Μόλις πάρετε ένα φλιτζάνι καφέ, παίρνετε αμέσως ένα κουταλάκι ζάχαρης (ή δύο) και το ανακατεύετε με λίγο γάλα;

Πρέπει να προσθέσετε, οπωσδήποτε μια γλυκιά νότα στον καφέ σας, παρόλο που είναι κοινή γνώση ότι η ζάχαρη δεν είναι η πιο υγιεινή επιλογή;

Υπάρχουν πολλά υποκατάστατα εκεί έξω – απλή λευκή ζάχαρη, καστανή ζάχαρη, ζάχαρη ακατέργαστη, ακόμη και τεχνητά γλυκαντικά. Τι γίνεται με τη χρήση του μελιού, όμως, ως εναλλακτική λύση; Είναι γλυκό και φυσικό!

Το μέλι είναι ένας νέος και υγιής τρόπος για να γλυκάνετε τον καφέ σας! Όχι μόνο παρέχει μια νέα διάσταση στο ρόφημά σας, αλλά παρέχει επιπλέον πολλά οφέλη για την υγεία!

Ζάχαρη vs μέλι: Υψηλότερες θερμίδες η καλύτερη επιλογή;

Όταν εξετάζουμε γεγονότα για την υγεία, το στατιστικό στοιχείο είναι οι θερμίδες. Η θερμίδα είναι μια μονάδα ενέργειας. Πάρα πολλές θερμίδες μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους, ενώ πολύ λίγες θερμίδες μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια. Ένα κουταλάκι του γλυκού λευκή ζάχαρη περιέχει περίπου 16 θερμίδες, ενώ ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι περιέχει περίπου 23.

Οι αριθμοί αυτοί φαίνονται παράλογοι. Ενώ η ζάχαρη περιέχει λιγότερες θερμίδες, παίρνει στο σώμα πολύ περισσότερο χρόνο για επεξεργασία. Αυτό συμβαίνει επειδή η ζάχαρη αποτελείται από σύνθετα σάκχαρα που πρέπει να χωριστούν σε γλυκόζη και φρουκτόζη πριν χρησιμοποιηθεί από τον οργανισμό.

Από την άλλη πλευρά, το μέλι περιέχει τόσο γλυκόζη όσο και φρουκτόζη στις απλούστερες μορφές τους, διευκολύνοντας την επεξεργασία του από το σώμα. Αυτό σημαίνει ότι οι θερμίδες στο μέλι θα κατευθύνονται κατευθείαν για ενέργεια για το σώμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καίγονται αμέσως οι θερμίδες αντί να μετατρέπονται σε λίπος.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το μέλι έχει πολύ πιο γλυκιά γεύση από τη ζάχαρη, επομένως, απαιτείται λιγότερο από ένα κουταλάκι του γλυκού για να επιτευχθεί το ίδιο επίπεδο γλυκύτητας με ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη.

Μισό κουταλάκι του γλυκού μέλι είναι μόνο περίπου 11,5 θερμίδες. Αυτό είναι περίπου 1/3 λιγότερο από ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη, αλλά επιτυγχάνονται παρόμοια επίπεδα γλυκύτητας!

Οφέλη για την υγεία

Εκτός από το χαμηλό GI, το μέλι περιέχει πολλές βιταμίνες και μέταλλα. Μεταξύ των βιταμινών είναι η βιταμίνη Α, η βιταμίνη C, Β6, η θειαμίνη, η νιασίνη, η ριβοφλαβίνη, το παντοθενικό οξύ και τα αμινοξέα, ενώ τα μέταλλα περιλαμβάνουν μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, θείο, χαλκό, ιώδιο, ψευδάργυρο και φώσφορο.

Το μέλι είναι επίσης αντιοξειδωτικό. Αυτό σημαίνει ότι περιέχει μόρια που θα αναστέλλουν την οξείδωση άλλων μορίων. Αυτό βοηθά στην πρόληψη της βλάβης των κυττάρων. Το μέλι δρα επίσης ως αντιμυκητιασικός και αντιβακτηριακός παράγοντας!

Το μέλι είναι ένας απλός υδατάνθρακας και είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσετε την ενέργεια! Δεδομένου ότι έχει χαμηλό GI, το μέλι στον καφέ σάς ενεργοποιεί! Επίσης, δεν έχει τις αρνητικές παρενέργειες των εμπορικών ενεργειακών ποτών.

Το μέλι μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία στο σπίτι. Μπορεί να ελέγξει πεπτικά προβλήματα όπως η δυσπεψία και τα έλκη στομάχου. Μπορεί ακόμη και να χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο για τη θεραπεία ενός επίμονου βήχα ή πονόλαιμου!

Η τοποθέτηση του μελιού στον καφέ θα μπορούσε να είναι μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση στη ζάχαρη. Απορρίψτε τη λευκή ζάχαρη και προσθέστε μέλι.

Πηγή: www.littlecoffeeplace.com