Η κατανάλωση κρέατος μειώνεται εδώ και χρόνια. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτό, αλλά από την άποψη της υγείας παίζει σίγουρα σημαντικό ρόλο. Άλλωστε, εδώ και καιρό δεν ήταν μυστικό ότι το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται λίγο έως καθόλου κρέας για μια ισορροπημένη διατροφή. Επιπλέον, η καλή διαβίωση των ζώων και οι περιβαλλοντικές πτυχές είναι, επίσης, καθοριστικοί παράγοντες για την εγκατάλειψη του κρέατος.

Αλλά μετά τι;

Οι chefs στη Rational έχουν βρει μερικές ενδιαφέρουσες εναλλακτικές λύσεις.

Καθώς η κατανάλωση κρέατος μειώνεται, οι πωλήσεις υποκατάστατων κρέατος αυξάνονται: το Seitan, το tofu, το Quorn, οι πρωτεΐνη λούπινου, η πρωτεΐνη σιταριού, το tempeh, οι πρωτεΐνες μπιζελιού και τα όσπρια είναι όλα ψηλά στη λίστα. Για παράδειγμα, οι ειδικοί προβλέπουν ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 20 έως 30 τοις εκατό στις εναλλακτικές λύσεις, που βασίζονται σε φυτά παγκοσμίως τα επόμενα χρόνια. Το 2017, η παγκόσμια αγορά πωλήσεων ανήλθε ήδη σε 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Σε σύγκριση με την παγκόσμια αγορά κρέατος περίπου ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων, αυτή είναι ακόμα χαμηλή, αλλά υπάρχει μια σαφής τάση: Όλο και περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να υιοθετήσουν εναλλακτικές λύσεις, που έχουν εξελιχθεί όσον αφορά την τεχνολογία, τη γεύση και την υφή. Εάν θέλετε, μπορείτε να φάτε ένα προϊόν φυτικής προέλευσης που, χάρη στην αιμοπρωτεΐνη, έχει την εμφάνιση που μοιάζει με αίμα και τη γεύση του αυθεντικού κρέατος ή απλώς μοιάζει με κρέας ως προς την υφή.

Πώς μαγειρεύονται όμως αυτά; Πώς το σνίτσελ με σελινόριζα και παρόμοια πιάτα αποκτούν την τραγανή επίστρωση, χωρίς να μαλακώνουν εσωτερικά; Πώς αποκτά μια χορτοφαγική μπολονέζ την τυπική της γεύση;

Ο Μάριος Σαββάτης, Senior Sales Director BD Greece, CY, MLTστη Rational, έχει μια απάντηση σε αυτό: «Ένα iCombi ή iVario προετοιμάζει κρέας και εναλλακτικές λύσεις χωρίς κρέας με την ίδια ποιότητα. Εξάλλου, και οι δύο συσκευές αναγνωρίζουν το μέγεθος, τη συνοχή και την κατάσταση του φαγητού και επιλέγουν τη διαδικασία μαγειρέματος ανάλογα». Έτσι, ένα μπιφτέκι από κόκκινο φασόλι δεν θα είναι σε καμία περίπτωση κατώτερο σε υφή από το μπιφτέκι μοσχαρίσιου κρέατος και στο iCombi, τα λαχανικά μαγειρεύονται στον ατμό τόσο ήπια, που διατηρούνται τα θρεπτικά συστατικά και το χρώμα. Ο Μάριος Σαββάτης συνεχίζει: «Οι ψημένες φέτες κολοκυθιού παρασκευάζονται με τον ίδιο τρόπο, όπως ένα βιεννέζικο παναρισμένο εσκαλόπ χρησιμοποιώντας την εφαρμογή “πανάρισμα”. Έτσι, τίποτα δεν μπορεί να πάει στραβά στην κουζίνα». Βασικός παράγοντας για πολλά πιάτα είναι η ψητή γεύση, για μια πιο έντονη γευστική εμπειρία. Γι’ αυτό οι συσκευές κουζίνας, όπως το iVario είναι ιδανικές για να δώσουν σε μια χορτοφαγική μπολονέζ μια τόσο ολοκληρωμένη γεύση, που δεν θα σας λείψει η εκδοχή του κρέατος. Επομένως, δεν υπάρχει λόγος να μένετε πίσω, όταν πρόκειται να βάλετε εναλλακτικές επιλογές κρέατος στο μενού, γιατί αυτό είναι το μέλλον της βιομηχανίας των υπηρεσιών τροφίμων.