Το καλοκαίρι είναι, επιτέλους, εδώ, η θερμοκρασία έχει αρχίσει ήδη να ανεβαίνει και το παγωτό βρίσκεται στο επίκεντρο των γλυκών επιλογών.  Άλλοτε ονομάζεται gelato, άλλοτε ice cream, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε για ποιο λόγο να υπάρχουν οι διαφορετικές ονομασίες για το ίδιο ακριβώς γλύκισμα.

Φταίει η μετάφραση, φταίει το ότι η λέξη gelato ακούγεται πιο όμορφα από το ice cream; Η διαφορά είναι πολλά περισσότερα από μια απλή μετάφραση της λέξης στις διάφορες γλώσσες.

Όταν λέμε ice cream,το μεταφράζουμε ως παγωτό και είναι πολύ διαφορετικό από το gelato. Οι διαφορές, λοιπόν, βρίσκονται τόσο στα υλικά τους αλλά και στον τρόπο παρασκευής τους.

Αρχικά, διαφέρουν ως προς την περιεκτικότητα σε λιπαρά. Το απλό παγωτό περιέχει το λιγότερο 10% λιπαρά, σε αντίθεση με το gelato το οποίο περιέχει μόνο 5-7% λιπαρά, γεγονός που το βοηθά να διατηρεί περισσότερο τα αρώματα και τις γεύσεις των φρούτων, των μπαχαρικών που μπορεί να χρησιμοποιηθούν, και γενικά όλων των υλικών. Στο gelato τα λιπαρά δεν σκεπάζουν τη γεύση των υλικών.

Μια ακόμη διαφορά, η οποία έχει αισθητό αποτέλεσμα, είναι ο τρόπος παρασκευής. Ακόμη κι αν χρησιμοποιηθούν τα ίδια υλικά για το παγωτό και το gelato, το αποτέλεσμα θα διαφέρει, κι αυτό γιατί το τελευταίο αναδεύεται σε πολύ χαμηλότερες ταχύτητες από ότι το πρώτο. Αποτέλεσμα: το gelato είναι πιο βαρύ ή πιο σφιχτό από ότι το παγωτό, αφού δεν αιχμαλωτίζει τόσο πολύ αέρα όσο το δεύτερο κατά το χτύπημα. Συγκεκριμένα, το gelato περιέχει 25-30% αέρα ενώ το παγωτό 50% περίπου.

Τέλος, μια σημαντική διαφορά είναι και ο τρόπος σερβιρίσματος. Το παγωτό πρέπει να καταναλωθεί αμέσως μόλις βγει από την κατάψυξη, ενώ το gelato φυλάσσεται σε ελαφρώς μεγαλύτερη θερμοκρασία ώστε να μην σερβιριστεί εντελώς παγωμένο.