Τα… εστιατόρια των μουσείων στρέφουν τον κόσμο στην τέχνη
insider.gr*
Την ώρα που η κατασκευή ενός μουσείου γίνεται όλο και πιο δαπανηρή, τα απλά καφέ που μέχρι συναντούσε κανείς εντός του, τα οποία προμήθευαν τους επισκέπτες με τα βασικά αλλάζουν όψη, υπόσταση και φυσικά μενού και μετατρέπονται σε μεγαλόπρεπη εστιατόρια που δίνουν έναν ακόμα λόγο για στροφή στην τέχνη.
Παρόλο που πολλοί ακόμα πιστέυουν πως ένα πολιτιστικό ίδρυμα περιλαμβάνει κι ένα «ιδρυματικό» φαγητό, η πραγματικότητα σκοπεύει να τους διαψεύσει.
Στις μέρες μας ένα συναρπαστικό μουσείο θα πρέπει να σερβίρει ένα εξίσου συναρπαστικό φαγητό αναφέρει η σεφ του Πιτσμπουργκ, Σόνια Φιν, η οποία πρόσφατα ανέλαβε να εκσυγχρονίσει το μενού του Carnage Museum of Art. Η τάση αυτή, μάλιστα, αποκτά ανά τον κόσμο όλο και περισσότερους οπαδούς με αποτέλεσμα τα κορυφαία μουσεία παγκοσμίως να προσφέρουν πλέον χειροποίητα αλλαντικά, σπιτικά κουλουράκια και πολλά άλλα ενδιαφέροντα εδέσματα. Ποια είναι όμως αυτά τα μουσεία που ακολουθούν την παγκόσμια τάση και έχουν προσαρμόσει την γαστρονομική τους εμπειρία τόσο όσο, για να ταιριάζει σε αίγλη και μεγαλοπρέπεια με την πολιτιστική;
Spiritmuseum, Στοκχόλμη
Όταν το Spiritmuseum άνοιξε στο νησί Τζουργκάρντεν της Σουηδίας το πέτρινο και φωτεινό εστιατόριο του έγινε ο λόγος για να επιστρέψει στην πατρίδα του ο Petter Nilsson. Ο σεφ επέστρεψε μετά από 15 χρόνια θητείας στην παριζιάνικη κουζίνα, κυρίως στο La Gazzetta, το διάσημο νεο-μπιστρό στο οποίο είναι συνιδιοκτήτης. Όταν το μουσείο μεταφέρθηκε στο παλιό θέατρο της Στοκχόλμης ένας φίλος πέταξε την ιδέα για ένα εστιατόριο εντός του και ο ίδιος θεώρησε την σύμπτωση ευτυχή. Κάπως έτσι, σήμερα αφότου οι επισκέπτες θαυμάσουν την συλλογή έργων τέχνης και περάσουν από την αίθουσα γευσιγνωσίας ακουαβίτ (σκανδιναβικό αλκοολούχο ποτό) aquavit, μπορούν να πάρουν θέση για να γευτούν τα σκανδιναβικά πιάτα εποχής. Την άνοιξη, τον κύριο λόγο έχει το σκουμπρί με άγριο σκόρδο, ενώ δεν πρέπει κανείς να ξεχάσει να δοκιμάσει το κυνήγι με ξύδι και άνηθο το χειμώνα. Υπάρχει επίσης και ένα μπαρ που σερβίρει σνακ όπως πατέ με πίκλες και ρέγκα σε τοστ όλη την ημέρα.
SFMOMA, Σαν Φρανσίσκο
Πρόσφατα χαρακτηρισμένο από την San Francisco Chronicle ως το εστιατόριο του έτους, το In Situ άνοιξε τον Ιούλιο ως επέκταση του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της πόλης. «Κάθε μέρος που προσφέρει φαγητό, από τα μουσεία μέχρι τα αθλητικά γήπεδα, θέλει να παρουσιάσει κάτι αλησμόνητο», λέει ο σεφ και ιδιοκτήτης του εστιατορίου, Corey Lee. Η φιλοσοφία του In Situ είναι να αναδημιουργεί διάσημα πιάτα από όλο τον κόσμο. Για το λόγο αυτό το δείπνο θα μπορούσε να αρχίσει με ένα σάντουιτς με λαχανικά από την Κοπεγχάγη να συνεχίσει με κοκκινιστό στιφάδο και να τελειώσει με μια τάρτα λεμόνι Massimo Bottura.
Carnegie Museum of Art, Πίτσμπουργκ
Ακόμη και πριν από τα εγκαίνια του εστιατορίου του Carnegie Museum of Art, στο Πίτσμπουργκ, η Φιλανδή σεφ Σόνια Φιν περνούσε πολύ χρόνο στα μουσεία από τα παιδικά της χρόνια. Όταν εν συνεχεία συνήθιζε να πηγαίνει για μεσημεριανό στο μουσείο με το γιο της, ο οποίος πρωτοπερπάτησε στους διαδρόμους του μουσείου Φυσικής Ιστορίας, ανάμεσα στους δεινόσαυρους, σκέφτηκε πως θα ήταν πράγματι υπέροχο το να φιλοξενεί ο χώρος κι ένα καλό εστιατόριο. Δράττοντας την ευκαιρία όταν το μουσείο επανασχεδιαζόταν κατάφερε να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα. Το εστιατόριο μένει ανοιχτό για γεύμα ενώ προσφέρει και brunch και το μενού του περιλαμβάνει από κροκέτες με τσένταρ από την Πενσυλβάνια μέχρι αυγά τηγανητά με ντομάτα και κανέλα και ψητά σάντουιτς με αρνί.
Met Breuer, Νέα Υόρκη
«Τα εστιατόρια μας είναι πολύ προσεγμένα όσον αφορά την τοποθεσία τους» αναφέρει ο Thomas Carter,ο ιδιοκτήτης του ρεστοράν πίσω από το περίφημο εστιατόριο Estela ο οποίος από τον Οκτώβριο άνοιξε το Flora Bar & Flora Coffee μέσα στο μουσείο Met Breuer. Το μενού των Flora Bar & Flora Coffee, προσαρμοσμένο στα δεδομένα ενός μουσείου, περιλαμβάνει δροσερά θαλασσινά, σαλάτες και τάπας που συνδυάζονται υπέροχα με κάποιο κρασί από την μακρά λίστα του Carter, πρώην υπεύθυνος κρασιών στο Blue Hill. Χάρη σε αυτό το Met Breuer είναι το μόνο μουσείο στον κόσμο όπου μπορείτε να ανοίξετε ένα Peter Lauer του 1992 για να συνοδέψετε τον αστακό σας.
(*) Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: insider.gr