Τα cocktail είναι πολύ εντυπωσιακά και ένας σωστός barman ή καλύτερα mixologist μπορεί να τα απογειώσει. Ωστόσο, η ανάγκη για όλο και πιο πρωτότυπες συνταγές έχει φέρει νέα υλικά που μάλλον είναι αμφιλεγόμενα και η χρήση τους πρέπει να γίνεται με πολλή προσοχή.

Ενεργός άνθρακας

Τα μαύρα cocktail είναι μόδα και οι bartenders να χρησιμοποιούν ενεργό άνθρακα για να το πετύχουν. Τα τελευταία χρόνια ο ενεργός άνθρακας χρησιμοποιείται όλο και πιο συχνά από την ιατρική, αλλά και τη βιομηχανία των καλλυντικών, μιας και θεωρείται πως έχει αντιοξειδωτική δράση. Η χρήση του όμως σε συνδυασμό με ποτά θα πρέπει να αποφεύγεται, καθώς ακόμα δεν γνωρίζουμε τις συνέπειες που έχει στο σώμα μας.

Ενεργειακά ποτά

Ο συνδυασμός  αλκοολούχων ποτών με ενεργειακά ποτά όχι μόνο προκαλεί εντονότερη επιθυμία για μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ, αλλά επίσης αυξάνει τους παλμούς της καρδιάς σε επικίνδυνους ρυθμούς.

Σιρόπι καπνού        

  

Τα σιρόπια από καπνό δίνουν αυτή την καπνιστή γεύση στα coctails και όλο και περισσότεροι τα χρησιμοποιούν. Τις περισσότερες φορές είναι homemade, δηλαδή ο bartender αναμειγνύει ζεστό σιρόπι ζάχαρης με τριμμένα φύλλα καπνού. Ο μπάρμαν δεν γίνεται, όμως, πάντα να γνωρίζει πόση νικοτίνη περιέχει το σιρόπι που φτιάχνει.

Tonic Water

Το βασικό υλικό του δημοφιλούς τόνικ είναι η κινίνη, ένα συστατικό που για πολλά χρόνια χρησιμοποιούνταν για ιατρικούς σκοπούς, καθώς  αποτελούσε το μοναδικό φάρμακο κατά της ελονοσίας. Πλέον, πολλοί bartender φτιάξουν οι ίδιοι τόνικ, μιας κι έχουν πρόσβαση στο φυτό από το οποίο βγαίνει η κινίνη, δηλαδή στο φλοιό του δέντρου κιγχόνη. Όμως, η λάθος χρήση της κινίνης μπορεί να δημιουργήσει ταχυπαλμίες, βόμβους στο αυτί, ακόμα και τύφλωση, οπότε δεν είναι ασφαλές το τόνικ να μην είναι φτιαγμένο επαγγελματικά.

Υγρό άζωτο ή ξηρός πάγος

To υγρό άζωτο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην μοριακή κουζίνα και την τέχνη του bartending εδώ και κάποια χρόνια, καθώς παγώνει γρήγορα τα υλικά του κοκτέιλ και το ποτήρι, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί το εντυπωσιακό εφέ του καπνού. Αν, όμως, δεν το αφήσει κανείς να εξατμιστεί εντελώς προτού πιει το ποτό, μπορεί να προκαλέσεις κρυοπαγήματα στο γαστρεντερικό σωλήνα, αλλά και ερεθισμούς στο δέρμα.