρονται με σουσάμι και έχουν μαστιχωτή υφή. Η γεύση τους είναι γλυκιά, αλμυρή και φυσικά πικάντικη. Για όσους δεν είναι λάτρεις του καυτερού, υπάρχει και η εκδοχή με τη σάλτσα black bean sauce από φασόλια σόγιας, τα λεγόμενα gungjung-tteokbokki (royal court tteokbokki).
Ποτά
Καθώς οι Νοτιοκορεάτες βρίσκονται στην πρώτη θέση κατανάλωσης αλκοόλ παγκοσμίως, δεν γίνεται να μην κάνουμε αναφορά στα δύο πιο δημοφιλή κορεάτικα ποτά τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.
Soju
Το soju μπορεί να είναι το εθνικό ποτό της Κορέας, ωστόσο έχει κερδίσει θαυμαστές σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι ένα διαφανές και διαυγές αλκοολούχο ποτό που παρασκευάζεται στη Νότια Κορέα και διατηρεί το ψευδώνυμο “Κορεάτικη βότκα”. Παραδοσιακά φτιάχνεται από ρύζι, σιτάρι και κριθάρι, αλλά στις πιο σύγχρονες εκδοχές του το άμυλο του ρυζιού αντικαθίσταται από αυτό της πατάτας ή της γλυκοπατάτας. Η περιεκτικότητά του σε αλκοόλ κυμαίνεται από 13% έως και 53% και συναντάται σε διάφορες γεύσεις, όπως σταφύλι, φράουλα, γκρέιπφρουτ μέχρι και δαμάσκηνο. Το soju συνηθίζεται να καταναλώνεται μαζί με τη συνοδεία φαγητού και για την ακρίβεια με τα κορεάτικα Anju, μία ποικιλία συνοδευτικών και κυρίως πιάτων που καταναλώνονται μόνο με αλκοόλ. Μπορεί επίσης, να χρησιμοποιηθεί και ως συστατικό για την παρασκευή κοκτέιλ.
Makgeolli
Το makgeolli (ή makkoli) είναι ένα παραδοσιακό κορεάτικο αλκοολούχο ποτό και πιο συγκεκριμένα ένα κρασί ρυζιού. Πρόκειται για ένα γαλακτώδες, κρεμώδες ποτό με γλυκιά συνήθως γεύση που παρασκευάζεται με ζύμωση ωμού ρυζιού. Όπως το soju, έτσι και το makgeolli, εμφανίζεται σε διάφορες γεύσεις, με πιο δημοφιλή αυτή της μπανάνας. Προτιμάται το σερβίρισμά του σε μικρά ρηχά μπολ ενώ είναι παγωμένο και συνδυάζεται απόλυτα με κρέας, ψάρι και kimchi. Για την ιστορία, παλαιότερα το makgeolli δεν έχαιρε μεγάλης εκτίμησης στην Κορέα καθώς το προτιμούσαν περισσότερο λόγω της τιμής του παρά της γεύσης του. Θεωρούνταν “κρασί των αγροτών” εξαιτίας της εύκολης παρασκευής του και πολλές οικογένειες το έφτιαχναν στο σπίτι ως καθημερινό και γρήγορο ρόφημα. Ωστόσο, τις τελευταίες δύο δεκαετίες, το makgeolli είναι πιο πολύ στη μόδα από ποτέ και απολαμβάνεται τόσο στην Κορέα όσο και στο εξωτερικό.
Άρθρο από το τεύχος “ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2023” του
CABARE – Cafe Bar Restaurant Magazine,
Περιοδικό για τον επαγγελματία της Καφεστίασης.
Πατήστε εδώ για να το διαβάσετε δωρεάν:
cabare.gr/food-drink-trends/cabare-magazine-summer-2023/