Με το νέο κιτ sous-vide και παστερίωσης για όλα τα συστήματα μαγειρέματος iCombi Pro, η Rational ανοίγει πρόσθετες επιλογές στους πελάτες της για δημιουργικό μαγείρεμα. Αυτό συμβαίνει γιατί τα αξεσουάρ αυξάνουν σημαντικά τη διάρκεια ζωής, τη χρήση και την ασφάλεια των τροφίμων. Έτσι, προσφέρονται νέες δυνατότητες για την παραγωγή τροφίμων, τη συντήρηση και τις υπάρχουσες διαδικασίες της κουζίνας. Απλώς συνδέστε το κιτ μέσω της διεπαφής USB και ένα εικονίδιο θα εμφανιστεί στην οθόνη, για να σας καθοδηγήσει διαισθητικά στις διαδρομές μαγειρέματος και παστερίωσης. Εδώ, ο χρήστης μπορεί να επιλέξει μεταξύ διαφορετικών επιλογών παστερίωσης και μαγειρέματος sous-vide. Αυτό επιτρέπει, για παράδειγμα, την μεταγενέστερη παραγωγή τροφίμων σε εστιατόρια και στο βιομηχανικό catering και προσφέρει επιλογές τυποποίησης, χωρίς να χρειάζεται να αγοράσετε πρόσθετο εξοπλισμό παστερίωσης ή sous-vide.

Για τον Μάριο Σαββάτη, Senior Sales Director BD Greece,CY,MLT, στη RATIONAL, οι τομείς εφαρμογής της παστερίωσης, που επιβεβαιώθηκαν και από το Πανεπιστήμιο Ludwig Maximilian του Μονάχου, είναι προφανείς: «Τι κάνετε με τα τρόφιμα που δεν έχουν καταναλωθεί στο τέλος της ημέρας;

Η παστερίωση θα μειώσει τα βακτήρια και επομένως θα παρατείνει τη διάρκεια ζωής. Αυτό σημαίνει σημαντική μείωση της σπατάλης τροφίμων». Ένα άλλο σενάριο: Ένας επισκέπτης στο μπαρ του ξενοδοχείου παραγγέλνει ένα κλαμπ σάντουιτς αργά το βράδυ. Ωστόσο, δεν υπάρχει πλέον μάγειρας στις εγκαταστάσεις για να διασφαλίσει ότι πληρούνται όλες οι απαιτήσεις υγιεινής για το στήθος κοτόπουλου. «Εδώ είναι λογικό να παστεριώνετε το φαγητό εκ των προτέρων, έτσι ώστε ο μπάρμαν να χρειάζεται μόνο να τελειοποιήσει το πιάτο στο iCombi Pro», εξηγεί ο Μάριος Σαββάτης. Αυτό θα πληρούσε όλες τις απαιτήσεις υγιεινής και θα διατηρήσει τη γεύση.

«Συνιστούμε την παστερίωση εδώ», συνεχίζει ο Μάριος Σαββάτης. Τα πλεονεκτήματα είναι προφανή – μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των τροφίμων, ευέλικτη χρήση τους και, επομένως, σημαντικά λιγότερη σπατάλη τροφίμων. Και πάνω από όλα υπάρχει η ασφάλεια τους.

Τι είναι όμως ακριβώς η παστερίωση; Ο Μάριος Σαββάτης εξηγεί: «Είναι η ήπια θέρμανση του φαγητού. Η θερμοκρασία είναι αρκετά υψηλή, ώστε να σκοτώνει σε μεγάλο βαθμό παθογόνα μικρόβια και μικροοργανισμούς. Ταυτόχρονα, η θερμοκρασία είναι τόσο χαμηλή που η θρεπτική αξία και η γεύση του φαγητού δεν χάνονται». Αντίστοιχα, η παστερίωση κυμαίνεται σε θερμοκρασία από 55 έως 99°C, ανάλογα με το φαγητό. Αυτός ο συνδυασμός κάνει την παστερίωση μια πολύ ελκυστική επιλογή: Τα πιάτα προσφέρουν πρόσθετες επιλογές για δημιουργικό μαγείρεμα, καθώς ευαίσθητα προϊόντα, όπως τα ωμά αβγά μπορούν, επιτέλους, να χρησιμοποιηθούν χωρίς δισταγμό. Ταυτόχρονα, συμβάλλει στην εξοικονόμηση κόστους γιατί, αφενός, τα προϊόντα που δεν χρειάζονται αυτή τη στιγμή μπορούν να γίνουν ανθεκτικά και, αφετέρου, οι διαδικασίες μπορούν να προγραμματιστούν καλύτερα. Αλλά ακόμη και σε εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν επισκέπτες με ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως παιδιά και ηλικιωμένοι, τα παστεριωμένα τρόφιμα δίνουν την ευκαιρία να προσφέρουν πιάτα, που προηγουμένως ήταν επικίνδυνα.

Σε αντίθεση με την παστερίωση, η διαδικασία sous-vide αφορά τη θέρμανση ενός προϊόντος μέχρι να επιτευχθεί το τέλειο σημείο μαγειρέματος. Το focus εδώ είναι στη μαγειρική πτυχή. «Η ακριβής θερμοκρασία είναι το κλειδί εδώ», εξηγεί ο Μάριος Σαββάτης, «γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος διατήρησης των θρεπτικών συστατικών και της γεύσης. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας στην κουζίνα, ωστόσο, χρησιμοποιώντας το κιτ sous-vide και παστερίωσης, όλα αποθηκεύονται στις έξυπνες διαδρομές μαγειρέματος». Με την κατάλληλη προσθήκη βοτάνων και μπαχαρικών, μπορείτε να επιδιώξετε εντελώς νέες γαστρονομικές διαστάσεις.