Το τριήμερο festival φαγητού, μπύρας, ποτού, καφέ και μουσικής, που έχει ήδη εδραιωθεί με επιτυχία σε πολλές μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, έρχεται φέτος και στην Πάτρα.

Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της διοργάνωσης του 1ου Patras Street Food Festival που θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 4-5-6 Οκτωβρίου 2019 στο χώρο του Κήπου Apotheosis (Ηρώων Πολυτεχνείου και Αιγύπτου) στην Πάτρα, έδωσαν οι διοργανωτές του φεστιβάλ.

Το φεστιβάλ, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Σπύρος Στεργίου, αποτελεί ένα σκέλος της πρότασης Visit Patras που έχει σχεδιάσει ο ΣΚΕΑΝΑ και σύντομα θα καταθέσει στο Δήμο Πατρέων, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και το Επιμελητήριο Αχαΐας, με στόχο την προβολή της πόλης και της ευρύτερης περιοχής προκειμένου να καταστεί τουριστικός προορισμός.
Για το πρόγραμμα Visit Patras, μίλησε επίσης ο Κωνσταντίνος Σακκής εκ μέρους του ΣΚΕΑΝΑ, τονίζοντας ότι θα ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες.

Εκ μέρους των διοργανωτών ο Δημήτρης Φάκαλος έδωσε λεπτομέρειες για το τι πρόκειται να συμβεί το τριήμερο στον κήπο του Apotheosis, όπου θα υπάρχουν περίπτερα από επαγγελματίες της εστίασης και τα οποία θα έχουν να κάνουν με διάφορα είδη φαγητού, τα οποία θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσου και γευτούν οι επισκέπτες. Όλα αυτά θα πλαισιωθούν από καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και πολιτιστικές δραστηριότητες, με στόχο να καταδειχθεί η τοπική κουλτούρα και οι παραδόσεις της περιοχής μας.

Με στόχο να γίνει η Πάτρα τουριστικός προορισμός και να προσελκύσει κόσμο να επισκεφθεί την περιοχή, το Επιμελητήριο Αχαΐας, στηρίζει πρωτοβουλίες όπως το Patras Street Food Festival, τόνισε ο κ. Χαράλαμπος Ανδρικόπουλος, εκπροσωπώντας το Επιμελητήριο Αχαΐας, υπό την αιγίδα του οποίου πραγματοποιείται το φεστιβάλ.

Τα Street Food Festivals είναι μία τάση που “φούντωσε” από το 2000 και μετά σε όλο τον Δυτικό κόσμο και κυρίως στις Αγγλοσαξονικές χώρες. Ωστόσο, Festival φαγητού πραγματοποιούνταν ήδη σε πολλές χώρες. Παραδείγματα όπως Beer & Sausage Festivals στη Γερμανία, BBQ Festivals στην Αμερική, Festival κρασιών και τυριών στη Γαλλία ή αλλαντικών στην Ιταλία, υπάρχουν από πολλά χρόνια πίσω.

Η μόδα των urban street food festivals, δηλαδή των festival γρήγορου φαγητού που παρασκευάζεται, πωλείται και καταναλώνεται στον δρόμο ή σε υπαίθριους χώρους, είναι μια μόδα των τελευταίων 20 χρόνων, με κύρια αφετηρία το Λονδίνο.

Το 2019 στην Ελλάδα πραγματοποιούνται τουλάχιστον 16 (!) Street Food Festivals και άλλα τόσα παρεμφερή (όπως τα Burger Fests ή τα Beer Festivals), καταμετρώντας μόνο τα οργανωμένα και όχι τις πρόχειρες εγκαταστάσεις κάποιων υπαίθριων πάγκων φαγητού. Πιο χαρακτηριστικά είναι αυτά της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, των Ιωαννίνων, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, των Τρικάλων, της Χαλκίδας, της Ξάνθης, της Καστοριάς, της Καβάλας, της Καρδίτσας, της Δράμας, της Κατερίνης και της Λάρισας.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Κάθε ημέρα στις 18.00 και στις 21.00 πραγματοποιούνται 2 live συναυλίες σε 2 ξεχωριστά stages. Οι warm up απογευματινές συναυλίες με συγκροτήματα όπως οι ‘1550’, οι ‘Cubaneros’, οι ‘Passepartout’ και οι κεντρικές με ονόματα όπως ο ‘δικός μας’ Vassilikos (frontman των ‘δικών μας’ Raining Pleasure), ο Γιάννης Κότσιρας με την – επίσης – ‘δική μας’ Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων και ο Ν.Πορτοκάλογλου (με επιφύλαξη αλλαγής της συγκεκριμένης συναυλίας λόγω της απρόσμενης απώλειας του Λ. Μαχαιρίστα που συμμετείχε στο συγκεκριμένο σχήμα)

Σάββατο μεσημέρι, 12.00 -14.00 θα υπάρχει επιπλέον live με τους NATURAL BEAT.

Κυριακή πρωί πραγματοποιείται το “Bobos’ Street Food Festival” με φαγητό για παιδιά, live για παιδιά, παραστάσεις Καραγκιόζη από τον Χρήστο Καλπουζάνη και παιδική μουσική παράσταση με τον Φοίβο Δεληβοριά.

Κάθε μέρα, όλη μέρα Dj sets με γνωστούς Djs της πόλης ντύνουν μουσικά τον χώρο.