Η χαβανέζικη πίτσα με τον ανανά έχει τις ρίζες της στον Καναδά και δημιουργός της ήταν ο Έλληνας, Σαμ Πανόπουλος, που πέθανε φέτος σε ηλικία 83 ετών.

Συγκεκριμένα, ο Σαμ Πανόπουλος μετανάστευσε από την Ελλάδα στον Καναδά το 1954 και μαζί με τον αδελφό του Νίκο, άνοιξαν ένα εστιατόριο. Στην προσπάθειά τους να βρουν γαστρονομικές καινοτομίες για να πετύχει το εστιατόριό τους, έβαλαν στο μενού τους την πίτσα, ένα φαγητό όχι ιδιαίτερα γνωστό στον Καναδά.

Μία μέρα ο Πανόπουλος αποφάσισε να βάλει κονσερβοποιημένο ανανά σε μια πίτσα για να δει τι γεύση θα έχει. Αναμφίβολα, πρόκειται για μία έντονα ριζοσπατική ιδέα για την εποχή, καθώς δεν ήταν σύνηθες να ανακατεύεται το γλυκό με το ξινό, με εξαίρεση το κινέζικο φαγητό.

Αφού τη δοκίμασαν οι πελάτες, εντυπωσιάστηκαν, και έτσι η χαβανέζικη πίτσα προστέθηκε και επίσημα στο μενού, κάνοντας την αρχή για μια παγκοσμίως γνωστή πίτσα.