Ας δούμε την ιστορίας της..

Όλα τα οφείλουμε στους Μάγια, όπου το 600 μ.Χ μεταναστεύουν στο σημερινό Μεξικό, φέρνοντας εκεί την καλλιέργεια κακαόδενδρων. Οι κάτοικοι της κεντρικής Αμερικής αρχίζουν να χρησιμοποιούν τους κόκκους κακάο ως χρηματικό μέσω συναλλαγής. Ωστόσο, οι λαοί που ήταν υποταγμένοι στους Αζτέκους, αρχίζουν να πληρώνουν την φορολογία τους σε κακάο.

Οι Αζτέκοι εκτίμησαν ότι οι κόκκοι του κακάο είναι πραγματικός θησαυρός. Το χρησιμοποιούσαν σαν μέσω συναλλαγής  και τους καρπούς τους πρόσφεραν σε Θεούς και βασιλιάδες. Ήταν ένα σπάνιο είδος αγαθού και το μετρούσαν όσο και τον χρυσό. Αρχικά, έπαιρναν τους κόκκους, τους έτριβαν μεταξύ τους μέχρι να γίνουν σκόνη, έβαζαν μπαχαρικά και έφτιαχναν ένα ζεστό ρόφημα το οποίο θεωρούσαν ότι ήταν το καλύτερο φάρμακο που μπορούσε να γιατρέψει όλες τις αρρώστιες. Επίσης, πίστευαν ότι τους προσέδιδε γνώση και σοφία.

Πως έφτασε στην Ευρώπη

Ο Φερδινάνδος Κορτέζ φτάνει στο Μεξικό το 1519 και αφού έχει εκτιμήσει την αξία του κακάο, καταστρέφει τον πολιτισμό των Αζτέκων, τους μετατρέπει σε σκλάβους και δημιουργεί τις πρώτες φυτείες κακάο προς τιμήν των βασιλέων της Ισπανίας. Αργότερα μεταφέρει και τα πρώτα φορτία προς την Ισπανία. Το κακάο έμεινε μυστικό για περίπου έναν αιώνα ωστόσο όταν άρχισε να μειώνεται η δύναμη της Ισπανίας, διέρρευσε το μυστικό στην υπόλοιπη Ευρώπη κι έτσι σταμάτησε το μονοπώλιο στο εμπόριο της σοκολάτας.

Είδη σοκολάτας

Τα είδη της σοκολάτας βασίζονται στην κακαόμαζα και το βούτυρο κακάο και τα βασικότερα είδη είναι:

  • Μαύρη σοκολάτα ή σοκολάτα υγείας

Όσο περισσότερη κακαόμαζα περιέχει μία σοκολάτα τόσο πιο ποιοτική είναι. Η μαύρη σοκολάτα περιέχει συνήθως 50% – 70% κακαόμαζα. Έχει σχετικά πικρή γεύση.

  • Σοκολάτα γάλακτος

Η σοκολάτα γάλακτος περιέχει συνήθως 20% – 40% κακαόμαζα και έχει γλυκιά γεύση.

  • Λευκή σοκολάτα

Η λευκή σοκολάτα παίρνει την γεύση της από το βούτυρο του κακάο και δεν περιέχει καθόλου κακακόμαζα. Συνήθως, έχει αρκετά γλυκιά γεύση.

  • Κουβερτούρα

Το ποσοστό κακόμαζας ξεκινάει από 50% και μπορεί να φτάσει έως 95%. Περιέχει αρκετό βούτυρο κακάο που την βοηθάει να λιώνει καλύτερα γι’ αυτό και στην ζαχαροπλαστική προτιμούν την κουβερτούρα για επικάλυψη.

Οφέλη

Όσο υψηλότερη είναι σε περιεκτικότητα μία σοκολάτα σε κακάο τόσο περισσότερα είναι και το οφέλη της.

  • Μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων
  • Βοηθάει στην διατήρηση μνήμης καθώς βελτιώνει την ροή του αίματος στον εγκέφαλο
  • Μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης
  • Είναι τονωτική και δραστηριοποιεί το σώμα
  • Είναι αγχολυτική και πολλαπλασιάζει την αντοχή για δημιουργική εργασία διώχνοντας το άγχος
  • Εμποδίζει την εμφάνιση διαβήτη

Φυσικά, το κλειδί για κάθε διατροφική συνήθεια είναι το μέτρο και η συνειδητή κατανάλωση!

Την σοκολάτα μπορούμε να την βρούμε είτε σε πλάκα σε στερεή μορφή, είτε σε σκόνη. Μπορούμε να την μετατρέψουμε σε ρόφημα, σε σιρόπι, σε γλάσο και να κάνουμε ένα σωρό συνδυασμούς.

Την σοκολάτα εκτός ότι μπορούμε να την βρούμε σε παγωτά, γλυκά, ποτά πλέον αγαπάμε τόσο πολύ και το άρωμά της που έχουν φτιαχτεί ενυδατικές κρέμες με οσμή σοκολάτας, αντιηλιακά, αρώματα και πόσα άλλα ακόμα!

1η δημοσίευση: 15 Ιουνίου, 2020

Μερικούς τρόπους αξιοποίησης της σοκολάτας θα βρείτε εδώ:

O θαυμαστός κόσμος της σοκολάτας! Πως να την αξιοποιήσετε

.