Το 2022, περίπου 132 κιλά τροφής ανά κάτοικο σπαταλήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την συνολική τροφική σπατάλη να ανέρχεται σε 59,2 εκατομμύρια τόνους. Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνουν τόσο τα βρώσιμα όσο και τα μη βρώσιμα μέρη των τροφών. Η τροφική σπατάλη αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ, έχοντας αντίκτυπο όχι μόνο στο περιβάλλον αλλά και στην κοινωνία και την οικονομία.

Πηγές της Τροφικής Σπατάλης
Η σπατάλη τροφίμων μπορεί να εντοπιστεί σε διάφορα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, από την παραγωγή και την επεξεργασία μέχρι τη διανομή και την κατανάλωση. Ο μεγαλύτερος όγκος τροφικής σπατάλης προέρχεται από τα νοικοκυριά, τα οποία ευθύνονται για το 50% περίπου της συνολικής σπατάλης τροφίμων στην ΕΕ. Ωστόσο, σημαντικό ποσοστό σπατάλης παρατηρείται επίσης στους τομείς της μεταποίησης, της εστίασης και της λιανικής πώλησης.

Αντίκτυπος της Τροφικής Σπατάλης
Η σπατάλη τροφίμων συνδέεται με την υπερκατανάλωση φυσικών πόρων όπως νερό και ενέργεια, αυξάνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και ενισχύοντας την κλιματική αλλαγή. Επιπλέον, επιβαρύνει την οικονομία, με εκτιμήσεις να δείχνουν ότι το κόστος της τροφικής σπατάλης στην ΕΕ φτάνει τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Ευρωπαϊκές Προσπάθειες Μείωσης
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για τη μείωση της τροφικής σπατάλης και την προώθηση της βιώσιμης διαχείρισης των τροφίμων. Μεταξύ αυτών, η πρόταση για τη θέσπιση δεσμευτικών στόχων μείωσης της τροφικής σπατάλης μέχρι το 2030, η οποία αποτελεί μέρος των συνολικών δράσεων για την αειφόρο ανάπτυξη και την Πράσινη Συμφωνία.

Πηγή: ec.europa.eu