Mulled Gin: η τέλεια παραλλαγή του φημισμένου Glühwein
Καθώς διανύουμε την λαμπερή περίοδο των Χριστουγέννων και ο χειμώνας αρχίζει σιγά-σιγά να μας «δείχνει» το πρόσωπό του, τι καλύτερο από ένα ζεστό ρόφημα ή ποτό. Για τους λάτρεις των αλκοολούχων ποτών, το glühwein (ή αλλιώς ζεστό κρασί) αποτελεί μία αγαπημένη εορταστική επιλογή τα τελευταία χρόνια.
Το glühwein ή mulled wine, όπως το αποκαλούν οι Άγγλοι, είναι πολύ διαδεδομένο σε όλη την Ευρώπη. Στην ουσία είναι ζεστό κρασί εμβαπτισμένο με διάφορα μπαχαρικά, όπως κανέλα, γαρύφαλλο και αστεροειδή γλυκάνισο και συνήθως αρωματισμένο με πορτοκάλι. Σε πολλές περιπτώσεις, η γεύση και ο αλκοολικός βαθμός ενισχύεται με μία μικρή ποσότητα μπράντι ή κονιάκ, κάποιου παλαιωμένου γενικά αποστάγματος.
Ωστόσο, φέτος τα Χριστούγεννα την πρωτιά στις τάσεις των εορταστικών ποτών κατέχει το Mulled Gin. Πρόκειται για μία πιο ελαφριά και δροσιστική παραλλαγή του παραδοσιακού glühwein, με το τζιν να είναι ο βασικός πρωταγωνιστής. Για την παρασκευή του μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο το Dry Gin (το Martin Miller’s Gin για παράδειγμα), όσο και το πιο ιδιαίτερο, Sloe Gin, που έχει γεύση άγριου κορόμηλου. Αξίζει βέβαια, στο σημείο αυτό να αναφερθεί πως σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Sloe Gin δεν ανήκει στην κατηγορία των τζιν αλλά σ’ αυτή των λικέρ, καθώς μόλις το 25% της βάσης του αποτελείται από τζιν.
Ακολουθούν δύο πολύ γευστικές, εύκολες και γρήγορες συνταγές του Mulled Gin για να τις εντάξεις στο Χριστουγεννιάτικο μενού σου!
Α’ Εκδοχή με Dry Gin
Συστατικά
- 400 ml τζιν (χρησιμοποιείστε 200 ml τζιν αν προτιμάτε ένα ποτό με λιγότερο αλκοόλ)
- 1 λίτρο χυμός μήλου (μη συμπυκνωμένος)
- 2 γαρύφαλλα
- 2 λοβοί κάρδαμου, χτυπημένοι σε γουδί
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 4 μούρα αρκεύθου
- ¼ κουταλάκι του γλυκού κόκκους μαύρου πιπεριού
- 1 κουταλιά της σούπας ρευστό μέλι
- Μία στάλα λικέρ με μπαχαρικά (όπως το Sky Wave Spiced Apple gin liqueur ή ένα μπράντι από κεράσι)
Για το γαρνίρισμα
- Φέτες λεμονιού και αχλαδιού
- Αστεροειδής γλυκάνισος
- Ξυλάκια κανέλας
Μέθοδος Εκτέλεσης
Μοιράστε το τζιν σε οκτώ γυάλινες κούπες, ανθεκτικές στη θερμότητα. Ρίξτε το χυμό μήλου, το γαρύφαλλο, τους λοβούς κάρδαμου, το ξύλο κανέλας, τα μούρα αρκεύθου, τους κόκκους πιπεριού και το μέλι σε ένα μεγάλο τηγάνι και ζεστάνετε απαλά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να σιγοβράσουν. Έπειτα αποσύρετε το μείγμα από τη φωτιά και αφήστε το για 1 ώρα ώστε να «τραβήξει» τα αρώματα. Τέλος, σουρώστε το σε μία μεγάλη κανάτα και πετάξτε τα αρωματικά.
Για να σερβίρετε, ξαναζεστάνετε το χυμό μήλου που είχατε ετοιμάσει πριν, σε χαμηλή φωτιά (αν χρειάζεται) και στη συνέχεια προσθέστε το λικέρ και ανακατέψτε. Μοιράστε το μείγμα σε κούπες και ανακατέψτε καλά ώστε να ενωθεί με το τζιν. Γαρνίρετε με φέτες λεμονιού και αχλαδιού, αστεροειδή γλυκάνισο και ξυλάκια κανέλας.
Β’ Εκδοχή με Sloe Gin
Συστατικά
- 100 ml Sloe τζιν
- 300 ml χυμός πορτοκαλιού
- 2 αστεροειδείς γλυκάνισους
- Μία πρέζα γαρύφαλλο
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 1 λοβό βανίλιας
Για το γαρνίρισμα
- 1 ροδέλα πορτοκαλιού
- 1 ξυλάκι κανέλας
Μέθοδος Εκτέλεσης
Προσθέστε τον αστεροειδή γλυκάνισο, το γαρύφαλλο και το ξύλο κανέλας σε μια κατσαρόλα. Χαράξτε το λοβό της βανίλιας κατά μήκος και προσθέστε τον μαζί με τους σπόρους του στο τηγάνι. Τέλος, ρίξτε το χυμό πορτοκαλιού. Ανακατέψτε το μείγμα και σιγοβράστε το για 5-10 λεπτά, δίνοντας την απαραίτητη προσοχή για να μην βράσει. Έπειτα μοιράστε το μείγμα με μία κουτάλα στις κούπες και ρίξτε 50 ml τζιν σε κάθε κούπα. Γαρνίρετε με μία ροδέλα πορτοκαλιού και ένα ξυλάκι κανέλας και σερβίρετε το ποτό ενώ ακόμα αχνίζει.
1η δημοσίευση: 1/2022