Ο καφές, ένα αγαπημένο ρόφημα, υφίσταται διάφορες μεταμορφώσεις ανάλογα με τις ατομικές προτιμήσεις και τις πολιτιστικές παραδόσεις. Είδη ζάχαρης ή γλυκαντικά μπορούν να προστεθούν, για να δώσουν μια πινελιά γλύκας, ενώ το γάλα ή η κρέμα δίνει κρεμώδη υφή και έναν πιο ήπιο χαρακτήρα. Ορισμένοι ενδέχεται να επιλέξουν εναλλακτικές μη γαλακτοκομικές επιλογές, όπως σόγια ή γάλα αμυγδάλου. Επίσης, αρωματικά όπως βανίλια, κανέλα ή σοκολάτα μπορούν να αναβαθμίσουν το προφίλ αρώματος και γεύσης. Τέλος, ο καφές μπορεί να σερβιριστεί με πάγο για μια πιο δροσερή και αναζωογονητική εμπειρία καφέ. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιοι πιο ιδιαίτεροι συνδυασμοί, που τελευταία έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλείς, σε όσους θέλουν να προσαρμόσουν τα συστατικά του καφέ τους, σύμφωνα με τον μοναδικό τους ουρανίσκο και να δημιουργήσουν ένα εξατομικευμένο ρόφημα.

+ΑΝΘΡΑΚΙΚΟ

Είναι μια απλή ιδέα: αντί να παρασκευάζεται ο καφές με απλό νερό, παρασκευάζεται με ανθρακούχο. Ο ανθρακούχος καφές έχει μοναδική γεύση και υφή και επιτρέπει στους πελάτες να απολαμβάνουν ανθρακούχα καφεΐνη. Επιπλέον, οι περισ- σότερες καφετέριες προσφέρουν ήδη ανθρακούχα αναψυκτικά και χυμούς, οπότε πρακτικά πρόκειται για μία ακόμη ανθρακούχα επιλογή, απλώς λίγο πιο ιδιαίτερη. Η προσθήκη ανθρακικού έχει ένα ισχυρό πλεονέκτημα σε σχέση με πολλές άλλες σύγχρονες τάσεις του καφέ: είναι φθηνό! Είτε με τη χρήση σόδας είτε ανθρακούχου νερού, μπορεί να παρασκευαστεί ένας διαφορετικός καφές με σχεδόν μηδενικό πρόσθετο κόστος.

+ΒΟΥΤΥΡΟ

Ο βουτυρωμένος καφές ή bulletproof είναι μια δημοφιλής τάση. Η προσθήκη μιας κουταλιάς της σούπας βούτυρο σε ένα φλιτζάνι μαύρο καφέ υποτίθεται ότι κάνει την καφεΐνη πιο δυνατή. Επιπλέον, αναδεικνύει τα φυσικά θρεπτικά συστατικά της παρασκευής, ενώ ταυτόχρονα, το βούτυρο που προστίθεται στον καφέ, δρα ως δευτερεύον κατασταλτικό της όρεξης, διευκολύνοντας την παράλειψη του πρωινού. Την ιδέα συνέλαβε ο Dave Asprey, ύστερα από ένα ταξίδι του στο Θιβέτ. Έμπνευσή του ήταν ένα ρόφημα που σέρβιραν οι ντόπιοι, το οποίο στην ουσία ήταν τσάι με φρέσκο βούτυρο και αλάτι και το οποίο, όπως υποστήριζαν, τους χάριζε απίστευτη ενέργεια. Αναμφίβολα, πρόκειται για έναν πρωτότυπο συνδυασμό, αλλά το αν αυτή η τάση ήρθε για να μείνει, είναι δύσκολο να πει κανείς.

+ΠΑΓΩΤΟ

Το espresso Affogato είναι ιταλικής προέλευσης και συνδυάζει δύο παραδόσεις της Ιταλίας: τον espresso και το gelato. Η τάση του καφέ με παγωτό έχει αποκτήσει δημοτικότητα για τον απλό και -παράλληλα- απολαυστικό συνδυασμό ζεστού espre-sso, που ρίχνεται πάνω σε μία μπάλα κρεμώδους παγωτού. Το γλυκό, του οποίου το όνομα σημαίνει “πνιγμένο” στα ιταλικά, δημιουργεί έναν υπέροχο αντιθετικό συνδυασμό θερμοκρασιών και γεύσεων, καθώς ο ζεστός καφές λιώνει το κρύο παγωτό. Ενώ η κλασική εκδοχή χρησιμοποιεί βανίλια, υπάρχουν πολλές παραλλαγές με διάφορες γεύσεις παγωτού και επιπλέον στρώσεις, όπως σοκολάτα, κόκκοι καφέ, φρέσκα φρούτα, ξηροί καρποί ή λικέρ.

Άρθρο από το τεύχος “ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2024” του
CABARE – Cafe Bar Restaurant Magazine,
Περιοδικό για τον επαγγελματία της Καφεστίασης.
Πατήστε εδώ για να το διαβάσετε δωρεάν:
cabare.gr/food-drink-trends/cabare-magazine-winter-2024