insider.gr*

Η νέα χρονιά έρχεται και νέες τάσεις αναμένεται να κατακλύσουν την κουζίνα και τα πιάτα μας. Τα μαύρα ποτά, η φιλιππινέζικη κουζίνα και το παγωμένο κρασί είναι λίγες μόνο από τις μόδες που θα κάνουν τη διαφορά φέτος.

Αυτές είναι, σύμφωνα με το Bloomberg, οι 10 μεγαλύτερες τάσεις στο φαγητό το 2017.

1. Το κρέας καλά κρατεί

Όσο και αν ισχυριζόμαστε ότι τρώμε λιγότερο κρέας από παλαιότερα, η κρεατοφαγία καλά κρατεί. Τα κρεοπωλεία –«μπουτίκ» σε πολλές περιπτώσεις– ξεφυτρώνουν στα μανιτάρια και οι απαιτήσεις των καταναλωτών γίνονται ολοένα πιο αυστηρές. Μεγάλη άνθηση γνωρίζουν και τα εστιατόρια που σερβίρουν αποκλειστικά κρέας –μια μόδα που δεν περνάει ποτέ.

2. Τα λαχανικά στοχεύουν ψηλά

Τα λαχανικά, από την άλλη, συνεχίζουν να διεκδικούν πρωταγωνιστικό ρόλο στο πιάτο μας –και το καταφέρνουν. Γνωστά εστιατόρια όπως το P.Y.T. στο Λος Άντζελες σερβίρουν ψητά γογγύλια και καλαμπόκι και φασόλια με καπνιστή σάλτσα μπάρμπεκιου ως κύρια πιάτα. Τα λαχανικά μαγευρεύονται με τα ζυμαρικά και οι συνδυασμοί  απογειώνουν τον ουρανίσκο.

3. Το φιλιππινέζικο ήρθε για να μείνει

Άλλη μια ασιατική κουζίνα κερδίζει έδαφος στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη, αυτή τη φορά από τις Φιλιππίνες. Η νέα μόδα έρχεται από τις ΗΠΑ, όπου τα φιλιππινέζικα εστιατόρια ανοίγουν με φρενήρεις ρυθμούς –χαρακτηριστικό παράδειγμα το Bad Saint στην Ουάσιγκτον και το Mission Chinese Food στο Μανχάταν με εξαιρετικές επιλογές σε φιλιππινέζικο. Στη Μανίλα διοργανώθηκε φέτος ένα παγκόσμιο συνέδριο γαστρονομίας με συμμετοχές διάσημων σεφ από όλον τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και ο Andoni Luis Aduriz που συγκαταλέγεται στους 50 καλύτερους του κόσμου. Τυχαίο;

4. «Πονοκέφαλος» τα απόβλητα τροφίμων

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των δυτικών οικονομιών είναι τα απόβλητα τροφίμων. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα στις ΗΠΑ, το 40% των τροφίμων δεν καταναλώνεται. Η σπατάλη αυτή δεν αφήνει ασυγκίνητους τους σεφ που προσπαθούν να «εκπαιδεύσουν» τον κοινό τους στη σωστή διαχείριση του φαγητού. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο διάσημος σεφ και τηλεπερσόνα Tom Colicchio που έχει ξεκινήσει εκστρατεία κατά της σπατάλης των τροφίμων στις ΗΠΑ.

5. Κρασί on the rocks

Μπορεί λόγω του κρύου να προτιμούμε το ζεστό κρασί (Gluhwein), αλλά η νέα τάση είναι το κρασί –κόκκινο κατά προτίμηση– να σερβίρεται κρύο και μάλιστα με πάγο! Ιδανικές είναι οι ποικιλίες με πιο γεμάτο σώμα, όπως το Beaujolais, αφού οι χαμηλές θερμοκρασίες αναδεικνύουν την κρυστάλλινη γεύση τους. Η αλυσίδα Whole Foods διαθέτει ήδη εξειδικευμένη σειρά κόκκινων κρασιών για «πάγωμα».

6. Ετοιμαστείτε για high-tech κοκτέιλ

Μπορεί η μόδα της μοριακής κουζίνας να έχει περάσει ανεπιστρεπτί, αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για τα κοκτέιλ. Οι mixologists έχουν απογειώσει τα κοκτέιλ, προσθέτοντας υλικά που μέχρι πρότινος χρησιμοποιούσαν μόνο οι avant-garde σεφ. Ο πασίγνωστος σεφ Dave Arnold δημιούργησε μια φυγόκεντρο που χρησιμοποιείται ειδικά στην κουζίνα και το μπαρ. Όπως εξηγεί, με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας ενισχύονται οι γεύσεις των σιροπιών και των μειγμάτων και τα απλά κοκτέιλ αποκτούν διαστάσεις τεχνολογικής επανάστασης.

7. Η πυραμίδα θαλασσινών επιστρέφει

Μην σνομπάρετε την παραδοσιακή πυραμίδα θαλασσινών: αλλάζει μορφή και φιγουράρει περήφανη στους μπουφέδες των διεθνών εστιατορίων και ξενοδοχείων. Η νέα τάση είναι τα θαλασσινά να σερβίρονται ζεστά, και όχι στον πάγο όπως τα είχαμε συνηθίσει: τα όστρακα περνούν πρώτα από τα κάρβουνα και σερβίρονται μαζί με ζυμαρικά που τραβούν τους χυμούς τους.

(*) Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: insider.gr