Το αφιέρωμά μας θα εστιάσει σε 4 ξένες κουζίνες που είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στο Ελληνικό κοινό. Αρχικά, θα παρουσιάσουμε τα βασικά χαρακτηριστικά τους (συστατικά και τρόποι παρασκευής) και στη συνέχεια θα εστιάσουμε  στην αισθητική στο design, που χαρακτηρίζει τα εστιατόρια, που σερβίρουν αυτές τις κουζίνες, παρουσιάζοντας 4 εστιατόρια – πρεσβευτές της εκάστοτε κουζίνας.

  1. ΙΑΠΩΝΙΚΗ

Αν και οι περισσότεροι νομίζουν ότι η γιαπωνέζικη κουζίνα είναι το σούσι, στην πραγματικότητα το σούσι είναι ένα κομμάτι αυτής της κουζίνας, που αποτελεί μόλις το 10%. Πρόκειται για μία ελαφρυά κουζίνα και κάποια από τα βασικά της πιάτα είναι: 1. Ramen: H παραδοσιακή ιαπωνική σούπα με βάση το ζωμό κρέατος, σερβίρεται με νουντλς και περιλαμβάνει διάφορες γαρνιτούρες όπως αυγά, λαχανικά, πίκλες και κρέας. 2. Yakitori: Μικρά σουβλάκια από κρέας βουτηγμένα σε μια sauce, που θυμίζει bbq, ψημένα στα κάρβουνα. Φτιάχνονται κυρίως από μοσχάρι και χοιρινό. 3. Tempura: Η tempura έφτασε στην Ιαπωνία από τους Πορτογάλους τον 16ο αιώνα και εξελίχθηκε από τους Ιάπωνες. Πρόκειται για φαγητά -συνήθως λαχανικά ή θαλασσινά- που τηγανίζονται σε μεγάλη ποσότητα λαδιού και σε πολύ υψηλή θερμοκρασία, ενώ περιβάλλονται από ένα χυλό, που φτιάχνεται από μαλακό αλεύρι σίτου και νερό, και ενίοτε και κάποια μπαχαρικά. 4. Okonomiyaki: Είναι κάτι ανάμεσα σε ομελέτα και pancake, με αυγά, βούτυρο, αλεύρι, λάχανο και οποιοδήποτε κρέας ή λαχανικό θέλεις να προσθέσεις. Τις περισσότερες φορές σερβίρεται με bbq sauce, φύκια, τσιπς γαρίδας ή μαγιονέζα.

Δείτε χαρακτηριστικό παράδειγμα εδώ: HIROKI: Η Ιαπωνική κουζίνα συμπληρώνεται με το Βιομηχανικό design

  1. ΙΤΑΛΙΚΗ

Οι ρίζες της ιταλικής κουζίνας χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα π.Χ.  Η ιταλική κουζίνα επηρεάστηκε από την κουζίνα της αρχαίας Ελλάδας, της αρχαίας Ρώμης, από την βυζαντινή, την εβραϊκή, την αραβική και τη νορμανδική. Τα κύρια χαρακτηριστικά της ιταλικής κουζίνας είναι η ακραία απλότητα της, με πολλά πιάτα να αποτελούνται από 4 έως 8 συστατικά. Οι Ιταλοί μάγειρες βασίζονται στην ποιότητα των υλικών παρά στην πολυπλοκότητα της προετοιμασίας, με το τυρί και το κρασί να αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της κουζίνας. Κάποια από τα βασικά της πιάτα είναι: 1. Pasta Carbonara: Εδώ δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις. Στην αυθεντική καρμπονάρα ένας συνδυασμός ωμού αυγού με μπέικον και ελάχιστο λευκό κρασί δημιουργεί ένα αποτέλεσμα ακαταμάχητο, που ταιριάζει άψογα με τα σπαγγέτι. 2. Κοτόπουλο parmigiana: Παραδοσιακά φτιάχνεται με φιλέτο κοτόπουλο παναρισμένο και τηγανισμένο, περιχυμένο με σάλτσα ντομάτας και στη συνέχεια πασπαλισμένο με παρμεζάνα που λιώνει από πάνω. 3. Fettuccine alfredo: Η alfredo είναι μία από τις πιο βαριές ιταλικές σάλτσες. Είναι κρεμώδης και κολλά ιδανικά επάνω στα ζυμαρικά, ειδικά τα fettuccini, τα οποία φτιάχνονται με βούτυρο. 4. Pizza Margherita: Η πιο παραδοσιακή ιταλική πίτσα, με λεπτή και τραγανή ζύμη, με σπιτική σάλτσα ντομάτας με βασιλικό και μπόλικη μοτσαρέλα. 5. Risotto: Το πλούσιο χυλωμένο Risotto με μανιτάρια ή θαλασσινά είναι η σπεσιαλιτέ της Βενετίας.

