Pizza! Μια λέξη πολλές διαφορετικές εικόνες! Η pizza μπορεί να έρχεται στο μυαλό καθενός με διαφορετικό τρόπο, διατηρώντας φυσικά κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως το σχήμα, το ζυμάρι κλπ, αλλά, στην πραγματικότητα, αποτελεί ένα λευκό καμβά πάνω στον οποίο μπορεί κανείς να δημιουργήσει έργα (γαστρονομικής) τέχνης.

pizza

Πέρα από την κλασική ναπολιτάνικη μορφή της, η pizza, δεν παύει να εκπλήσσει, αφού ανά τον κόσμο έχουν εμφανιστεί πολλά διαφορετικά είδη που κερδίζουν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο. Ποια είναι όμως, τουλάχιστον τα βασικά είδη  pizza που κερδίζουν κεντρική θέση στη λίστα των καλοφαγάδων;

Αρχικά, και ενδεχομένως να είναι και η πρώτη εμφάνιση της pizza, είναι η Napoletana. Πρόκειται για την κλασική της μορφή με τις χαρακτηριστικές φουσκάλες στην τραγανή κρούστα της ζύμης της. Όλα τα υπόλοιπα είδη θα μπορούσαν εύκολα να θεωρηθούν παραλλαγές αυτής, παραλλαγές που αφορούν κάθε στοιχείο τής, όπως το σχήμα, τη ζύμη και όλα τα παρελκόμενα.

Η Siciliana, από την άλλη είναι μια pizza εύκολα αναγνωρίσιμη, καθώς το σχήμα της είναι τετράγωνο. Αποτελείται από αφράτη, παχιά ζύμη με τραγανή βάση και λίγα υλικά, κυρίως σάλτσα ντομάτας και από κάτω τυρί.Ακόμη, η pizza Roma, είναι h μακρόστενη και πιο πληθωρική σε υλικά pizza, ενώ η ζύμη της πρέπει να φουσκώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα που μπορεί να ξεπεράσει τις δύο ημέρες.Τέλος, η βασική ιταλική παράδοση ολοκληρώνεται με το Calzone, όπου τα υλικά κρύβονται μέσα στη διπλωμένη ζύμη.

Ταξιδεύοντας από την Ιταλία προς την Αμερική συναντούμε και άλλα ενδιαφέρονται και άκρως γευστικά είδη pizza. Η New York Style pizza, για παράδειγμα, είναι εκείνη που σερβίρεται σε φαρδιά κομμάτια και αποτελείται από τραγανή, λεπτή ζύμη, λιγότερη σάλτσα και περισσότερο τυρί, που τα διπλώνεις και τα τρως με το χέρι. Ακόμη, αν η ζύμη της ναπολιτάνικης pizza παρασκευαστεί με αλεύρι χωρίς χημική λεύκανση και προστεθεί μέλι ή σιρόπι αγαύης δημιουργείται μια neo-Neapolitan. Αγαπημένη, επίσης, pizza στην Αμερική είναι η Deep Dish, μια pizza παχιά (2,5 με 5 εκατοστά) με μια ζύμη-μπολ, που εξωτερικά μοιάζει ελαφρώς τηγανισμένη και το τυρί της βρίσκεται θαμμένο κάτω από αλλαντικά, ντομάτα, πιπεριές και πολλά ακόμη υλικά.

Από την άλλη, η Stuffed είναι ακόμη πιο παχιά pizza και περισσότερο πληθωρική, αφού τα υλικά της σκεπάζονται από ένα δεύτερο στρώμα ζύμης, πάνω από το οποίο υπάρχουν και πάλι υλικά. Στην απέναντι όχθη, βρίσκεται η pizza Tavern, η οποία παραπέμπει περισσότερο σε μεζέ, αφού είναι μικρή στρογγυλή και πιο λεπτή και ελαφριά, ενώ κόβεται σε τετράγωνα κομμάτια.

Όλα τα παραπάνω πρόκειται για μερικά από τα είδη του μοναδικού αυτού γεύματος, αφού δεν είναι λίγοι οι chefs που προσπαθούν να πρωτοτυπήσουν παίζοντας με την παραδοσιακή ιδέα της pizza και παραλλάσσοντας τα χαρακτηριστικά της. Σπάνια υλικά, τρόποι παρασκευής, βιολογικά προϊόντα, vegan και  vegetarian επιλογές, είναι μόλις λίγες από τις εναλλακτικές που προσφέρονται σε όλον τον κόσμο, και που κάνουν την pizza  ανεκτίμητης αξίας.