της Βάσως Αγγελέτου, insider.gr*

Πάνω από 1 εκατ. συναλλαγές κάνουν καθημερινά οι Έλληνες μέσω κάρτας, ακόμη και για ποσά κάτω των 5 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η CardLink στο 5ο Digital Banking Forum, οι μισές συναλλαγές με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα αφορούν ποσά κάτω από 20 ευρώ, ενώ 1 στις 4 συναλλαγές γίνονται για αγορές έως 10 ευρώ. Το 10% των συναλλαγών αφορούν χρεώσεις έως 5 ευρώ.

Αίσθηση προκαλεί η εκτόξευση των συναλλαγών στον κλάδο γρήγορης εστίασης, όπου η χρήση της κάρτας έχει τριπλασιαστεί. Η μέση αξία συναλλαγής, ωστόσο, μειώνεται συνεχώς και έχει φτάσει σήμερα τα 35 ευρώ, από τα 57 ευρώ το 2014, στις χρεωστικές κάρτες.

Συνολικά, πάντως, μειώνεται ο ρυθμός αύξησης των συναλλαγών με κάρτα, μετά το «μπαμ» που έγινε το 2016 στον απόηχο των capital controls. Το α’ τρίμηνο του έτους, σημειώθηκε αύξηση μόλις 40% σε σύγκριση με πέρσι, ενώ το 2016 η χρήση καρτών υπερδιπλασιάστηκε (110%) σε όρους συναλλαγών.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πάντως, οι συναλλαγές με κάρτα σε ευρώ διπλασιάζονται κάθε χρόνο, αγγίζοντας τα 620 εκατ. συναλλαγές τον Δεκέμβριο του 2017, ενώ με μικρότερους ρυθμούς αυξάνεται η αξία των συναλλαγών.

Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: insider.gr