Οι ερευνητές έχουν προειδοποιήσει ότι η αλλαγή του κλίματος και η αποψίλωση των δασών θέτουν σε κίνδυνο την παραγωγή καφέ.

καφέ

 

Σύμφωνα με  το womenshealthmag.com, νέα έρευνα έχει δείξει ότι το 60% των άγριων ειδών καφέ απειλούνται με εξαφάνιση. Η νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο Science Advances προειδοποιεί ότι η αλλαγή του κλίματος, η ξηρασία, η αποψίλωση των δασών και η εξάπλωση της ασθένειας θέτουν σε κίνδυνο τα φυτά καφέ του κόσμου, τα οποία αναπτύσσονται φυσικά στα τροπικά δάση.

Μεταξύ των ειδών που απειλούνται είναι η Arabica (ο συνηθέστερα χρησιμοποιούμενος κόκκος στο Ηνωμένο Βασίλειο) και η Robusta, δύο από τις πιο δημοφιλείς και ευρέως διαδεδομένες ποικιλίες προέλευσης στον κόσμο. Σύμφωνα με ερευνητές του Royal Botanic Gardens, τα αποτελέσματα είναι “ανησυχητικά” για το μέλλον της παγκόσμιας παραγωγής καφέ.

“Το ποσοστό 60% όλων των ειδών καφέ που απειλούνται με εξαφάνιση είναι ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό”, σχολίασε ο Dr. Eimear Nic Lughadha, ανώτερος ερευνητής στο Kew. “Ορισμένα από τα είδη καφέ που έχουν αξιολογηθεί το θα εξαφανιστούν, δεν έχουν παρατηρηθεί στην ύπαιθρο για περισσότερα από 100 χρόνια και είναι πιθανό ότι ορισμένοι μπορεί ήδη να έχουν εξαφανιστεί και να μην το γνωρίζουμε. Ελπίζουμε ότι αυτά τα νέα δεδομένα θα δώσουν έμφαση στα είδη που θα δοθεί προτεραιότητα για τη βιωσιμότητα του τομέα παραγωγής καφέ έτσι ώστε να μπορούν να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για τη διασφάλιση του μέλλοντός τους “.

Στη μελέτη των 124 ειδών καφέ διαπιστώθηκε ότι 75 από αυτά θεωρούνται απειλούμενα, 35 δεν απειλούνται, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία για τα υπόλοιπα 14 είδη. Τα περισσότερα από τα απειλούμενα είδη μπορούν να βρεθούν στη Μαδαγασκάρη, όπου υπάρχουν 43 είδη σε κίνδυνο, και στην Τανζανία, όπου είναι 12.

Σε μια δεύτερη εργασία, που δημοσιεύτηκε στην Global Change Biology, οι ερευνητές βρήκαν ότι το είδος Arabica, το οποίο προέρχεται από την Αιθιοπία, βρίσκεται σε κίνδυνο. Ακόμη περισσότερο, όμως, είναι ότι ο πληθυσμός αυτής της ποικιλίας εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 50% ή περισσότερο έως το 2088 λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Καθώς το παγκόσμιο εμπόριο καφέ βασίζεται τόσο βαριά στις Arabica και Robusta, είναι πιθανό ότι άλλα είδη καφέ θα είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των φυτών στο μέλλον.

“Η χρήση και η ανάπτυξη πόρων άγριου καφέ θα μπορούσε να αποτελέσει το κλειδί για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του τομέα του καφέ”, δήλωσε ο Δρ Ααρών Ντέιβις. “Απαιτείται επειγόντως στοχοθετημένη δράση σε συγκεκριμένες τροπικές χώρες, ιδίως στην Αφρική, για την προστασία του μέλλοντος του καφέ.”

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης και της αναγέννησης των δασών, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προστασία του άγριου καφέ Arabica στην Αιθιοπία. “Δεδομένης της σημασίας του καφέ Arabica στην Αιθιοπία και στον κόσμο, πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να κατανοήσουμε τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η επιβίωσή του στην άγρια ​​φύση», δήλωσε ο Dr Tadesse Woldemariam Gole, Ανώτερος Ερευνητής για το Περιβάλλον.

1η δημοσίευση: 21 Ιουλίου, 2021