της Κικής Τριανταφύλλη, protagon.gr*

Πώς θα ήταν η ζωή μας χωρίς αβγά; Και πώς θα ήμασταν εμείς χωρίς τη δυναμωτική τους δράση; Δεν μπορώ να φανταστώ. Μπορώ, όμως να πω με βεβαιότητα ότι τα αβγά είναι ένα από τα μεγαλύτερα δώρα της φύσης σε μαγείρισσες και μαγείρους, ένα υλικό μαγικό που εμπλουτίζει και απογειώνει τις περισσότερες μαγειρικές παρασκευές.

KASTRIbistro
Αβγό συνοδευμένο από μια λεπτή κρέμα από αρσενικό Νάξου, πράσο και «τσόφλι» που τρώγεται στο Kastri Βistro

«Σέβομαι και θαυμάζω το αβγό, για την εντυπωσιακή του ικανότητα να αποδίδει εξαιρετικά σε όλες τις μορφές μαγειρέματος. Κατά την άποψή μου, είναι ένα υποτιμημένο τρόφιμο που συχνά επισκιάζεται από πολλά ακριβότερα συστατικά πολυτελείας. Έτσι λοιπόν αποφάσισα […] να γράψω ένα βιβλίο για αυτό το πιο εύθραυστο και ανυπεράσπιστο τρόφιμο απ’ όλα», αναφέρει ο διάσημος Michel Roux στον πρόλογο του βιβλίου του «Τα Αβγά», ένα μαγειρικό εγχειρίδιο που θα έπρεπε να υπάρχει στη βιβλιοθήκη όλων των επαγγελματιών και ερασιτεχνών της κουζίνας, καθώς έχει υποδείξεις για κάθε απλή ή πιο περίπλοκη χρήση τους.

Ο κορυφαίος γάλλος σεφ αναλύει την υψηλή διατροφική αξία των αβγών, ομολογεί την αγάπη του στο οβάλ σχήμα τους –«όταν κρατάω ένα αβγό νιώθω ότι αντιπροσωπεύει την εικόνα του σύμπαντος, αφυπνίζει και εντείνει το σεβασμό μου για τη ζωή»– αναφέρεται τρυφερά στην κότα Τζούλι των παιδικών του χρόνων που κακάριζε για να ανακοινώσει στην οικογένεια Roux ότι μόλις γέννησε ένα αβγό.

Εχετε ακούσει ποτέ κάποια Τζούλι να κακαρίζει; Είναι πράγματι θριαμβευτικό το κακάρισμα της κότας για κάθε ένα από τα αυγουλάκια που γεννάει. Η φύση μάλιστα φρόντισε, τόσο για την προστασία όσο και για τη συντήρησή τους, να τα κρύψει μέσα σε ένα τέλειο «δοχείο». Κάτω από το πολύτιμο τσόφλι τους, μάλιστα, αυτές οι υπέροχες δημιουργίες διαθέτουν όχι ένα αλλά δύο εκπληκτικά συστατικά: τον κρόκο και το ασπράδι, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε μαζί είτε μεμονωμένα αφού διαχωριστούν, ανάλογα με το επιθυμητό αποτέλεσμα.

(*) Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: protagon.gr