(*)του Παναγιώτη Νίκα

Απρίλιος 2020, παγκόσμιο lock down. Όλος ο κόσμος στράφηκε στον ιστό για να βρει διάφορες πληροφορίες και μέσα σε αυτές το πώς θα φτιάξει τον καφέ του στο σπίτι. Σε όλη αυτή την αναζήτηση ξεπήδησε ο Dalgona coffee και μοιραία ονομάστηκε από πολλούς: «Ο καφές της καραντίνας».

Ας πάρουμε την ιστορία από την αρχή. Dalgona ονομάζεται ένα γλύκισμα, θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε και ζαχαρωτό, που είναι πολύ γνωστό στη ΝότιαΚορέα. Πλανόδιοι ανακατεύουν ζάχαρη μέχρι να καραμελώσει, προσθέτουν μαγειρική σόδα και συνεχίζουν να ανακατεύουν μέχρι να γίνει ένα αφρώδες ομοιογενές μίγμα (κρατήστε τις υπογραμμισμένες λέξεις για να τις αναλύσουμε στην συνέχεια). Το μίγμα το τοποθετούν σε λεία επιφάνεια και με μια ειδική σφραγίδα το πατάνε, ώστε να δημιουργηθεί  ένας ομοιόμορφος κύκλος.

Με μεταλλικές στάμπες, όσο είναι ακόμη νωπό, δημιουργούν σχέδια στη μια επιφάνεια του στρογγυλού ζαχαρωτού. Όταν στεγνώσει το προσφέρουν είτε σε χαρτοπετσέτα είτε, αν έχουν περάσει από πριν, σε καλαμάκι. Κάποια στιγμή σέρβιραν σε έναν πολύ γνωστό ηθοποιό στην Κίνα ένα ρόφημα σε ποτήρι με πάγο, φρέσκο γάλα και από πάνω στιγμιαίο καφέ με προσθήκη ζάχαρης, πολύ πυκνά χτυπημένο (θυμηθείτε τις υπογραμμισμένες λέξεις). Αντικρίζοντας το ποτήρι και την υφή της κρέμας αναφώνησε: «αυτό είναι σαν το Dalgona» και ιδού ο «μύθος». Ξεκίνησε, λοιπόν, μια φρενίτιδα για το πώς θα παρασκευάσουν την πιο πυκνή κρέμα, την πιο εντυπωσιακή και άρχισαν να κάνουν περισσότερους συνδυασμούς -με ζάχαρη και μαγειρική σόδα- από ότι και στην ζαχαροπλαστική.

Ας πάμε, όμως, λίγο πιο πίσω στον χρόνο και ας ταξιδέψουμε στην Έκθεση Θεσσαλονίκης του 1957. Ο αείμνηστος Δημήτρης Βακόνδιος τοποθέτησε σε μία κούπα στιγμιαίο καφέ και ζάχαρη και τα «χτύπησε» στην συσκευή που αρχικώς είχε κατασκευαστεί να αναδεύει ρόφημα σοκολάτας και milk shake. Πρόσθεσε κρύο νερό και δημιούργησε τον Φραπέ. Όλη την συγκλονιστική ιστορία του «εθνικού» μας ροφήματος μπορείτε να βρείτε στο βιβλίο μου: «Το εγχειρίδιο του Home Barista».  Θα σας περιγράψω την παρασκευή και των δύο ροφημάτων και θα αφήσω την ανάλυση των ομοιοτήτων και διαφορών σε εσάς. Στις περισσότερες συνταγές για τον Dalgona coffee θα βρείτε να προτείνουν μεγάλη δόση των υλικών και ανάδευσή τους σε μπωλ.

Τοποθετείτε, λοιπόν, 2 μεζούρες στιγμιαίο καφέ της επιλογής σας, 2 μεζούρες ζάχαρη και 2 μεζούρες νερό σε ένα μπωλ κατάλληλο για να χρησιμοποιήσετε μίξερ χειρός. Αναδεύετε με το μίξερ χειρός μέχρι να δημιουργηθεί μια πολύ πυκνή και αφράτη κρέμα. Ένα μικρό μυστικό για να έχετε πολύ γρήγορα αποτελέσματα και πολύ πυκνή κρέμα είναι να χρησιμοποιήσετε όσο πιο πολύ κρύο νερό μπορείτε. Μετά τοποθετείτε σε ένα γυάλινο ποτήρι 3-4 παγάκια και συμπληρώνετε φρέσκο γάλα. Με ένα κουτάλι γεμίζετε το ποτήρι με το μίγμα. Η ποσότητα του μίγματος είναι για δύο-τρία  ποτήρια Dalgona Coffee.

Για τον Φραπέ τοποθετείστε σε ένα ποτήρι μια μεζούρα στιγμιαίο καφέ, μια μεζούρα ζάχαρη και μια μεζούρα νερό κατά προτίμηση σε θερμοκρασία δωματίου και όχι κρύο. Η αναλογία αυτή είναι για γλυκό φραπέ. Ανακατεύετε με φραπιέρα μέχρι να ομογενοποιήσετε το μίγμα. Το ιδανικό αποτέλεσμα είναι το μίγμα να κινείται σαν μέλι. Αν το μίγμα σας γίνει πολύ πυκνό δεν θα καταφέρει να περάσει γεύση στο ρόφημα σας. Εφόσον ολοκληρώσετε την ανάδευση, προσθέστε 3-4 παγάκια και γεμίστε το ποτήρι με νερό. Τι θα γίνει αν αντί για νερό γεμίσουμε το ποτήρι με φρέσκο γάλα? Θυμηθείτε ότι ο στιγμιαίος καφές έχει μεγάλη περιεκτικότητα καφεΐνης για αυτό θα πρέπει να είστε αρκετά εγκρατείς στους πειραματισμούς σας.

(*) Παναγιώτης Νίκας,
Εκπαιδευτής στην Baristacademy και Συγγραφέας του βιβλίου: «Το Εγχειρίδιο του Home Barista»

 

Άρθρο από το τεύχος “Καλοκαίρι 2020” του

CABARE – Cafe Bar Restaurant Magazine,

Περιοδικό για τον επαγγελματία της Καφεστίασης.

Πατήστε εδώ για να το διαβάσετε δωρεάν:

https://cabare.gr/food-drink-trends/cabare-magazine-summer-2020/