Σας έχει τύχει ο καφές σας να νοτίσει, να χάσει το άρωμά του και την έντονη γεύση του; Τότε είναι πολύ πιθανό να έχετε κάνει κάποιο λάθος κατά την αποθήκευση του. Η αλήθεια είναι ότι οι επιχειρήσεις της καφεστίασης και ειδικά τα καφέ πρέπει να αγοράζουν μεγάλες ποσότητες καφέ αλλά πρέπει και να υπάρχει και η ανάλογη συντήρηση.

Από τι απειλείται ο καφές;

Για να αποθηκεύει κανείς σωστά τον καφέ, θα πρέπει πρώτα να ξέρει από τι πρέπει να τον προφυλάσσει. Οι τέσσερις μεγαλύτεροι εχθροί του αγαπημένου ροφήματος είναι:

  • Η υγρασία
  • Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες
  • Το φως του ήλιου
  • Το πέρασμα του χρόνου

Ποιοι είναι, λοιπόν, οι βασικοί κανόνες αποθήκευσης του καφέ;

  • Συντηρούμε τους κόκκους σε ένα αεροστεγές δοχείο, μακριά από το φως και τη θερμότητα.
  • Τα καλύτερα υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποθήκευση του καβουρδισμένου καφέ είναι ο πηλός και το αδιαφανές γυαλί.
  • Tο πλαστικό και το μέταλλο θεωρούνται ακατάλληλα υλικά καθώς αλλοιώνουν τη γεύση του καφέ.
  • Οι κόκκοι καφέ διατηρούν τη γεύση πολύ καλύτερα από τον αλεσμένο καφέ, οπότε καλύτερα να αγοράζουμε κόκκους και να τους αλέθουμε σταδιακά.
  • Οι κόκκοι αποθηκεύονται πάντα σε θερμοκρασία  δωματίου.
  • Σε περίπτωση που έχουμε  καταψύξει τον καφέ, καλό θα ήταν να χρησιμοποιηθεί μέσα στους τρεις πρώτους μήνες.
  • Προτιμούμε υψηλής ποιότητας καφέ με έντονη γεύση που διατηρείται περισσότερο.