*του Παύλου Λάγιου

Τι είναι το «τρίτο κύμα» καφέ;

Το «τρίτο κύμα» είναι μια νέα αγορά που αναδύεται διεθνώς στον κλάδο του καφέ. Στην Αμερική τα “3rd Wave Coffee Shops” γίνονται ήδη μόδα και τα απλά “Coffee Shops” αναβαθμίζονται, αναδεικνύοντας ότι με αυτή την αναβάθμιση έρχεται μια νέα επενδυτική ευκαιρία.

1. Το «πρώτο κύμα» ξεκίνησε όταν οι επιχειρηματίες της αγοράς του καφέ εστίασαν στην κατανάλωση. Στο επίκεντρο ήταν η καφεΐνη και η τάση βρέθηκε στο απόγειό της με τη διάδοση του στιγμιαίου καφέ.

2. Το «δεύτερο κύμα» ήρθε με τη ραγδαία διεθνή επέκταση των αλυσίδων καφέ και την ανάπτυξη των χαρμανιών για μαζική κατανάλωση – παράλληλα με την είσοδο στην αγορά προϊόντων για αναβάθμιση της γεύσης (κρέμες, σιρόπια, σαντιγί, γλυκαντικά κ.ά.). Η κατανάλωση καφέ πλέον γίνεται εκτός σπιτιού.

3. Το «τρίτο κύμα» είναι μια τάση όπου ο επιχειρηματίας χρησιμοποιεί υψηλής ποιότητας πιστοποιημένους ‘Specialty’ και ‘Micro Lot’ καφέδες που καβουρντίζονται εντός του καταστήματος σε μικρές ποσότητες ώστε ο καφές να είναι πάντα φρέσκος και να αναδεικνύει τις πραγματικές γεύσεις του στο φλιτζάνι του καταναλωτή την στιγμή που τον πίνει. Στα 3rd wave coffee shops ο πελάτης μπορεί να επιλέγει την ποικιλία καφέ που επιθυμεί να απολαύσει.

Το κίνημα των “3rd Wave Coffee Shops” αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς διεθνώς, και ήδη εδώ και ένα χρόνο στην Ελλάδα την νέα αυτή μόδα την έφερε πρώτη η εταιρεία Tropical Cafe που κατασκεύασε και εισήγαγε στην ελληνική, αλλά και στην Ευρωπαϊκή αγορά, μικρές αυτόματες μηχανές καβουρδίσματος καφέ, που έχουν την δυνατότητα να καβουρδίσουν μέχρι 25 κιλά καφέ το 8ωρο.

Υπέροχα αρώματα του καφέ αναδύονται στο κατάστημα, καθώς ψήνεται, προσφέροντας με τον τρόπο αυτό μία μοναδική γευστική εμπειρία στους λάτρεις του καλού φρέσκου καφέ.

(*) Παύλος Λάγιος, Tropical Café

 

Άρθρο από το 1ο τεύχος του

CABARE – Cafe Bar Restaurant Magazine,

Περιοδικό για τον επαγγελματία της Καφεστίασης.

Πατήστε εδώ για να το διαβάσετε δωρεάν:

https://cabare.gr/fooddrinktrends/cabarecafebarrestaurantmagazine-1/