Τα δημοφιλή φαγητά των Ευρωπαϊκών χωρών
Οι περισσότεροι γνωρίζουμε ορισμένα δημοφιλή φαγητά που χαρακτηρίζουν τις γειτονικές μας χώρες, όπως οι μακαρονάδες στην Ιταλία κλπ.
Τι συμβαίνει όμως με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης;
Αζερμπαϊτζάν: kutabi, ένα φύλλο μεταξύ κρέπας και αραβικής πίτας που σερβίρεται γεμισμένο με χορταρικά ή αρνίσιο κιμά.
Αρμενία: ντολμάδες με αμπελόφυλλα και χοροβάτς (khorovats), δηλαδή ψητό κρέας στα κάρβουνα.
Αυστρία: τάφελσπιτς, βόειο κρέας βρασμένο σε ζωμό, που συχνά σερβίρεται με σάλτσα μήλου, μήλο και χρένου και σχοινόπρασου
Βέλγιο: Waterzooi, μια νόστιμη, πλούσια σε γεύση, ψαρόσουπα
Βουλγαρία: Shkembe Chorba, είναι ο δικός μας πατσάς, με πολύ σκόρδο, ξύδι και τσίλι
Γαλλία: Soupe à L’oignon, Cassoulet, Bouillabaisse, Ratatouille
Γερμανία: Apfelstrudel, δηλαδή στρούντελ με μήλο
Γεωργία: Khachapuri, μοιάζει με το πεϊνιρλί
Δανία: Snobrød, ζύμη η οποία ψήνεται στην φωτιά
Ελβετία: Rösti, ένα είδος τηγανητής πατάτας, το οποίο φτιάχνεται από τριμμένες πατάτες που είτε έχουν ψηθεί με τη φλούδα, είτε έχουν τηγανιστεί ολόκληρες σε καυτό βούτυρο ή λίπος
Εσθονία: Kiluvõileib, ψωμί, αβγό και ψάρι
Ηνωμένο Βασίλειο: Fish and chips
Ιρλανδία: Blood pudding,
Ισλανδία: Hakarl, καπνιστός καρχαρίας
Ισπανία:Paella
Κροατία: Crni rizot, μαύρο ριζότο από μελάνι καλαμαριού
Κύπρος: Χαλούμι
Λετονία: Sklandrausis, τάρτες που φτιάχνονται με καρότα και πατάτες, πασπαλίζονται με κανέλα και σερβίρονται με γάλα.
Λιθουανία: Saltibarščiai, ροζ σούπα φτιάχνεται από παντζάρια
Λουξεμβούργο: Quetschentaart, πίτα από δαμάσκηνα
Μάλτα: Pastizzi
Νορβηγία: καπνισμένος σολομός
Ολλανδία: Bitterballen, κεφτέδες φτιαγμένοι από αλεύρι και ζωμό
Ουγγαρία: Kürtőskalács, γλυκά από ζύμη έχουν βούτυρο απ’ έξω και τα βουτάνε σε ζάχαρη, κανέλα ή ξηρούς καρπούς.
Ουκρανία: chebureki, μοιάζουν με μικρές τυρόπιτες
Πολωνία: Pierogis, ζυμαρικά γεμιστά με κρέας ή με λαχανικά
Πορτογαλία: Pastel de nata
Ρουμανία: Sarmale, μοιάζουν με τους λαχανοντολμάδες
Ρωσία: pelmeni, μοιάζουν με τα ραβιόλια
Σερβία: πλιεσκαβίτσα, αλεσμένο μοσχάρι και χοιρινό κρέας
Σλοβακία: Halušky, μοιάζουν με νιόκι
Σλοβενία: Mlinci, Μοιάζει λίγο με λαζάνια και σερβίρεται ως συνοδευτικό μαζί με ψητή γαλοπούλα, πάπια ή κατσικάκι.
Σουηδία: Köttbullar, οι σουηδικοί κεφτέδες
Τσεχία: Ovocné knedlíky, γλυκό με κομμάτια από νόστιμα φρέσκα φρούτα, συνήθως φράουλες, βερίκοκα, δαμάσκηνα ή μαρμελάδα δαμάσκηνο μέσα σε μια ζύμη ψωμιού και με topping από βούτυρο και σκληρό τυρί
Φινλανδία: Poronkäristys, τάρανδος
1η δημοσίευση: 26 Μαΐου, 2021