τσάι

Το τσάι είναι ένα από τα δημοφιλέστερα ροφήματα στον κόσμο (δεύτερο μετά το νερό ή τρίτο μετά τον καφέ), και έχει ξεχωρίσει για τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Τα πιο διαδεδομένα είδη τσαγιού στην Ελλάδα είναι το λευκό, το πράσινο, το μαύρο, αλλά και το τσάι βοτάνων. Όλα τα είδη, εκτός από την τελευταίο, προκύπτουν από την επεξεργασία των φύλλων του φυτού Camellia sinensis, και ο διαχωρισμός τους οφείλεται κυρίως στο διαφορετικό ποσοστό οξείδωσης στο οποίο υποβάλλονται τα φύλλα. Η κατανάλωση τσαγιού θεωρείται ευεργετική για την υγεία και την μακροζωία, χάρη στα αντιοξειδωτικά, τα φλαβονειδή, τις πολυφαινόλες και τις κατεχίνες που περιέχει.

Πράσινο τσάι

Οι ξεχωριστές ευεργετικές ιδιότητες του πράσινου τσαγιού οφείλεται στην ελαφριά επεξεργασία των φύλλων του.  Διαθέτει σχετικά μικρό ποσοστό καφεΐνης σε σχέση με τον καφέ και το μαύρο τσάι, καθώς και πλούσια γεύση. Σύμφωνα με έρευνες, η συχνή κατανάλωση πράσινου τσαγιού έχει αντιοξειδωτική και αντικαρκινική λειτουργία, μειώνει τις πιθανότητες να παρουσιαστούν καρδιαγγειακές παθήσεις, βοηθά στην αντιμετώπιση εγκεφαλικών και της νόσου του Alzheimer, βοηθά στην απώλεια βάρους και αποτελεί σύμμαχο ενάντια στην οστεοπόρωση.

Λευκό τσάι

Πρόκειται για το λιγότερο επεξεργασμένο τσάι και διακρίνεται για την ελαφριά και απαλή του γεύση. Διαθέτει τα υψηλότερα ποσοστά αντιοξειδωτικών ουσιών και σύμφωνα με έρευνες, παίζει σημαντικό ρόλο στη λιποδιάλυση, στην πρόληψη εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, του στομάχου και του λεπτού εντέρου, στη μείωση της χοληστερόλης, θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, συμβάλλει στη διατήρηση του σμάλτου των δοντιών, βοηθά στην πρόληψη της πλάκας και της τερηδόνας, συμβάλλει στην υγεία του δερματικού και άλλων ιστών, μειώνει το πνευματικό και σωματικό στρες, ενώ έχει παρατηρηθεί πως έχει θετική επίδραση και στην καταπολέμηση της κατάθλιψης.

Μαύρο τσάι

Πρόκειται για ένα από τα δημοφιλέστερα και πιο διαδεδομένα είδη τσαγιού στον κόσμο. Έχει υποστεί την μεγαλύτερη επεξεργασία από όλα τα υπόλοιπα, γι’ αυτό και διαθέτει επιβλητική, πλούσια γεύση. Διαθέτει επαρκή ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών και έχει το μεγαλύτερο ποσοστό καφεΐνης από όλες τις ποικιλίες τσαγιού, αλλά τη μισή ποσότητα σε σύγκριση με τον καφέ. Σύμφωνα με έρευνες, θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνει το στρες, έχει θετική επίδραση σε όσους πάσχουν από Parkinson, ενώ θεωρείται ότι έχει θετικές επιδράσεις ενάντια στον καρκίνο, στην χοληστερίνη, στην αρθρίτιδα, στην κακή στοματική υγιεινή και στην παχυσαρκία.

Πράσινο, Λευκό ή Μαύρο, το τσάι είναι αναμφίβολα ευεργετικό για την υγεία μας, ενώ η απαλή γεύση του και το πλούσιο άρωμά του, μας βοηθούν να ξεκινήσουμε τη μέρα μας αναζωογονημένοι!