Το fast food έχει ταυτιστεί με έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής και τα ταχυφαγεία, ειδικά οι μεγάλες αλυσίδες έχουν αμφισβητηθεί πολλές φορές για την ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούν και όχι άδικα τις περισσότερες φορές. Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό υπάρχει μία μεταστροφή και γίνεται προσπάθεια το fast food να γίνει πιο θρεπτικό, υγιεινό και με λιγότερες θερμίδες και λιπαρά.

AF9GCY A appetizing chicken wrap with lots of vegetables and a side salad

Σαλάτες, προϊόντα χωρίς γλουτένη, μπιφτέκια γαλοπούλας και superfoods, όπως η κινόα και οι σπόροι chia είναι μόνο μερικές από τις υγιεινές προσθήκες που έχουν κάνει στα μενού τους τα εστιατόρια fast food. Ακόμα και σε γνωστές αλυσίδες που έχουν κατηγορηθεί για τα φαγητά τους, μπορεί κανείς να βρει πλέον και πιο «σωστές» διατροφικά επιλογές. Για παράδειγμα, στα McDonald’s, εκτός από το Big Mac και τις τηγανιτές πατάτες, υπάρχουν και σαλάτες με γαρίδες και ψητό κοτόπουλο, στα KFC, εκτός από τηγανιτό κοτόπουλο υπάρχει και ψητό φιλέτο, στα Subway που ειδικεύεται στα sandwiches, υπάρχει επιλογή να φτιάξεις  ένα πιο υγιεινό με πολύσπορο ψωμί και λαχανικά, ενώ στα μεξικάνικα fast food Chipotle οι πελάτες μπορούν να φτιάξουν burritos και tacos με κοτόπουλο, λαχανικά και ρύζι και να το συνοδεύσουν με μία φρέσκια σαλάτα.

Εκτός όμως από τις αλυσίδες αυτές που προσφέρουν πλέον και εναλλακτικές, πιο υγιεινές επιλογές, υπάρχουν και αυτοί που υποστηρίζουν πως το fast food μπορεί να είναι εξ ολοκλήρου βασισμένο στην υγιεινή διατροφή  και να είναι ολοκληρωμένα γεύματα, χαμηλά σε λιπαρά και μαγειρεμένα μα σωστό και γρήγορο τρόπο.

γκρρουν

Αυτή ακριβώς είναι και η φιλοσοφία πίσω από το πρώτο υγιεινό fast food Grown στο Μαιαμι, που δεν στερείται τίποτα από τα κλασσικά fast food, με μία τεράστια ποικιλία στο μενού, την απαραίτητη ταχύτητα, ακόμα και το drive in. Οι ιδιοκτήτες  του, ο πρώην παίκτης του NBA Ray Alle και η σύζυγός του Shannon, λόγω της ενασχόλησής τους με τα αθλήματα, είναι fan του υγιεινού lifestyle και θέλησαν να δημιουργήσουν ένα ταχυφαγείο με βιολογικά και φρέσκα προϊόντα. Στον κατάλογό τους, λοιπόν, οι πελάτες μπορούν να βρουν  για φαγητό τις πιο θρεπτικές και υγιεινές εκδοχές των γνωστών πιάτων των fast food, με tacos, burritos, burgers και φυσικά φρέσκες σαλάτες και μαύρο ρύζι και ζυμαρικά. Επίσης, υπάρχουν και smoothies, φρουτοσαλάτες και μία μεγάλη ποικιλία τσαγιών, όλα οργανικά και ιδανικά για άτομα που προσέχουν τη διατροφή τους.

Ποιος είπε, λοιπόν, ότι τα fast food εστιατόρια δεν μπορούν να είναι και υγιεινά; Άλλωστε αυτό έχει να κάνει με τον τρόπο που μαγειρεύεται το φαγητό και τα υλικά που χρησιμοποιούνται.