Όπως διαβάζουμε στο Bloomberg η εντομοφαγία είναι η νέα γκουρμέ τάση στα εστιατόρια παγκοσμίως και όλο και περισσότεροι θέλουν να δοκιμάσουν πιάτα με βάση τις… ακρίδες, τις κατσαρίδες και πολλά άλλα.

έντομα

Οι υποστηρικτές αυτής της ιδιαίτερης κουζίνας τονίζουν ότι τα έντομα είναι μια σημαντική πηγή πρωτεϊνών και ελπίζουν πως σιγά σιγά θα γίνει κοινά αποδεκτή από το κοινό και όλο και περισσότεροι θα στρέφονται στα έντομα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμά από τον κλάδο της εστίασης αποτελεί το μεξικάνικο εστιατόριο Oyamel Cocina στην Ουάσινγκτον, το οποίο περιλαμβάνει πολλά πιάτα με έντομα στο μενού, με σπεσιαλιτέ τα tacos με γέμιση από ψητές ακρίδες. Ο σεφ Colin King, έχοντας δοκιμάσει και ο ίδιος την εντομοφαγία πριν μάθει να δουλεύει το μενού του, δηλώνει πως το θέμα είναι οι πελάτες να είναι ανοικτοί στο ενδεχόμενο της δοκιμής ενός τέτοιου πιάτου και πως, αν κάποιος ξεπεράσει το γεγονός πως πρόκειται για έντομα, τελικά θα δοκιμάσει ένα πιάτο που θα του αρέσει πολύ.

Ήδη οι υποστηρικτές της εντομοφαγίας προσπαθούν να καθιερώσουν την ελεύθερη πώληση και κατανάλωση των εντόμων, προβάλλοντάς την ως κάτι αντίστοιχο με τη βρώση θαλασσινών. Ο Αμερικάνικος Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), άλλωστε, είναι στο πλευρό τους, καθώς επιτρέπει την πώληση  εντόμων με σκοπό την κατανάλωσή τους ως τρόφιμα, με την προϋπόθεση, όμως, ότι έχουν αναπτυχθεί προς βρώση. «Αυτό που είναι καλό είναι ότι τα μέλη της εντομοφαγική κοινότητας είναι ικανοί στο να εκπαιδεύουν το κοινό τον ασφαλή τρόπο κατανάλωσης, αλλά χρειάζεται η έγκριση του FDA» δηλώνει ο Mark Nagy, ιδιοκτήτης της εταιρίας βρώσιμων γρύλλων Incredible Foods.

Το ζήτημα είναι πώς, αν και ολόκληρα έντομα ή μέλη αυτών πωλούνται σε εξειδικευμένα καταστήματα για κατανάλωση, τεχνικά και τυπικά δεν έχουν καταχωρηθεί από τον FDA στη λίστα των προϊόντων που θεωρούνται ασφαλή και έχουν εξαιρεθεί από τη λίστα GRAS.

Η λύση, λοιπόν, φαίνεται να βρίσκεται σε μία προσέγγιση αντίστοιχη με τον κλάδο των θαλασσιών και να διαδοθεί μέσω καναλιών διανομής παγκοσμίως, καθώς, σύμφωνα με το Sonny Ramaswamy, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Τροφίμων και Γεωργίας (USDA),  «40, 50 χρόνια μόνο όσοι έμεναν σε παραθαλάσσιες περιοχές έτρωγαν γαρίδες…ενώ τώρα στην Αϊόβα που τρώνε αστακούς από το Mέιν. Πρέπει κάνει να παρατηρήσει πόσο έχει αναπτυχθεί η βιομηχανία των θαλασσινών και να αναγνωρίσει τις αντίστοιχες ευκαιρίες».

Βέβαια, δεν είναι μόνο το κοινό που δεν είναι έτοιμο, αλλά και οι επαγγελματίες του χώρου της εστίασης, είτε πρόκειται για τους μαγαζάτορες, είτε για τους σεφ και τους μάγειρες που δουλεύουν στις κουζίνες. «Πολλοί λένε ότι δεν ξέρουν πώς θα αντιδράσουν οι πελάτες τους αν μάθουν πως σερβίρουν έντομα και φοβούνται την αντίδραση του FDA», δηλώνουν τα αδέρφια Lee και Eli Cadesky, ιδιοκτήτες των εταιριών C-Fu Foods και One Hop Kitchen, οι οποίοι προμηθεύουν βρώσιμα έντομα, αλλά δυσκολεύονται να κλέισουν συμφωνίες, μιας και οι εστιάτορες είναι επιφυλακτικοί.