Πόσο διαφέρουν μεταξύ τους τα ανθρακούχα αναψυκτικά με βάση το νερό;
Ανθρακούχο Νερό, Club Soda, Seltzer, Tonic
Η γενιά Z φαίνεται να δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στα ανθρακούχα αναψυκτικά, ενώ ταυτόχρονα έχει μειώσει σημαντικά την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές. Δεν πρόκειται για μια γενιά που δεν πίνει καθόλου αλκοόλ, αλλά προτιμά η κατανάλωσή του να γίνεται σε ειδικές περιστάσεις και όχι στην καθημερινότητα. Από την άλλη πλευρά, όπως προαναφέραμε, η γενιά αυτή έχει αυξήσει σημαντικά την κατανάλωση ανθρακούχων αναψυκτικών με βάση το νερό στο σπίτι αλλά και στις εξόδους της, κάνοντας πιο υγιεινές επιλογές στα ποτά σε σχέση με τους millennials.
Η αγορά “ανθρακούχων νερών” είναι γεμάτη από διάφορες επιλογές και συχνά οι καταναλωτές μπερδεύονται με τις διαφορές μεταξύ τους. Ποια είναι, λοιπόν, η διαφορά ανάμεσα σε Ανθρακούχο Νερό, Club Soda, Seltzer και Tonic;
Ανθρακούχο Νερό (Sparkling Water)
Το ανθρακούχο νερό είναι νερό που έχει υποστεί ανθρακοποίηση, δηλαδή έχει διαλυθεί διοξείδιο του άνθρακα (CO₂) μέσα του. Συνήθως, δεν περιέχει άλλες ουσίες ή αρώματα, εκτός από το φυσικό μεταλλικό νερό, καθιστώντας το την πιο «αγνή» επιλογή σε σχέση με τα άλλα ανθρακούχα νερά. Το ανθρακούχο νερό μπορεί να προέρχεται από φυσικές πηγές ή να είναι απλά νερό με προσθήκη CO₂. Αναμφίβολα, πρόκειται για ένα ποτό που είναι ιδανικό για καθημερινή κατανάλωση και μπορεί να καταναλωθεί είτε σκέτο είτε σε συνδυασμό με φρούτα ή αρωματικά βότανα. Συχνά χρησιμοποιείται και ως βάση για κοκτέιλ.
Seltzer
Το seltzer είναι στην ουσία το ίδιο με το ανθρακούχο νερό, καθώς ούτε αυτό διαθέτει πρόσθετα αρώματα ή άλατα. Η διαφορά έγκειται κυρίως στην ονομασία, καθώς το seltzer είναι πιο διαδεδομένο στις ΗΠΑ. Ο όρος “seltzer” προέρχεται από την πόλη Selters στη Γερμανία, γνωστή για τα φυσικά της ανθρακούχα νερά.
Σόδα (Club Soda)
Η club soda είναι μια παραλλαγή του ανθρακούχου νερού, με τη διαφορά ότι περιέχει πρόσθετα μέταλλα και άλατα, όπως θειικό μαγνήσιο ή ανθρακικό νάτριο, που του προσδίδουν μια ελαφρώς αλμυρή γεύση. Αυτά τα πρόσθετα συστατικά βελτιώνουν τη γεύση και το καθιστούν πιο «γεμάτο» σε σύγκριση με το απλό ανθρακούχο νερό. Το club soda χρησιμοποιείται συχνά ως συστατικό σε κοκτέιλ και ποτά, προσφέροντας μια πιο σύνθετη γεύση σε σύγκριση με το απλό ανθρακούχο νερό. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της γεύσης διαφόρων φαγητών.
Νερό Tonic (Tonic Water)
Το tonic water είναι ίσως το πιο διαφοροποιημένο από τα υπόλοιπα, καθώς εκτός από διοξείδιο του άνθρακα, περιέχει και κάποιο γλυκαντικό (συνήθως ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά), αλλά και κινίνη, μια ουσία που προέρχεται από το φλοιό του δέντρου κινίνης, που προσφέρει την πικρή γεύση του. Η κινίνη χρησιμοποιούνταν παλαιότερα ως φάρμακο για την ελονοσία, αλλά σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως για την χαρακτηριστική γεύση του tonic water. Το tonic water χρησιμοποιείται κυρίως σε κοκτέιλ, όπως το γνωστό “gin and tonic”. Η πικρή του γεύση το καθιστά μοναδικό στην παρασκευή αλκοολούχων ποτών, ενώ πολλές φορές χρησιμοποιείται και ως αναψυκτικό, κυρίως για εκείνους που αγαπούν τις πιο έντονες και πικρές γεύσεις.
Άρθρο από το τεύχος No13 του
CABARE – Cafe Bar Restaurant Magazine,
Περιοδικό για τον επαγγελματία της Καφεστίασης.
Πατήστε εδώ για να το διαβάσετε δωρεάν:
https://cabare.gr/food-drink-