Αν εργάζεστε στο χώρο της φιλοξενίας και της μαζικής εστίασης, τότε γνωρίζετε σίγουρα πόσο σημαντικό κεφάλαιο είναι το κρασί σε αυτό τον κλάδο. Το Supply.gr σας παρουσιάζει 18 βασικές πληροφορίες για το Ελληνικό κρασί που σίγουρα πρέπει να γνωρίζετε.

wine-glasses-

Ελληνική Παραγωγή

  1. Στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερες από 300 ποικιλίες σταφυλιών
  2. Οι βασικές ποικιλίες είναι 4 (2 λευκά και 2 ερυθρά)
  3. Τα πιο hot κρασιά σε κατανάλωση είναι το Ερυθρό Ξινόμαυρο & Αγιωργίτικο και Λευκό Ασσύρτικο & Μοσχοφίλερο
  1. Οι πιο εμπορικές ποικιλίες είναι οι εξής: Μαλαγουζιά, Αθήρη, Ροδίτης, Σαβατιανό, Τσαούση, Μαυροτράγανο, Αηδάνη, Μανδελαρία, Μαυροδάφνη
  2. Το κρασί χωρίζεται σε 3 κατηγορίες ποιότητας (Superior, Τοπικός, Επιτραπέζιος Οίνος)


Εξαγωγές

  1. Μέχρι και πριν ένα χρόνο, η Ελλάδα ήταν στην 7η θέση στην Ευρώπη σε παραγωγή οίνου
  2. Πρώτη χώρα η Ιταλία, δεύτερη η Ισπανία και τρίτη η Γαλλία
  3. Κάθε χρόνο η παραγωγή οίνου αυξάνεται σημαντικά. Μόνο το 2014 σημείωσε αύξηση 17,5%
  1. Το 20% της Ελληνικής παραγωγής εξάγεται
  2. Το 90% των Εξαγωγών γίνεται εντός Ευρωπαΐκής Ένωσης


Η μεγαλύτερη συλλογή με ανοιχτήρια

  1. Το Κτήμα Γεροβασιλείου διαθέτει μια από τις πιο μεγάλες συλλογές από ανοιχτήρια στον κόσμο
  2. Μπορεί κανείς να τη θαυμάσει από κοντά αν επικοινωνήσει με την εταιρία
  3. Τεράστιες συλλογές με ανοιχτήρια υπάρχουν και στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία

Το κρασί στην Αρχαία Ελλάδα

  1. Οι ρίζες του Ελληνικου Κρασιού χρονολογούνται πάνω από 6.500 χρόνια
  2. Το κρασί στην Αρχαία Ελλάδα ήταν τόσο σημαντικό που υπήρχε και ο ανάλογος Θεός, ο Διόνυσος ή Βάκχος και το όνομα ήταν τόσο διαδεδομένο που αργότερα χρησιμοποιήθηκε από τους Ρωμαίους


Το καλό κρασί είναι παλιό. Μύθος ή πραγματικότητα
;

  1. Αρκετά κρασιά, όσο παλαιώνουν στη φιάλη, τόσο βελτιώνουν το χαρακτήρα τους (αρκεί αυτή να είναι τοποθετημένη σε ύπτια θέση και να βρίσκεται σε κατάλληλες συνθήκες συντήρησης-αποθήκευσης).
  2. Τα περισσότερα όμως κρασιά που παράγονται στον κόσμο επιβεβαιώνουν τον κανόνα που λέει πως «το παλαιό κρασί δεν είναι πάντα καλό». Έτσι, είναι καλύτερα να καταναλώνονται αρκετά ή σχετικά κοντά στη στιγμή που παράγονται.
  3. Για τον Έλληνα, το κρασί πάντα κατετάσσεται στα πέντε πρωτογενή στοιχεία της διατροφής του μαζί με το νερό, το αλάτι, το λάδι και τα δημητριακά

Πηγή: Supply.gr, o 1ος Online Οδηγός Προμηθευτών για την αγορά της Μαζικής Εστίασης και της Φιλοξενίας