Το staramaki είναι πλέον γεγονός και έρχεται για να αντικαταστήσει πλήρως το πλαστικό καλαμάκι.

staramaki

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της εθελοντικής ομάδας Omnes, η οποία σε συνεργασία με φορείς της περιοχής του Κιλκίς, αποφάσισαν να δώσουν ένα τέλος στο πλαστικό καλαμάκι μιας χρήσης και να δώσουν, επιτέλους, μια ανάσα στο περιβάλλον. Συγκεκριμένα, το staramaki είναι ένα καλαμάκι το οποίο δημιουργείται από το βασικό στέλεχος του σιταριού, ένα προϊόν που ευδοκιμεί στο Κιλκίς.

Ακόμη, η καινοτόμα αυτή πρωτοβουλία δεν αρκείται μόνο στην παραγωγή ενός οικολογικού και βιοδιασπώμενο προϊόντος που θα αντικαταστήσει τεράστιες ποσότητες πλαστικού. Η ίδια ομάδα δεν επιλέγει μόνο την πώληση αυτών των νέων προϊόντων, αλλά προωθεί την ανταλλαγή με υπολείμματα καφέ.

Τα υπολείμματα καφέ αποτελούν μοναδικά λιπάσματα κλπ και ανταλλάσσει το staramaki με αυτά, ώστε να δημιουργήσει πέλλετ και μπρικέττες, με το σλόγκαν αυτής της διαδικασίας να είναι, από τις λέξεις καφές και καύσιμο, Κάφσιμο!

Αδιαμφισβήτητα, πρόκειται για μια μοναδική προσπάθεια που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση τόσο στην κοινωνική επιχειρηματικότητα όσο και στον τομέα της οικολογίας.