Όλο και περισσότερα ξενοδοχεία αποκτούν τα δικά τους μποστάνια, προσφέροντας στα εστιατόριά τους φρέσκα και γευστικά υλικά.

unnamed

Εντός και εκτός Ελλάδας, ξενώνες αλλά και μεγάλες μονάδες αφιερώνουν από λίγα τετραγωνικά ως πολλά στρέμματα, για να στήσουν μποστάνια και παρτέρια. Τα οφέλη είναι πολύ σημαντικά, όχι μόνο για τα ξενοδοχεία αλλά και για το περιβάλλον. Αφενός, τα εστιατόρια των ξενοδοχείων έχουν φρέσκα λαχανικά στη κουζίνα τους, κάτι που σήμερα εκτιμάται ιδιαίτερα από τους πελάτες, αφετέρου μία τέτοια ενέργεια βοηθά στη μείωση των εκπομπών αερίων, που προέρχονται από τις καθιερωμένες γεωργικές εργασίες και τη μεταφορά των ειδών από την ύπαιθρο ως τα αστικά κέντρα, στοιχεία που οδηγούν στην αύξηση του κόστους των λαχανικών για τους τελικούς αγοραστές. Επίσης, τέτοιες ενέργειες βοηθούν στη μείωση των φαγητών που καταλήγουν στα σκουπίδια, πράγμα πολύ σημαντικό, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, σχεδόν το ένα τρίτο του φαγητού που μαγειρεύεται σε χώρους εστίασης ετησίως πηγαίνει χαμένο.

Μια από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές αλυσίδες παγκοσμίως, η Accor Hotels (Sofitel, Novotel, Mercure, Ibis), ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να στήσει λαχανόκηπους σε 1.000 ξενοδοχεία της και να μειώσει -κατά 30%- το φαγητό που καταλήγει στα σκουπίδια από τις κουζίνες. Ο Αμίρ Ναχάι, υπεύθυνος στον τομέα των τροφίμων της Accor Hotels, δήλωσε πως στα μενού τους μπορεί κανείς να διαλέξει ανάμεσα σε 40 διαφορετικά κυρίως πιάτα αλλά στο μέλλον πρόκειται να συρρικνωθούν σε μενού των 10, 15 ή 20 πιάτων με έμφαση στα τοπικά προϊόντα.

Ένα αντίστοιχο εγχώριο παράδειγμα, είναι το Minos Beach art hotel στον Άγιο Νικόλαο, που δημιούργησε το δικό του μποστάνι στο κήπο, καλλιεργώντας πληθώρα φρούτων και λαχανικών, όπως ντομάτες, αγγούρια, κολοκυθάκια, κρεμμύδια και πολλά άλλα, τα οποία μπορούν να τα γευτούν οι επισκέπτες στο Κρητικό εστιατόριο Τέρψις.

Μία παρόμοια τάση παρατηρείται και στα ξενοδοχεία που δεν διαθέτουν κήπο για καλλιέργεια αλλά έχουν διαθέσιμη ταράτσα, στην οποία έχουν κυψέλες μελισσών. Πέρα από την περιβαλλοντική αξία αυτής της ενέργειας, τα ξενοδοχεία αυτά επωφελούνται από το μέλι, που παράγουν οι μέλισσες, το οποίο χρησιμοποιούν στο φαγητό, στα cocktails, ακόμη και σε θεραπείες spa