Ποικιλίες ΚαφέΟ καφές έχει καταστεί αναπόσπαστο κομμάτι στην καθημερινότητα πολλών ανθρώπων και είναι παγκοσμίως το δεύτερο ρόφημα σε κατανάλωση αμέσως μετά το νερό. Υπάρχουν 2 βασικές ποικιλίες φυτών καφέ. Οι καφέδες που κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο είναι συνήθως μίγματα (χαρμάνια), που αποτελούνται από διαφορετικές αναλογίες των δύο αυτών ποικιλιών, προκειμένου να επιτευχθεί ο επιθυμητός συνδυασμός γεύσης, αρώματος και καφεΐνης.

Ποικιλίες Καφέ

Η πιο παλιά ποικιλία είναι η Arabica και προέρχεται από την Αιθιοπία. Kαλλιεργείται ιδανικά σε αρκετό υψόμετρο πάνω από τη στάθμη της θάλασσας και απαιτεί πολύ συγκεκριμένα εδαφολογικά στοιχεία, αλλά και απόλυτη ισορροπία θερμότητας και υγρασίας. Θεωρείται ιδιαίτερα ποιοτικός καρπός και παράγει πολύ γευστικό και αρωματικό καφέ. Χρειάζεται έξι έως εννέα μήνες για να ωριμάσει. Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη, μόνο 1%, αλλά είναι πλούσια σε γεύση και άρωμα. Τα δέντρα αυτά είναι ευαίσθητα στις καιρικές συνθήκες, τον παγετό, και την ξηρασία, και έχουν καρπούς που πέφτουν στο έδαφος όταν ωριμάσουν. Ως εκ τούτου πρέπει να συγκομιστούν μόλις ωριμάσουν. Απαιτούν προσεκτική καλλιέργεια και παράγουν μόνο 1 έως 1,5 λίμπρες καρπού ετησίως. Ως εκ τούτου είναι και ακριβότεροι. Γενικά, το 78% του καφέ που καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο είναι της ποικιλίας Arabica.

Η ποικιλία Robusta, από την άλλη, ευδοκιμεί σε χαμηλότερα υψόμετρα και έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζεται στα θερμά και υγρά κλίματα, στα οποία η Arabica δεν ευδοκιμεί. Καλλιεργείται κυρίως στη Δυτική Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία. Ο καφές αυτής της ποικιλίας διαθέτει πιο έντονη, σκληρή γεύση και δεν είναι τόσο αρωματικός. Σαν φυτό είναι πιο ανθεκτικό σε ασθένειες και εξωτερικούς παράγοντες και πολύ πιο παραγωγικό. Οι καρποί Robusta δεν πέφτουν στο έδαφος μόλις ωριμάσουν, ως εκ τούτου δεν πρέπει να συγκομιστούν αμέσως. Το φυτό Robusta χρειάζεται λιγότερο χρόνο να ωριμάσει, περίπου το μισό χρόνο που απαιτείται για το φυτό Arabica και παράγει τους διπλάσιους κόκκους, γι’αυτό είναι και φθηνότεροι. Ο καρπός της Robusta περιέχει δύο φορές την καφεϊνη από αυτή που περιέχει ο καρπός Arabica. Η ποικιλία Robusta αποτελεί το υπόλοιπο 22% της παγκόσμιας παραγωγής και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής για την παραγωγή στιγμιαίου καφέ.