Δείτε χαρακτηριστικό παράδειγμα εδώ: BENINI’S: Το εστιατόριο της Ρόδου με τον Ιταλικό Χαρακτήρα

  1. ΙΣΠΑΝΙΚΗ

Τα χρώματα της ισπανικής σημαίας είναι δύο: το κόκκινο και το χρυσό, με το κόκκινο να εκπροσωπείται από το τσίλι, ενώ το χρυσό από το σαφράν. Η ισπανική κουζίνα είναι εξαιρετικά ιδιαίτερη, αφού συνδυάζει το κρέας με τα θαλασσινά, φημίζεται για τις πικάντικες γεύσεις της, και φυσικά για τα tapas, τα ισπανικά μεζεδάκια. Κάποια από τα βασικά πιάτα της κουζίνας είναι: 1. Pulpo a la Gallega: Το γαλικιανό χταπόδι, είναι το πιο φημισμένο πιάτο της Γαλικίας, γίνεται βραστό και γαρνίρεται με πάπρικα, χοντρό αλάτι και ελαιόλαδο. 2. Jamon Iberico και Chorizo: Η διαδικασία ωρίμανσης του ισπανικού ζαμπόν διαρκεί δύο χρόνια περίπου. Υπάρχουν διαφορετικές ποιότητες και γεύσεις, με τις καλύτερες να είναι η de bellota, που σημαίνει ότι προέρχεται από γουρούνια που εκτρέφονται με βελανίδια. Το Chorizo είναι ένα πικάντικο λουκάνικο, το οποίο είτε κόβεται σε λεπτές φέτες και σερβίρεται κρύο, πάνω σε μια φέτα ψωμί, είτε κόβεται σε κομμάτια και μαγειρεύεται σε κρασί (al vino) ή σε μηλίτη (a la sidra). 3. Paella: Η «paella marisco» είναι η παέγια θαλασσινών, με καλαμάρια, γαρίδες και μύδια. Η «paella mixta» περιέχει κρέας και θαλασσινά μαζί, ενώ υπάρχει και η «paella vegetal» για τους χορτοφάγους. Για τους πιο προχωρημένους, υπάρχει και εκείνη που μαγειρεύεται σε μελάνι σουπιάς (arroz negro). 4. Tortilla Espanola: Πρόκειται για ομελέτα, που περιέχει πατάτες και κρεμμύδι, και ενίοτε και γαρίδες, μανιτάρια και καλαμάρια. 5. Gazpacho: Κρύα σούπα, με βάση την ντομάτα, που περιέχει αγγούρι, πράσινη πιπεριά, σκόρδο, ελαιόλαδο και αλάτι. 6. Patatas Bravas: Ψιλοκομμένες τηγανιτές πατάτες συνήθως σε κυβάκια, βυθισμένες σε μια πικάντικη σάλτσα ντομάτας. Εναλλακτικά τις βρίσκετε και με σάλτσα από σκόρδο και λάδι.

Δείτε χαρακτηριστικό παράδειγμα εδώ: TXALUPA GASTROLEKU: Ένα τυρκουάζ μπαρ, ένα χρυσό κλαμπ και μία κόκκινη σκάλα

  1. ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ

Ίσως να πρόκειται για την κουζίνα, που έχει περισσότερο επηρεαστεί από άλλες κουζίνες του κόσμου. Οι πιο βασικές επιρροές είναι η Ιταλική και η Μεξικάνικη. Χαρακτηρίζεται από πολυφωνία συνταγών, καθώς και από τη χρήση έτοιμων προϊόντων της αμερικάνικης βιομηχανίας. Οι κονσέρβες και τα κατεψυγμένα προϊόντα του σούπερ μάρκετ χρησιμοποιούνται ακόμη και στα παραδοσιακά φαγητά της κουζίνας. Η αμερικάνικη κουζίνα χαρακτηρίζεται από απλές αλλά πολύ νόστιμες συνταγές. Κάποια από τα βασικά πιάτα της κουζίνας είναι: 1. BBQ: H αγαπημένη μαγειρική μέθοδος των Αμερικανών, που περιλαμβάνει ψήσιμο -κυρίως κρέατος- που συνοδεύεται από την δημοφιλή μπάρμπεκιου σως. 2. Chicago Pizza: Η αμερικανική εκδοχή της πίτσας, με σχετικά μαλακή και παχιά ζύμη, ψημένη σε βαθύ μεταλλικό πιάτο. 3. Fried Chicken: Συνήθως είναι αρκετά πικάντικο και τηγανίζεται παναρισμένο με ξινόγαλα, αβγό και φρυγανιά. 4. Macaroni & cheese: Κοφτό μακαρονάκι, μία κονσέρβα σούπα κοτόπουλο και αρκετό τυρί cheddar, ψήνονται στο φούρνο. 5. Burger: Ένα αμερικάνικο burger έχει σίγουρα 2 βασικά στοιχεία τα οποία είναι αδιαπραγμάτευτα και αυτά είναι ένα ωραίο ψωμάκι (brioche ή σουσαμένιο) και ένα -μέτρια ψημένο- μπιφτέκι που είναι 100% μοσχαρίσιο, και δεν έχει μέσα ούτε κρεμμύδι, ούτε αυγά, ούτε και ψωμί. Από εκεί και πέρα φυσικά προστίθενται διάφορα λαχταριστά υλικά όπως τσένταρ, μπέικον και λαχανικά.

Δείτε χαρακτηριστικό παράδειγμα εδώ: ZVD: Εστιατόριο εμπνευσμένο από την ποπ Αμερικάνικη Κουλτούρα

 

Άρθρο από το τεύχος “Καλοκαίρι 2020” του CABARE – Cafe Bar Restaurant Magazine,

Περιοδικό για τον επαγγελματία της Καφεστίασης. 

Πατήστε εδώ για να το διαβάσετε δωρεάν: 

https://cabare.gr/food-drink-trends/cabare-magazine-summer-2020/