Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το site  καλοζωίας και υγιεινής διατροφής Oldways προβλέπει τα υγιεινά trends που θα επικρατήσουν. Έτσι και φέτος διαβάζουμε 5 δημοφιλείς – και υγιεινές – τάσεις που θα επικρατήσουν:

  1. Τα λαχανικά τώρα και στα γλυκά

Πέρσι τα λαχανικά δεν ήταν απλά γαρνιτούρα, αλλά έγινα βασικό υλικό για πολλά πιάτα. Φέτος; Τα λαχανικά γίνονται το βασικό συστατικό και σε γλυκά και επιδόρπια. Κι όχι απλά carrot cake ή τάρτα κολοκύθας.

Το 2017 προβλέπεται πως τα λαχανικά θα χρησιμοποιηθούν με το πολύ δημιουργικό τρόπο στη ζαχαροπλαστική, αντικαθιστώντας παραδοσιακά υλικά. Ήδη είναι γνωστά μερικά τέτοια γλυκίσματα, όπως η τάρτα με καραμελωμένο κουνουπίδι και τα ζαχαρωμένα σπαράγγια με παγωτό στο Belga Café στην Ουασινγκτον, αλλά και η Crème Brulée με κρέμα κολοκύθας στο Nomad Hotel στη Νέα Υορκη. Ειδικά σε συνδυασμό με ξηρούς καρπούς αποτελούν επιδόρπια με υψηλό βαθμό βιταμινών.

  1. Σωστή επεξεργασία φαγητών

Το 2017 θα κυριαρχήσουν τα σωστά και καλά επεξεργασμένα υλικά. Τα παλαιότερα επεξεργασμένα φαγητά έχουν δαιμονοποιηθεί, καθώς τα συντηρητικά που χρησιμοποιούνται μαζί με άλλες ουσίες είναι ιδιαίτερα επιβλαβή.

Οι εταιρίες γυρνούν σε παλαιότερες τακτικές επεξεργασίας και παλαίωσης των τροφίμων τους, χωρίς χημικά συντηρητικά, επιταχυντικές  και διογκωτικές ουσίες. Στόχος είναι η φυσική καλλιέργεια καλών βακτηριδίων στα τρόφιμα, όπως στο τυρί, το γιαούρτι και το ψωμί, που ενισχύουν τη γεύση, αλλά και βοηθούν τον ανθρώπινο οργανισμό, ιδίως στην πέψη.

3. Η ζάχαρη είναι ο νο.1 εχθρός

Η ζάχαρη έχει αποδειχθεί πως καταστρέφει τον οργανισμό, ειδικά με αναψυκτικά, καθώς ένα μόνο κουτάκι μπορεί να περιέχει έως και 7 κουταλιές της σούπας ζάχαρη. Άλλωστε,  γι αυτό πολλές πολιτείες στις ΗΠΑ (Philadelphia, San Francisco, Oakland, Boulder, and Chicago/Cook County) θα επιβάλουν βαριά φορολόγηση στα ζαχαρούχα αναψυκτικά σε μία προσπάθεια μείωσης της υπερκατανάλωσης.

Αλλά και στα συσκευασμένα φαγητά η «πρόσθετη ζάχαρη» είναι σε επικύνδυνα υψηλα επίπεδα. Είναι χαρακτηριστικό πως  ο μέσος Αμερικανός πολίτης καταναλώνει καθημερινά 17,5 κουταλιές ζάχαρη μέσω των συσκευασμένων φαγητών και φέτος είναι ο χρόνος που η υπερκατανάλωση ζάχαρης πρέπει να σταματήσει.Η λύση είναι τα καρυκεύματα  και τα βότανα που δίνουν γεύση και άρωμα, χωρίς να επιβαρύνουν.

  1. Ήρθε το τέλος της Αμερικάνικης κουζίνας – Trend τα έθνικ πιάτα

Η έθνικ κουζίνα καταλαμβάνει τα μενού των εστιατορίων, με αρωματικές γεύσεις και αφήνει πίσω την κλασσική αμερικάνικη κουζίνα. Στην αρχή η έθνικ κουζίνα άρχισε να παρουσιάζεται ως εναλλακτική κλασσικών συνταγών, έπειτα ήρθαν τα αυθεντικά έθνικ πιάτα με συγκεκριμένα υλικά και παραδοσιακά καρυκεύματα και τώρα μίλαμε για το επόμενο στάδιο, το πάντρεμα πολλών έθνικ πιάτων σε μία δημιουργία νέο έθνικ κουζίνας.

  1. Σπόροι και σιτηρά τοπικής παραγωγής

Για χρόνια η τοπική παραγωγή αφορούσε μόνο τα λαχανικά, τα φρούτα και ίσως τα κρεατικά. Το 2017 και οι σπόροι και τα σιτηρά είναι τοπικής παραγωγής, από γνωστούς παραγωγούς και διαφορετικές ποικιλίες ανάλογα με την περιοχή.

Τα σιτηρά, όπως το κριθάρι και η βρώμη, αποκτούν άλλο άρωμα και γεύση ανάλογα με την περιοχή στην οποία καλλιεργούνται και χρησιμοποιούνται για τη διαφορετική γεύση σε χειροποίητες πίτες και ψωμιά, ή πιο έθνικ συνταγές, όπως η tortilla από καλαμπόκι ή αλεύρι ολικής άλεσης.