Βιολογικά προϊόντα όπως όσπρια, ζυμαρικά, φρούτα, λαχανικά, καλλυντικά, πλέον και βιολογικό κρασί. Τι σημαίνει όμως στην ουσία, βιολογικό κρασί;

Με τον όρο βιολογικό κρασί, για την ακρίβεια, αναφερόμαστε στα σταφύλια βιολογικής γεωργίας.  Η οποιαδήποτε παρέμβαση κατά την διαδικασία παραγωγής γίνεται στο αμπέλι και όχι στο οινοποιείο. Τρία χρόνια καλλιέργειας, θα χρειαστεί ένα αμπέλι για την μετατροπή του σε βιολογικό, για να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος στο έδαφος και στο φυτό, να αποβάλει τις επιβλαβείς τοξικές ουσίες.

Οι καλλιεργητές του βιολογικού κρασιού εργάζονται με την φύση και όχι εναντίον της και δημιουργούν κρασί χωρίς τη χρήση τεχνιτών ή συνθετικών χημικών ουσιών. Η κύρια διαφορά της βιοκαλλιέργειας, έγκειται στην φυσική παρέμβαση τόσο στην ανάπτυξη του φυτού όσο και στην καταπολέμηση των ασθενειών.

Καλύπτουν τα αμπέλια, έτσι ώστε να δημιουργείται μία κατοικία των ωφέλιμων εντόμων, που είναι ο εχθρός των προβληματικών ειδών. Μεταξύ των σειρών του αμπελιού έχουν ένα κοπάδι πρόβατα να βόσκουν και να τρώνε τη χλόη και τα ζιζάνια.

Ως λίπασμα, χρησιμοποιείται κοπριά από ζώα βιολογικής κτηνοτροφίας και για τις ασθένειες, το επιτρεπτό, είναι η χρήση μόνο ήπιων συστατικών, όπως το θειάφι και ο θειικός χαλκός.

Έχει διαφορά στην γεύση;

Η γεύση σαφώς και είναι πιο αγνή αλλά όχι απαραίτητα πιο έντονη.

Το βιολογικό κρασί είναι και πιο υγιεινό;

Στο βιολογικό κρασί (σε σχέση με ένα μη βιολογικό) παραμένει η μισή δόση θειώδους, που χρησιμοποιείται κατά την καλλιέργεια για την εξουδετέρωση των ασθενειών, όπως για παράδειγμα ο περονόσπορος αλλά στην πραγματικότητα δεν επηρεάζει πουθενά την υγεία του καταναλωτή.

Η κύρια διαφορά είναι η περιβαλλοντολογική συνείδηση που αφορά στάση ζωής συνεπώς αν σας εκφράζει αυτό, την επόμενη φορά, δείτε στην ετικέτα αν αναγράφεται «βιολογική καλλιέργεια».

Salute!

1η δημοσίευση: 21 Απριλίου, 2020