clickatlife.gr*

Με αφορμή τη νέα χρονιά, πάμε ένα γευστικό ταξίδι πίσω στο χρόνο, όχι στο 2016, αλλά σε παλιότερες δεκαετίες, για να δούμε τάσεις στο φαγητό στον κόσμο ξεχασμένες αλλά ενδιαφέρουσες.

Κάθε χρονιά έχει τα δικά της trends, το ίδιο και κάθε χώρα και κάθε δεκαετία. Ας πάμε, όμως, λίγο πίσω για να δούμε τι είδους γεύσεις και τροφές υπερίσχυαν σε διάφορα μέρη του πλανήτη και να δούμε τι συνέβαινε πριν γεννηθούμε και όταν γεννηθήκαμε.

Δεκαετία του ‘50
Τη δεκαετία αυτή ξεκίνησε μια μεγάλη, καταναλωτική έκρηξη, που σήμαινε ότι όλο και περισσότερα συσκευασμένα τρόφιμα κατέφταναν στα ράφια του σούπερ μάρκετ στις περισσότερες χώρες. Ο κόσμος άρχισε να εκτιμά φαγητά που απαιτούσαν λίγο χρόνο στην κουζίνα και οι σούπες κονσέρβα άρχισαν να κάνουν θραύση, τις οποίες πολλοί χρησιμοποιούσαν και σε φαγητά κατσαρόλας, προκειμένου να εμπλουτίσουν τη γεύση τους. Αυτή τη δεκαετία κατέφτασαν επίσης τα πρώτα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη, ενώ όσον αφορά τα εστιατόρια, ξεκινά η εποχή των franchise fast food, με το πρώτο franchise McDonalds να ανοίγει το 1953 στο Phoenix των Η.Π.Α.

Η σαλάτα του Καίσαρα είχε θέση και στο τραπέζι της δεκαετίας του ’60 στο εξωτερικό

Δεκαετία του ‘60
Τη δεκαετία αυτή ο κόσμος απομακρύνθηκε από τα φαγητά κατσαρόλας και τα συσκευασμένα τρόφιμα και ξεκίνησε να ασχολείται με γεύματα που είχαν γαλλικές επιρροές, χάρη στην επιτυχία της σεφ Τζούλια Τσάιλντ και του βιβλίου της, “Mastering the Art of French Cooking”, που δημοσιεύτηκε το 1961. Ένα επίσημο δείπνο με μπριζόλα μπορεί να συνοδευόταν με μια σαλάτα με μαρούλι ή σαλάτα του Καίσαρα, ενώ δημοφιλή ήταν τα κοκτέιλ πάρτι, τα μπάρμπεκιου και οι κοινωνικές συγκεντρώσεις, κυρίως στην Αμερική. Τα ‘60s είναι επίσης η δεκαετία που ξεκινά την εμφάνισή της η έθνικ κουζίνα, με τα ιαπωνικά εστιατόρια να αρχίζουν να «φυτρώνουν» σε διάφορα μέρη του κόσμου. Τα αναψυκτικά πωλούνται για πρώτη φορά σε τενεκεδένια κουτάκια και ξεκινά μια «έκρηξη» των εστιατορίων fast food, με τα Wendy’s, τη Domino’s Pizza και άλλα να «σέρνουν το χορό».

Δεκαετία του’70
Τα συσκευασμένα τρόφιμα είναι πιο δημοφιλή από ποτέ τη δεκαετία του ’70, ενώ πιάτα εμπνευσμένα από τη γαλλική κουζίνα αρχίζουν να εισχωρούν, συμπεριλαμβανομένης της κρέπας, της τάρτας κ.ο.κ. Τα ζυμαρικά της ιταλικής κουζίνας κάνουν πιο συχνές εμφανίσεις στα γεύματα, με την καρμπονάρα, τη σάλτσα Bolognese και τη Φετουτσίνι Αλφρέντο να γίνονται γρήγορα οι επιλογές που κυριαρχούν. Το φοντύ διαδίδεται αυτή τη δεκαετία είτε στη μορφή με το τυρί, είτε με τη σοκολάτα και τα φρούτα, ενώ και τα κοκτέιλ γαρίδας κάνουν δειλά-δειλά την εμφάνισή τους. Το λευκό κρασί σερβίρεται τακτικά σε συγκεντρώσεις και τα επιδόρπια περιλαμβάνουν την αγαπημένη black forest.

Τα αναψυκτικά διαίτης κάνουν θραύση το ’80

Δεκαετία του ‘80
Όλα τα junk των προηγούμενων δεκαετιών φαίνεται πως αρχίζουν να… δείχνουν στη σιλουέτα και τη δεκαετία του ’80 εισάγονται πιο «υγιεινές» επιλογές, που παραμένουν τυποποιημένες, αλλά λανσάρονται ως «διαίτης». Στα μεγάλα hit της εποχής βρίσκουμε και τη σαλάτα ζυμαρικών με πιο ελαφριά ντρέσινγκ, ενώ στα επιδόρπια, το τσιζκέικ και η crème brulée κάνουν θραύση, μεταξύ άλλων. Το ’80 αρχίζει και το ψωμί να παίρνει «δόξα» με διάφορα είδη, όπως μάφιν, πίτες, μπέιγκελ κ.λπ.

(*) Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: clickatlife.gr