Το Latte art είναι μια μέθοδος παρασκευή καφέ με αφρό από γάλα σε συνδυασμό με μικρή δόση espresso που καταλήγει σε ένα μοναδικό μοτίβο ή σχέδιο στην επιφάνεια του γάλακτος. Αυτή η τεχνική μπορεί ακόμη να δημιουργηθεί “ζωγραφίζοντας” στην επιφάνεια του αφρού.

latte art

Η latte art είναι, φυσικά,μια δύσκολη διαδικασία, το αποτέλεσμα της οποίας εξαρτάται τόσο από την ποιότητα των υλικών, όσο και από τη θερμοκρασία, αλλά και την ποσότητα αυτών. Προφανώς, όμως, σε τελικό επίπεδο εξαρτάται περισσότερο από κάθε τι άλλο από τη δεξιοτεχνία του κάθε barista- καλλιτέχνη. Πλέον, η τεχνική αυτή, καθώς αγαπήθηκε από το ευρύ κοινό, έχει εξαπλωθεί και σε άλλα είδη καφέ και ροφήματα πέρα από τον latte.

Η Latte art αναπτύχθηκε ανεξάρτητα σε διάφορες χώρες, μετά την εισαγωγή του espresso και την ανάπτυξη της τεχνικής της δημιουργίας αφρού και κρέμας και των εργαλείων που επιτρέπουν τη δημιουργία των μοτίβων. Ωστόσο, λέγεται, ότι αρχικά αναπτύχθηκε στην Ιταλία. Όσον αφορά τις Η.Π.Α., η latte art αναπτύχθηκε στο Σιάτλ τη δεκαετία του 1980 και της δεκαετίας του 1990 και μάλιστα από τον ιδιαιτέρως δημοφιλή David Schomer. Ο Schomer έφτιαξε για πρώτη φορά αυτόν τον ζεστό αφρό από γάλα. Αντίστοιχα, το μοτίβο ροζέτα αναπτύχθηκε στη συνέχεια από τον Schomer το 1992, αναδημιουργώντας την τεχνική με βάση μια φωτογραφία που είδε από την Cafe Mateki στην Ιταλία. Ο Schomer ακολούθησε προσπαθώντας να διαδώσει την latte art στην πορεία του “Caffe Latte Art”.

latte art

Η latte art προϋποθέτει την παραγωγή μιας μικρής δόσης καφέ και αφρού, και ύστερα την σύντηξη αυτών σε ένα έργο τέχνης. Προτού το γάλα προστεθεί, ο espresso πρέπει να έχει δημιουργήσει μια ελαφριά κρέμα με απαλή απόχρωση του καφέ στην επιφάνεια. Καθώς ο άσπρος αφρός από γάλα χύνεται στον καφέ καμβά μέσα στο ποτήρι, δημιουργείται μια αντίθεση χρωμάτων με αποτέλεσμα να μπορεί να δημιουργηθεί ένα μοναδικό και εμφανές σχέδιο, αφού τα χρώματα και τα υλικά δεν μπλέκονται μεταξύ τους.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι παρασκευής latte art: η free pouring (όπου το σχέδιο δημιουργείται τη στιγμή που ο αφρός χύνεται αργά στο ποτήρι) και η etching (όπου χρησιμοποιείται ένα ειδικό εργαλείο για να δημιουργηθεί το σχέδιο αφού έχει χυθεί στο ποτήρι όλο το γάλα). Η πρώτη πρακτική είναι περισσότερο διαδεδομένη στα καφέ αμερικανικού στυλ, και απαιτεί περισσότερο χρόνο στο στάδιο της παρασκευής του καφέ.

Πηγή: www.kudu.gr