Ένα πράγμα στο οποίο μπορούν να βασιστούν οι ιδιοκτήτες και οι διαχειριστές καφέ είναι η αλλαγή.

Ωστόσο, καθοριστικό ρόλο παίζει ο τρόπος με τον οποίο προσαρμόζονται σε αυτές τις απροσδόκητες αλλαγές, που αναμένεται να βοηθήσουν την επιχείρησή τους και να την οδηγήσουν στην επιτυχία με ελάχιστη αναστάτωση. Το σίγουρο είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις, οι επιχειρήσεις καφεστίασης έχουν επωφεληθεί εφαρμόζοντάς τες.

Τα πλεονεκτήματα του να ακολουθεί κάποιος τις τάσεις μπορεί να κυμαίνονται από το να παραμείνουν ανταγωνιστικοί στον κλάδο έως την μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των δραστηριοτήτων μιας επιχείρησης καφέ. Η παρακολούθηση των τάσεων μπορεί να βοηθήσει τους ιδιοκτήτες να δημιουργήσουν μια μεγαλύτερη πελατειακή βάση, να ενισχύσουν την παρουσία τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να κατανοήσουν καλύτερα τι συμβαίνει στον κλάδο.

Για παράδειγμα, μία έρευνα για τα trends του 2022 αποκάλυψε πως η κατανάλωση του takeaway καφέ συνεχίζει να αυξάνεται, καθώς οι καταναλωτές αναζητούν την εμπειρία του specialty καφέ και μία κοινωνική σχέση προ-πανδημικής εποχής. Επιπλέον, πάνω από το 50% των καταναλωτών λαμβάνει υπόψη του τη βιώσιμη συσκευασία κατά την επιλογή ενός προϊόντος. Έτσι, οι επαγγελματίες της καφεστίασης μπορούν να βγουν κερδισμένοι από αυτές τις τάσεις παρέχοντας ποιοτικούς καφέδες σε ποτήρια από βιώσιμα υλικά.

Ο ιδρυτής της MTPack Coffee, Mark Zhou εξηγεί πως η παρατήρηση είναι πολύ πιο σημαντική από την εφαρμογή κάθε τάσης που εμφανίζεται. «Παρακολουθήστε την τάση και μετέπειτα δείτε εάν ταιριάζει στους μακροπρόθεσμους στόχους της επιχείρησής σας», επισημαίνει ο Zhou.

  • Η αυξημένη ζήτηση κρύων ροφημάτων θα οδηγήσει στην αύξηση του μεγέθους των ποτηριών

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν γίνει πια εμφανής, με τις θερμοκρασίες να σκαρφαλώνουν πάνω από τα κανονικά επίπεδα σε όλα τα μέρη του κόσμου και με αρκετά μέρη της Ευρώπης να καταγράφουν ολοένα και πιο ζεστά καλοκαίρια. Αυτό δυστυχώς είναι απίθανο να αλλάξει το 2023 και πολλές πόλεις δεν είναι κατασκευασμένες για να αντέχουν τις όλο και πιο ανοδικές θερμοκρασίες. Ως αποτέλεσμα, το έτος 2022 είδαμε περισσότερους καταναλωτές να αγοράζουν παγωμένα ροφήματα, με κάποια καταστήματα λιανικής πώλησης να τονίζουν ότι παρατήσαν έως και 30% αύξηση στις παραγγελίες κρύου καφέ.

«Καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές ενδιαφέρονται για τα κρύα ροφήματα καφέ, τα μεγέθη των ποτηριών γίνονται μεγαλύτερα», αναφέρει ο Zhou.«Αυτό συμβαίνει για να φιλοξενηθεί η ευρεία γκάμα ροφημάτων που περιλαμβάνεται στην κατηγορία του καφέ, όπως τα coldbrew, nitro coffee και τα iced latte».

Μία έρευνα του 2019 κατέδειξε πως οι πελάτες αναζητούν πλέον προσφορές για κρύο καφέ όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά όλο τον χρόνο.Οι καταστηματάρχες λοιπόν πρέπει να αποφασίσουν ποια κρύα ροφήματα πρόκειται να προσφέρουν κατά τη διάρκεια και των χειμερινών μηνών και ποια θα είναι η ποσότητα αυτών στα ποτήρια. Σημαντικό είναι οι barista να θυμούνται πως ο πάγος, ο αφρός καθώς και η κρέμα προσθέτουν έναν επιπλέον όγκο στο ρόφημα. Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ζεστοί καφέδες θα συνεχίσουν να πουλιούνται, πράγμα το οποίο σημαίνει πως τα καταστήματα θα πρέπει να διαθέτουν και τα standard μεγέθη ποτηριών. Όπως αναφέρει ο Zhou, «στην κατηγορία των ζεστών ροφημάτων, η τάση στρέφεται περισσότερο προς μικρότερα και πιο δυνατά ροφήματα, σαν τα flat white και macchiato.

Πηγή: mtpak.coffee