Οι περισσότεροι γνωρίζουμε ορισμένα δημοφιλή φαγητά που χαρακτηρίζουν τις γειτονικές μας χώρες, όπως οι μακαρονάδες στην Ιταλία κλπ.

Τι συμβαίνει όμως με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης;

φαγητά

Αζερμπαϊτζάν: kutabi, ένα φύλλο μεταξύ κρέπας και αραβικής πίτας που σερβίρεται γεμισμένο με χορταρικά ή αρνίσιο κιμά.

Αρμενία: ντολμάδες με αμπελόφυλλα και χοροβάτς (khorovats), δηλαδή ψητό κρέας στα κάρβουνα.

Αυστρία: τάφελσπιτς,  βόειο κρέας βρασμένο σε ζωμό, που συχνά σερβίρεται με σάλτσα μήλου, μήλο και χρένου και σχοινόπρασου

Βέλγιο: Waterzooi, μια νόστιμη, πλούσια σε γεύση, ψαρόσουπα

Βουλγαρία: Shkembe Chorba, είναι ο δικός μας πατσάς, με πολύ σκόρδο, ξύδι και τσίλι

Γαλλία: Soupe à L’oignon, Cassoulet, Bouillabaisse, Ratatouille

Γερμανία: Apfelstrudel, δηλαδή στρούντελ με μήλο

Γεωργία: Khachapuri, μοιάζει με το πεϊνιρλί

Δανία: Snobrød, ζύμη η οποία ψήνεται στην φωτιά

Ελβετία: Rösti, ένα είδος τηγανητής πατάτας, το οποίο φτιάχνεται από τριμμένες πατάτες που είτε έχουν ψηθεί με τη φλούδα, είτε έχουν τηγανιστεί ολόκληρες σε καυτό βούτυρο ή λίπος

Εσθονία: Kiluvõileib, ψωμί, αβγό και ψάρι

Ηνωμένο Βασίλειο: Fish and chips

Ιρλανδία: Blood pudding,

Ισλανδία: Hakarl, καπνιστός καρχαρίας

Ισπανία:Paella

Κροατία: Crni rizot, μαύρο ριζότο από μελάνι καλαμαριού

Κύπρος: Χαλούμι

Λετονία: Sklandrausis, τάρτες που φτιάχνονται με καρότα και πατάτες, πασπαλίζονται με κανέλα και σερβίρονται με γάλα.

Λιθουανία: Saltibarščiai, ροζ σούπα φτιάχνεται από παντζάρια

Λουξεμβούργο: Quetschentaart, πίτα από δαμάσκηνα

Μάλτα: Pastizzi

Νορβηγία: καπνισμένος σολομός

Ολλανδία: Bitterballen, κεφτέδες φτιαγμένοι από αλεύρι και ζωμό

Ουγγαρία: Kürtőskalács, γλυκά από ζύμη έχουν βούτυρο απ’ έξω και τα βουτάνε σε ζάχαρη, κανέλα ή ξηρούς καρπούς.

Ουκρανία: chebureki, μοιάζουν με μικρές τυρόπιτες

Πολωνία: Pierogis, ζυμαρικά γεμιστά με κρέας ή με λαχανικά

Πορτογαλία: Pastel de nata

Ρουμανία: Sarmale, μοιάζουν με τους λαχανοντολμάδες

Ρωσία: pelmeni, μοιάζουν με τα ραβιόλια

Σερβία: πλιεσκαβίτσα, αλεσμένο μοσχάρι και χοιρινό κρέας

Σλοβακία: Halušky, μοιάζουν με νιόκι

Σλοβενία: Mlinci, Μοιάζει λίγο με λαζάνια και σερβίρεται ως συνοδευτικό μαζί με ψητή γαλοπούλα, πάπια ή κατσικάκι.

Σουηδία: Köttbullar, οι σουηδικοί κεφτέδες

Τσεχία: Ovocné knedlíky, γλυκό με κομμάτια από νόστιμα φρέσκα φρούτα, συνήθως φράουλες, βερίκοκα, δαμάσκηνα ή μαρμελάδα δαμάσκηνο μέσα σε μια ζύμη ψωμιού και  με topping από βούτυρο και σκληρό τυρί

Φινλανδία: Poronkäristys, τάρανδος