Τα τρόφιμα καθίστανται όλο και πιο καινοτόμα, ιδίως λόγω της παγκοσμιοποίησης και της εισαγωγής διαφορετικών πολιτιστικών γεύσεων σε αυτή τη σύγχρονη εποχή, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται όλο και περισσότερα food trends.

food trends 2019

Νέα πιάτα εφευρίσκονται καθημερινά και επηρεάζονται από τους πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο. Η ευκολία μεταφοράς μας επέτρεψε να δοκιμάσουμε τρόφιμα που δεν είναι ιθαγενή της χώρας στην οποία ζούμε. Όλοι αυτοί οι παράγοντες έχουν οδηγήσει σε περισσότερους πειραματισμούς στο μαγείρεμα και στην τραπεζαρία.

Ενώ οι τάσεις στο μαγείρεμα ποικίλλουν από χώρα σε χώρα, εδώ είναι πέντε από τις πολλές τάσεις που επηρεάζουν τον τρόπο που μαγειρεύουμε, τρώμε και γευματίζουμε και προέρχονται από το 2018, αλλά θα συνεχίσουν να υπάρχουν και το 2019!

Τεχνολογία τροφίμων

Η τεχνολογία προχωράει ταχύτερα από ποτέ και επηρεάζει όλες τις βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων. Αυτό δεν είναι απαραιτήτως νέο – η σύγχρονη τεχνολογία έχει μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο αγοράζουμε τρόφιμα και όσο και τα ίδια τα τρόφιμα, μέσω της εισαγωγής νέου εξοπλισμού και τρόπων συσκευασίας. Ωστόσο, η τεχνολογία φαίνεται να φτάνει σε ένα άλλο επίπεδο, με την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης. Οι περισσότερες εξελίξεις στην τεχνολογία καθιστούν το μέλλον των ρομπότ να αντικαθιστά τους εργαζόμενους του fast food πιο εφικτό.

Φυτικές τροφές

Όσο προχωράμε, τα λαχανικά γίνονται γρήγορα το αστέρι της παράστασης. Όχι μόνο οι σεφ αρχίζουν να εισάγουν περισσότερα πιάτα με βάση τα λαχανικά, αλλά και οι καταναλωτές αρχίζουν να κινούνται προς την υιοθέτηση μιας φυτικής διατροφής. Οι μεταβολές των αξιών και της ζήτησης γύρω από την κατανάλωση αναγκάζουν τόσο τη βιομηχανία τροφίμων όσο και την εστίαση να γίνουν πιο ποικίλες. Περισσότεροι πειραματισμοί με τις επιλογές λαχανικών αναμένεται να συνεχιστούν, καθώς δημιουργούνται νέα εστιατόρια ή προϊόντα διατροφής με βάση την vegan φιλοσοφία.

Λουλούδια για γεύση

Έχουμε δει λουλούδια στα πιάτα ως ένα καθαρά αισθητικό σημείο, αλλά φαίνεται ότι το 2019 πρόκειται να φέρει πιάτα που χρησιμοποιούν λουλούδια για τη γεύση τους. Λουλούδια εισάγονται στα ποτά, με την άνοδο των ποτών, όπως λεβάντας ή μίγματα τσαγιού με ορισμένα λουλούδια. Είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η τάση δεν θα αυξήσει μόνο την εμφάνιση αυτών των πιάτων, αλλά θα προσθέσει και μια μοναδική γεύση!

Αισθητικά πιάτα

Καθώς τα κοινωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και δικτύωσης καθίστανται πιο εμφανή, η σημασία της οπτικής έκφρασης σε ένα πιάτο αυξάνεται. Οι πλατφόρμες που βασίζονται σε οπτικά εργαλεία είναι όλο και πιο δημοφιλείς. Προκειμένου να εμφανιστούν στο επόμενο βίντεο ή να αναπτύξουν μια ακμάζουσα μετάβαση σε μια πλατφόρμα κοινωνικών μέσων, ένα εστιατόριο ή ένα καφέ πρέπει να σκεφτεί την αισθητική του φαγητού του. Αλλά φυσικά, αυτός ο παράγοντας δεν πρέπει να υπερβεί τη γεύση του φαγητού.

Βιώσιμες πρακτικές

Μετά την αυξανόμενη ανησυχία για το περιβάλλον λόγω ζητημάτων, όπως η κλιματική αλλαγή, η βιωσιμότητα είναι κάτι που οι ενδιαφερόμενοι φορείς της βιομηχανίας τροφίμων αρχίζουν να εξετάζουν σοβαρά. Η καθιέρωση βιώσιμων πρακτικών, όπως οι πρακτικές ηθικής προέλευσης ή η μείωση των απορριμμάτων στην κουζίνα, γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής. Η τάση αυτή αντικατοπτρίζει τις μεταβαλλόμενες καταναλωτικές και κοινωνικές αξίες, καθώς η βιομηχανία τροφίμων μαθαίνει να είναι πιο αποτελεσματική και βιώσιμη με τις μεθόδους της.