του Κωστή Χριστοδούλου, news247.gr*

Φαντασία και όρεξη να υπάρχει, και όλα γίνονται. Από την φράση αυτή δεν μπορεί να ξεφύγει ούτε η ελληνική κουζίνα ειδικά όταν “πέφτει στα χέρια” ευφάνταστων σεφ. Τα τελευταία χρόνια παραδοσιακά ελληνικά πιάτα έχουν μεταμορφωθεί, στην κυριολεξία, και σερβιριστεί ξανά, τόσο σε εγχώρια όσο και σε διεθνή εστιατόρια.

Η “έκρηξη” της fusion κουζίνας (σ.σ. συνδιασμός διαφόρων μαγειρικών μεθόδων), των πειραματισμών στην μοριακή και η τάση για αφαιρετικά πιάτα μας έχει δώσει αρκετά παραδείγματα σε παραδοσιακά μαμαδίστικα φαγητά. Στο news247.gr συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα.

1. Φυλακισμένη Χωριάτικη
Πρόκειται για μία φωτογραφία που έχει γίνει viral στα κοινωνικά δίκτυα με τον εμπνευστή της να αγνοείται. Σύμφωνα με κάποιους το πιάτο αυτό σερβίρεται στην Λευκορωσία.


 
2. Φασολάδα – σάντουιτς
Η “αποδομημένη φασολάδα” της νεαρής σεφ Καρολίνας Πλιάτσικα κέρδισε πέρυσι την δεύτερη θέση στον παρισινό διαγωνισμό της έκθεσης Sandwitch & Snack Show.


 
3.Τραγανό Σπανακόριζο
Σερβίρεται στην Hytra, το εστιατόριο που φιλοξενείται στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Το δοκιμάσαμε και όσο και αν δεν ταιριάζει οπτικά γευστικά πλησιάζει αρκετά με το νηστίσιμο πιάτο.



4. Αποδομημένη σπανακόπιτα

Αποδόμησης συνέχεια με την σπανακόπιτα, που εμπνεύστηκε ο Χάρης Νικολούζος και σερβίρεται ως σαλάτα στο εστιατόριο Anthos στο ξενοδοχείο Kirini στην Σαντορίνη.

5. Παστίτσιο – Funky Gourmet
Ένα κεφάλαιο από μόνο του είναι το πολυβραβευμένο αθηναϊκό εστιατόριο Funky Gourmet από όπου και μερικές από τα πιάτα που θα ακολουθήσουν.  Αρχή με το κανελόνι με γέμιση από κιμά και ρευστή μπεσαμέλ.

6. Σπανακόριζο
Σαφώς πιο “ρεαλιστικό” από αυτό της “Hytra” όμως και εδώ το πείραγμα δεν απουσιάζει. Στο Funky Gourmet το ρύζι έχει αντικατασταθεί με κινόα ενώ είναι ιδιαίτερα τραγανό.

(*)  Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: news247.gr