steviaΜία από τις μεγαλύτερες διατροφικές τάσεις των τελευταίων ετών, είναι η αντικατάσταση της ζάχαρης με στέβια. Γλυκά με στέβια, καφές με στέβια, αναψυκτικά με στέβια, και πολλά άλλα, αποτελούν τις τελευταίες αφίξεις στην διατροφή!

Η στέβια (stevia) είναι μια φυσική γλυκαντική ουσία, που προέρχεται από το φυτό Stevia rebaudiana. Σήμερα, μπορεί ο περισσότερος κόσμος να καταναλώνει ζάχαρη, αλλά πλέον όλο και περισσότεροι μαθαίνουν για τη στέβια και τα οφέλη της για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Ποια είναι τα οφέλη από την αντικατάσταση της ζάχαρης με στέβια;

Πρώτον, ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της στέβια – έναντι της ζάχαρης – είναι ότι είναι πολύ πιο γλυκιά, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι η ζάχαρη μπορεί να αντικατασταθεί με πολύ μικρότερη ποσότητα στέβια.

Δεύτερον, δεν έχει θερμίδες, σε αντίθεση με τη ζάχαρη, η οποία ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για το φαινόμενο της παχυσαρκίας.

Τρίτον, δεν είναι εθιστική, σε αντίθεση με τη ζάχαρη και τις τεχνιτές γλυκαντικές ουσίες (όπως η ασπαρτάμη), που είναι εθιστικές και θεωρείται ότι μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες, όπως πονοκεφάλους και ζάλη.

Τέταρτον, δεν κάνει κακό στα δόντια, όπως η ζάχαρη, καθώς δεν επιτρέπει την προσκόλληση βακτηριδίων στα δόντια.

Τέλος, μπορεί να καταναλωθεί και από διαβητικούς, καθώς έχει μηδενικό γλυκαιμικό δείκτη, σε αντίθεση με τη ζάχαρη που έχει 80.

Παγκοσμίως οι διατροφικές τάσεις προωθούν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες και με τη ζάχαρη να παίζει κεντρικό ρόλο στη κακή διατροφή, η προσπάθεια αντικατάστασής της γίνεται όλο και εντονότερη. Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά τα πλεονεκτήματα, είναι απόλυτα κατανοητή η στροφή στη στέβια, ένα φαινόμενο που έχει επηρεάσει φυσικά και τον τομέα της εστίασης. Οι καφετέριες προσφέρουν ροφήματα και αναψυκτικά με στέβια (ζάχαρη ή σιρόπι με γεύσεις), τα εστιατόρια περιλαμβάνουν στο μενού τους γλυκά με στέβια, ενώ πολλές
στεβιο-δημιουργίες πρωταγωνιστούν στις νέες αφίξεις των καταλόγων.