Τι εννοούμε με τον όρο Γαστρονομικός Τουρισμός;

Ο γαστρονομικός Τουρισμός αναφέρεται σε ταξίδια, στα οποία η εμπειρία του τοπικού φαγητού και των τοπικών αφεψημάτων είναι η κύρια κινητήριος δύναμη για τις διακοπές. Ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός τουριστών, όπως αναφέρεται και στο worldhotels.com, εκτιμά την εμπειρία της γεύσης και της γνωριμίας με τα παραδοσιακά προϊόντα ως μια πολύ σημαντική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια των διακοπών του. Μερικοί, ακόμη, συνδυάζουν και φεστιβάλ κρασιού, μπύρας, φαγητού, με το ταξίδι τους. Αυτή η τάση έχει ενισχυθεί κατά πολύ μέσω των όλο και περισσότερων καναλιών, εκπομπών, περιοδικών κλπ. μαγειρικής και γαστρονομικής κουλτούρας.

“ Πολλά φεστιβάλ και εκδηλώσεις παγκοσμίως αποτελούν θέλγητρο για τους ταξιδιώτες, είτε πρόκειται για αμιγώς γαστρονομικές εμπειρίες είτε για άλλου είδους εκδηλώσεις που εμπεριέχουν και το στοιχείο του φαγητού.”, μας λέει η Rebecca Leheup. Το γεγονός, αυτό λοιπόν, κατά το οποίο όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες επιδιώκουν τέτοιου είδους εμπειρίες, προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες και στη βιομηχανία της φιλοξενίας παγκοσμίως.

Πώς τα ξενοδοχεία ακολουθούν αυτήν την τάση;

Καθώς η βιομηχανία της φιλοξενίας γίνεται όλο και περισσότερο ανταγωνιστική, είναι πολύ σημαντικό και χρήσιμο να δημιουργεί το κάθε ξενοδοχείο διαφορετικές και μοναδικές εμπειρίες. Σύμφωνα με μελέτες, το φαγητό και το ποτό μπορούν να προσφέρουν μεγάλα έσοδα ειδικά όταν πρόκειται για ξενοδοχεία. Ένας τρόπος για να εκμεταλλευτεί κανείς αυτήν την τάση προς όφελος του ξενοδοχείου του είναι να προσφέρει τοπικές και παραδοσιακές γαστρονομικές εμπειρίες στο εστιατόριο του. “Ένα δωρεάν πρωινό, δεν λύνει το πρόβλημα. Θα πρέπει να σκέφτεσαι σαν λιχούδης, αλλά και εξ ολοκλήρου την εμπειρία των πελατών σου από την άφιξη έως την αναχώρηση. Πολλά ξενοδοχεία είναι καταπληκτικά όσον αφορά τις εγκαταστάσεις, αλλά χάνουν στο κομμάτι της εστίασης”, μας εξηγεί ο Erik Wolf.

Οι ταξιδιώτες, στις μέρες μας, προσδοκούν ποιοτικό φαγητό, ενώ τα κατεψυγμένα είδη δεν είναι πλέον αποδεκτά. Τα υγιεινά πιάτα που ενσωματώνουν τα τοπικά προϊόντα είναι πάντοτε ευπρόσδεκτα. Επομένως, συγχρονίσου με τις τελευταίες τάσεις φαγητού και ποτού και προσάρμοσε αναλόγως το μενού σου. Για να διαφοροποιηθείς από τους ανταγωνιστές σου, το προσωπικό σου, ο chef ή ο bartender, θα πρέπει να είναι πλήρως δημιουργικό. Η δημιουργία θεματικών ημερών, όπου το εστιατόριο του ξενοδοχείου σου θα προσφέρει μενού με παραδοσιακά προϊόντα ή θα παρέχει κάποιου είδους εκπαιδευτικά σεμινάρια για την τοπική κουζίνα, είναι ένας τρόπος για να προσελκύσεις αυτού του είδους το ταξιδιωτικό κοινό.

Millenials και παραδοσιακές γαστρονομικές εμπειρίες

Παρόλο που το ενδιαφέρον για τον γαστρονομικό τουρισμό δεν αντιπροσωπεύει μια συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, αυτό το είδος ταξιδιωτικής εμπειρίας είναι μια όλο και περισσότερο κυρίαρχη τάση που αφορά τους millenials. Το φαγητό και το ποτό πάντα ήταν ένα σημαντικό στοιχείο για αυτήν τη δημογραφική κατηγορία ταξιδιωτών. Αυτοί οι σύγχρονοι ταξιδιώτες μοιράζονται τις ταξιδιωτικές και γαστρονομικές τους εμπειρίες με τους φίλους τους, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Προσφέροντας, λοιπόν, μοναδικές γαστρονομικές εμπειρίες θα προσφέρουν στο ξενοδοχείο μια μεγάλη αλλά και ανέξοδη προώθηση μέσω των social media. Η παροχή δωρεάν Wi-Fi θα διευκολύνει τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών αλλά και εμπειριών. Πολλά ξενοδοχεία, επίσης, προσφέρουν και μοναδικές δραστηριότητες στα μπαρ και τα εστιατόρια τους, όπως για παράδειγμα γευσιγνωσία κρασιού ή happy hours με ειδικό μενού, προσελκύοντας έτσι αυτό το ηλικιακό φάσμα.

Source :